3:35 PM

Semua orang pun boleh buat?


Pujian dan skema jawapan
Kalau dulu, bila orang cakap masakan saya boleh tahan (biasa-biasa saja sebenarnya), saya mesti jawab, "Alah, korang pun boleh buat." Tapi sekarang, kalau ada lagi yang puji-puji macam tu, saya tidak perlu lagi jawab sebab nanti ramai-ramai kawan-kawan saya yang baik hati itu tolong jawabkan, "Alah, semua orang pun boleh buat!" :D Semua orang pun macam dah hafal skema jawapan tu dan tolong jawab soalan yang kadang-kadang mereka sendiri yang tanya *wink* Kadang-kadang tergelak sendiri - geli hati dibuatnya dengan keletah mereka. Bahagia pun ada sebab ada kawan yang faham kita ni macam mana. Mana tidaknya, macam ada pengurus peribadilah. Tak perlu susah-susah nak buka mulut. Dah ada orang yang akan siap-siap tolong jawabkan bagi pihak kita. Tapi, kadang-kadang saya pun rasa malas nak layan kerenah mereka ni, rasa dimain-mainkan pulak kata-kata kita tu (but i knew, you didn't mean it (^_^)

Kenapa semua orang pun boleh buat?
Dulu-dulu (hatta sampai sekarang) saya sangat kagum dengan orang yang handal bab-bab masak ni. Kenapa memasak? - sebab saya suka makan *wink* Bidang-bidang lain yang saya macam kagum jugak- kartunis (terutamanya stok-stok jepun), ahli pemikir, pelakon.. Tapi bab masak ni lebeh sket sebab dulu-dulu selalu fikir, macam manalah tukang masak ni masak sampai orang suka betul makan kat luar berbanding kat rumah (selalunya tapi tak mesti) Kalau dalam famili sendiri, mak long dan pak long dikira 'orang-wajib' dalam bidang ni. Nak-nak lagi kalau time raya, dua insan ni kalau tak sampai cepat kat kampung, alamatnya macam siput semua orang buat keje :D (hiperbolanya saya) Ni zaman dulu-dulu lah, la ni semua orang pun dah jadi laju semacam, sampaikan kalau nak kenduri, jiran-jiran sekampung tak datang rewang sama pun tak apa, sebelum asar iAllah mesti dah siap sume :)) Ok, berbalik pada mak long n asbennya, satu hari kat rumah mak long saya pun cakaplah kat dia,
"Ish, terer lah mak long ni masak. Camne ek mak long masak, sedap!"
Mak long yang dah lali sangat dengan pujian dan ampuan anak-anak sedare dia ni pun jawab,
"Allah, masak ni bukannya susah sangat. Semua orang pun boleh buat. Sape yang kata tak pandai masak tu lagi-lagi anak dara, memang alasan je lebih. Kat kedai tu, banyak buku resepi ada jual, ikut ajelah, bukan susah benor." Haa, kena kau sekali. Siap dapat lecture lagi. Sejak dari saat tu, kata-kata mak long yang tang "Semua orang pun boleh buat" tu kira jadi azimat lah. Lepas-lepas tu memang dok rase "yeah, aku pun boleh buat!" tengah-tengah masak kalau rasa macam kurang je rasa masakan tu, dok fikir apa lagi bahan yang tak cukup ni. Kalau boleh nak masak macam yang kedai tu. (uish, tingginya angan-angan. Moga-moga jadi kenyataan, amin)

Jadi, tu la dia kira asal-usul ""Semua orang pun boleh buat". It was so simple, yet ordinary kind of words. Tapi kadang-kadang benda simple-sempoi camnilah dalam diam tak diam, ada jugak orang yang terkesan. Jadi, secara tidak rasmi, saya mewarisi kata-kata itu dengan harapan sapa-sapa yang asyik dengar saya cakap macam tu, sikit sebanyak boleh tahu dan yakin bahawa mereka juga boleh. Memang tidak dinafikan, lidah orang lain-lain. Bab rasa-merasa ni, ikut orang dan ada juga orang yang kira memang talented dalam satu-satu bidang. Tapi at least, we should try and must have some kind of percaya lah yang kita pun boley buat what. Iye, kawan-kawan? ;)

++Sampai ketemu lagi++


p/s : Tengah try nak apply kata-kata ni dalam bab stadi, memang bukan mudah..emm..