8:46 AM

Ingatan Hari Lahir

Bismillah

HARI INI


Hari ini 28 Mei. Selesai sudah satu lagi peperiksaan- orthopedic pagi tadi mencukupkan kesemuanya 6 papers yang telah kami hadapi sehingga hari ini. Masih berbaki 5 yang tinggal. Alhamdulillah 3ala kulli hal, serahkan natijahnya pada yang Maha Pemurah, Maha Pemberi. Kita hanya usaha dan mampu berdoa. Hanya Dia yang memudahkan segalanya…..



Hari ini 28 Mei. Selamat hari tua setahun lagi buat diri, Alhamdulillah. Semalam (27 Mei), kami menerima berita mengejut perginya seorang kakak senior IKIP yang pernah bersama-sama kami di sini. Meningitis, kata mereka yang menyampaikan berita. Innalillah wainna ilaihi rajiun. Dia telah pergi bersama amalan untuk dipersembahkan padaTuhan. Aku pula hari ini masih lagi diberi masa tambahan, ditambah umur usia, diberi peluang oleh Yang Maha Pemurah, untuk bernafas dalam jiwa hamba…. Ya, seorang hamba.. moga saya tidak lupa status itu selamanya. InsyaAllah


SAYA DAN 23 TAHUN

23 tahun. Bukan tempoh yang singkat. Dan hari ini Allah izinkan lagi saya menyambung lagi usia saya yang berbaki entah sampai bila, hanya dalam rahsiaNya. Saya hanya mengharapkan keberkatan. Keberkatan usia yang entah pendek atau panjang jangka masanya. Keberkatan.. agar peluang untuk saya menyambung hidup lagi tidak membawa kerugian pada negara, tidak memberi kesusahan pada masyarakat, tidak menimpa beban pada keluarga, tidak menimbul benci pada mereka yang saya sayangi, dan paling penting tidak membuat fitnah pada agama, dan tidak menempah murka Allah.



Ya, itu amanah usia. Mana mungkin kita berguna, andai usia yang Allah kurniakan kita sia-siakan dengan perangai, tingkah laku dan perbuatan yang hanya mendatangkan fitnah pada agama, memburukkan imej Islam yang kita bawa yang hanya membawa kemurkaanNya semata. Islam agama yang indah, Islam mengajar setiap aspek dalam kehidupan dengan tatacara yang cukup sempurna,baik dan tiada celanya, dan itulah yang seharusnya kita perjuangkan selagi diberi nikmat usia, selagi hidup sebagai hambaNya. Usia yang panjang bukan sentiasa membawa kebaikan andai amanahnya tidak kita tunaikan dan nikmatnya tidak kita syukuri dengan amalan baik di sisi Tuhan.

SELAMAT ULANG TAHUN KELAHIRAN

Sekadar satu perkongsian di hari lahir ini, peringatan untuk diri yang pelupa.
Memetik satu hadis Rasulullah SAW:
Daripada Mu'az ibn Jabal r.a. beliau berkata:
Aku berkata: Ya Rasulullah! Terangkan padaku suatu amalan yang boleh memasukkan aku ke dalam syurga dan menjauhkan aku daripada api neraka.

Baginda bersabda: Sesungguhnya engkau telah bertanya suatu perkara besar, namun sesungguhnya ia adalah ringan bagi orang yang dipermudahkan
Allah; iaitu engkau menyembah Allah, jangan mensyirikkanNya dengan sesuatu, engkau mendirikan sembahyang, menunaikan zakat, berpuasa bulan Ramadhan dan mengerjakan haji ke Baitullah.

Kemudian Baginda bersabda: Apakah engkau mahu aku tunjukkan beberapa pintu kebajikan?

Puasa itu adalah perisai, sedekah dapat madamkan dosa seumpama air memadamkan api dan sembahyang seorang lelaki di tengah malam.

