1:02 AM

Hukum hudud di Malaysia, mungkinkah?

Bismillah ...

(tak kira, nak tulis jugak)


Beberapa hari lalu saya amat tertarik dengan satu keratan akhbar tentang kenyataan memansuhkan undang-undang Common Law yang selama ini menjadi rujukan pihak kehakiman negara kita untuk menetapkan hukum bagi kesalahan jenayah sivil.

(Baca di sini) Mansuh Comman Law- Ketua Hakim Negara Mahu Perundangan Lapuk Inggeris DigantiSalah satu alasannya - rujukan terhadap Common Law yang dirangka oleh pihak Inggeris membuktikan kita masih lagi dijajah walaupun sudah 50 tahun merdeka. Tetapi apa yang lebih penting ialah berkenaan kenyataannya untuk memartabatkan undang-undang Islam di peringkat kebangsaan mahupun di peringkat antarabangsa.Lihat juga pandangan seorang pembaca yang memberi feedback berkenaan isu pemansuhan Common Law ini

Common Law wajar dimansuhIni pula pandangan daripada Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Dr. Abdullah Md Zin

Penerapan Syariah Ganti Common Law
Apa pun, sekiranya berlaku pemansuhan ini, biarlah undang-undang yang menggantikan Common Law iu benar-benar undang-undang yang diambil dari Al-Quran dan As-Sunnah, serta ijma' dan qias ulama'. Bukan sekadar undang-undang 'syariah' negara yang tidak mendatangkan rasa takut bagi pelaku salah zina misalnya, kerana hukuman hanyalah nilaian wang denda yang boleh mereka cari di mana-mana..

Tercapaikah impian menyaksikan hukum hudud, hukum yang benar-benar berasaskan syariah Islam dilaksanakan di tanah air sendiri..... mungkinkah?