12:39 AM

Terima kasih, Thank you, Allah yajzikumul kher...


Alhamdulillah...

segala puji bagi Allah swt atas nikmatNya yang tak terbilang & dgn izinnya saya dapat tulis entry yang saya kira bermakna ini walaupun mungkin ada yang menyifatkan entry ni sudah agak lewat. Namun saya bersyukur kerana entry yang saya berhajat untuk tulis 6 bulan yang lalu..tertulis juga akhirnya..alhamdulillah ya Rabb.

pantunmu teman, ini jawabnya..

Sejuta rasa terbuku di hati,
Lidah terkelu seribu bahasa,
Lantas kunukilkan coretan ini,
Moga terluah apa yang dirasa..


Sebenar-benarnya saya tidak tahu dari mana ingin saya mulakan entry ini, mungkin kerana terlalu banyak yang ingin saya kongsi hingga tak bertemu punca. Entry ini adalah dedikasi khas buat sahabat2 a.k.a keluarga saya di jordan.

TERIMA KASIH
Alhamdulillah & terima kasih yang teramat kepada sahabat2
(kakak2, batch 2004, adik2) yang bertungkus lumus memerah keringat & berjaga malam mengadakan majlis perkahwinan saya di jordan. One of the most important event in a woman's life is her wedding & all of you had made mine a memorable one.

Saya sungguh terharu dengan bantuan kalian ..bersedia pergi ke syria untuk membeli barang keperluan kenduri, bersungguh-sungguh menyusun perjalanan majlis akad nikah & majlis resepsi, mereka bentuk kad kahwin, merancang menu & memasak, memikirkan pakaian pengantin, menemani saya menguruskan prosedur perkahwinan & membeli kelengkapan rumah, membeli cincin, memberi sokongan moral, menjahit veil pengantin, mengemas rumah baru & banyak lagi...tak tersebut..

Selepas mengenang kembali segala pengorbanan sahabat2..saya jadi terkelu & tidak dapat memikirkan bagaimana harus saya balas semuanya kerana hanya Allah yang tahu betapa besar maknanya pengorbanan mereka kepada saya. Mereka melakukan segala-galanya tanpa mengharapkan apa2 balasan, hanyalah kerana rasa sayang yang didasari keimanan kepada Allah, atas ingatan saudara seakidah. Semoga Allah merahmati kalian & menyuluh perjalanan hidup kalian dengan sinar hidayah yang sebenar, sesungguhnya janji Allah itu benar seperti yang dilafazkan melalui perantaraan kekasihNya, Baginda saw;

Daripada Abu Hurairah r.a bahawa Rasulullah saw bersabda;
Barangsiapa yang melepaskan seorang mukmin daripada satu kesusahan daripada kesusahan-kesusahan dunia, nescaya Allah akan melepaskannya daripada satu kesusahan daripada kesusahan-kesusahan Qiamat. Barangsiapa yang mempermudahkan bagi orang susah, nescaya Allah akan mempermudahkan baginya di dunia dan di akhirat. (riwayat Muslim)

Jazakumullah khairan kathira..saya bersyukur kerana diizinkan Allah mengenali insan2 seperti mereka.

MINTA MAAF
Seribu kemaafan juga saya pohon daripada sekalian sahabat2 & adik2 atas 'kehilangan' saya beberapa lama selepas berumah tangga. Bukan niat di hati untuk memencilkan diri, jauh sekali untuk melupakan kalian. Cuma diri ini memerlukan masa untuk menyesuaikan diri dengan kehidupan baru. Alhamdulillah setelah 6 bulan, I am getting back on track.

Bagi saya, setelah berkahwin, seseorang itu bukannya menukar ganti taklifan diri daripada seorang adik atau kakak atau sahabat dengan amanah baru sebagai isteri/suami tetapi sebenarnya dia menambah satu lagi taklifan baru dalam diri iaitu sebagai suami atau isteri. Cuma yang mencabarnya ialah setelah berkahwin, seseorang perlu menyusun serta menyesuaikan keutamaan antara semua taklifan yang ada(sebagai anak, adik, kakak/abang, sahabat, suami/isteri dll) supaya tiada yang tercicir. Saya berharap sahabat2 & adik2 tak merasakan bahawa kalian sudah kehilangan seorang sahabat atau kakak. Saya merasakan setiap satu mempunyai hak ke atas saya selagi mana taklifan itu tersandar pada bahu ini. I am still here as long as the Almighty permits me & am still looking forward to sit for a chat, share ideas, thoughts & feelings & have gatherings together. Bayt Sakinah sentiasa terbuka untuk kalian, insyaAllah..

ingatkanlah saya andai terlupa & tegurlah andai tersalah

jazakumullah khairan kathira..taqabbal Allah minna wa minkum.
ya Allah peliharalah insan2 berhati mulia ini.

Jelaskan matlamat...Tuluskan niat~

sabishi