Kemudian Baginda membaca ayat al-Qur'an yang bererti: (Tulang tulang
rusuk mereka telah renggang dari tempat tidur mereka. Mereka menyeru Tuhan mereka dengan perasaan takut dan penuh harapan dan mereka membelanjkan sebahagian rezeki yang Kami kurniakan kepada mereka. Seseorang tidak mengetahui apakah yang disembunyikan bagi mereka yang terdiri daripada perkara yang menyejukkan mata sebagai balasan terhadap amalan yang mereka telahlakukan)- As-Sajadah

Kemudian Baginda bersabda: Apakah engkau mahu aku khabarkan kepadamu tunggak segala amal, tiang-tiangnya dan puncaknya? Aku berkata: Mahu ya Rasulullah!

Baginda bersabda: Tunggak amalan ialah lslam, tiang-tiangnya ialah sembahyang dan puncaknya ialah jihad.

Kemudian Baginda bersabda: Apakah engkau mahu aku khabarkan kepadamu kunci segala perkara tersebut? Aku berkata: Mahu ya Rasulullah!


Lalu Baginda memegang lidahnya seraya bersabda: Peliharalah benda ini! Aku
berkata: Ya Nabi Allah! Adakah kita akan diseksa lantaran apa yang dibicarakannya?

Baginda bersabda: lbumu akan kehilanganmu wahai Mu'az! Tiadalah manusia itu dihumbankan mukanya – (atau Baginda bersabda - dihumbankan batang hidungnya ke dalam api neraka) kecuali kerana hasil tanaman
lidah-lidah mereka.

Hadis riwayat Tirmidzi- hasan sahih

Mungkin aku terlupa,
Sesungguhnya sesuatu perkara itu mudah hanya bagi orang yang Allah mudahkan ke atasnya, agar ia berusaha dan beramal hingga berjaya memasuki syurga, terhindar dari neraka.


Atau mungkin juga aku tidak ingat ketika Rasulullah SAW bersabda :
“Beramallah kamu, maka sesungguhnya akan dipermudahkan kepada apa yang telah dijadikan baginya”


Dan ayat Allah:
“Maka adapun orang yang member dan berbakti dan mengakui dengan kebaikan, maka Kami kan permudahkan dia ke jalan yang mudah. ” Al-Lail



Pernahkah pula aku amalkan, sedangkan Rasulullah SAW sendiri pernah memohon kemudahan dalam doanya :
“Dan tunjukkan aku dan mudahkanlah petunjuk itu untuk bagiku”

Juga permohonan Ibn Umar dalam doa :
“Ya Allah, Mudahkanlah aku bagi kemudahan, dan jauhkan aku dari kepayahan”

HARAPAN SELAMANYA


Syurga… bagi mereka yang Allah mudahkan jalan ke sana

Ya Allah, bantulah dan mudahkanlah jalan kami menempa redha dan syurgaMu

Dalam ibadah dan amalan,
Mudahkan kami ke mandapat rahmat dan syurgaMu Ya Allah
Agar kami bahagia merasai apa itu ikhlas dan ibadah yang sempurna, tenang dalam jiwa

Dalam belajar dan mengajar
Dalam pergaulan sesama insan
Dalam ukhuwwah dan persahabatan
Dalam percakapan dan pertuturan
Dalam berakhlak, tingkah laku dan berpakaian
Dalam hidup dan nafas kami setiap saat,
Mudahkan jalan kami ke syurgaMu
Supaya hanya Engkau yang Kami sembah,

Hanya agamaMu yang kami perjuangkan, yang kami ikut dan kami pelihara,

Hanya hukumMu yang kami angkat selamanya.

Di saat ini , tiada lain yang aku inginkan... hanya itu...



Mudahkan aku jalan ke syurgaMu, mudahkan mereka di sekelilingku yang aku sayangi, dan mereka di sisiMu yang KauCintai....

Selamat hari lahir , semoga Allah iringi kekuatan dan kesabaran menempuhi dunia yang semakin huru hara, hilang bagaikan tidak bertuhan.

(Mengharapkan hari ini tidak akan berakhir... tapi mustahil...)*sigh*

p/s- terima kasih yang mendoakan dan mengucapkan selamat. Untuk anda saya tujukan lagu "Dengan Nafasmu" dari Ungu. Thanx Tiqah. Semoga setiap nafas kita dalam rahmatNya. Mari bersama tunaikan amanah usia kita.... ameeen

Wallahua'lam


Dengan Nafasmu- Ungu


Izinkan ku ucap kata taubat
Sebelum Kau memanggilku
kembali pada-Mu, menutup waktuku

Izinkan ku serukan nama-Mu
Sebelum nyawa dalam tubuhku
Kau ambil, kembali pada-MU

[**]
Karna ku tahu, hanyalah pada diri-Mu
Tempatku mengadu, tempatku mengeluh
Di dalam do’aku

[***]


Dan demi nafas yang telah kau hembuskan dalam kehidupanku
Ku berjanji, ku akan menjadi yang terbaik
Menjalankan segala perintah-Mu, menjauhi segala larangan-Mu
adalah sebaris do’a ku untuk-Mu


(kalau nak dengar, cari sendiri...)




10:46 AM

KAWAN&SAHABAT

KAWAN

Ini pengenalan pertama. Giliran teardrop pula berceloteh kali ni.Minta maaf kalau kurang menarik..hee (saya baru lagi,harap dapat beri tunjuk ajar ye)
Sudah lama ishikawa bertanya, ‘bila mau post entry..hehe.sori ye lambat’

Tergerak untuk menaip, sebaik pulang dari program kelmarin.(tapi baru hari ni nak post..haih) Seronok dan puas.
Perkongsian junior dan senior, yang saya rasa gembira kami satu batch dapat kumpul sekali bincang tentang elemen-elemen penting dalam hidup ni. Soal iman dan akademik semuanya berkaitan. Berakhir dengan doa rabithah, terasa hati senang kerana hidup ‘berkeluarga ‘ bersama kawan-kawan.

Ibu, ayah, abang, adik-beradik,atuk nenek (ooh, rindunya nak balik malaysia *homesick*)

Seringkali, mengapa mengenang yang jauh kalau yang di sisi tak dihargai?isk2 *inilah manusia, selalu tak menghargai apa yang ada di sekelilingnya.
Oh kawan-kawan..(mereka lah keluarga ku di sini)

Pergi jami3ah dengan kawan, duduk dalam bas dengan kawan, study kat library dengan kawan, pergi balad ajak kawan teman, bila boring2 pun pergi rumah kawan. Even nak buat program, nak cari ajk pun kita cari kawan yang senang bekerja.

Duduk jauh di bumi orang yang berada di sisi adalah kawan-kawan.Paling dekat, kawan-kawan se-batch.Sebab tu bila buat program batch saya lebih semangat nak pergi@menguruskan berbanding program-program umum. Sebab saya tahu, kawan se-batch senang nak minta tolong, ajak datang program batch pun tak payah nak kena paksa sangat pun. (semangat batch bukan semangat assobiyah ye) Di sekolah menengah dulu, saya rasa kawan banyak membantu untuk ‘boost’ semangat study.Sebab tu kena kawan dengan semua orang.Jangan hidup berkelompok. Berkawan secara keseluruhan. Dan luaskan pengaruh yang baik dalam batch terutamanya. (ini pesanan daripada senior*thanks*).

Di sini, saya tiada kawan baik, tapi ada sahabat. Owh, pentingkah sahabat?
Saya jawab, ya (of course)
Kawan baik dengan sahabat ni nampak sama tapi ada bezanya. Kawan baik, saya rasa cukup lah seorang, tapi sahabat lebih daripada bilangan jari tangan dan kaki pun tak mengapa.
Saya tergerak untuk bercerita tentang seorang sahabat ini. Tak perlu tahu siapa namanya, tapi cukuplah saya belajar untuk menjadi seorang sahabat&kawan seperti dia.

SAHABAT

Sahabat yang bila saya lihat dirinya menyejukkan pandangan, mengingatkan diri pada Tuhan. Selalu beri peringatan dengan bicaranya yang telus dan memberi kesan. Sahabat ini lain.
Saya tahu bezakan orang yang menegur sebab sayang atau menegur sebab ‘menyampah@tak suka’?. Sahabat ini, ringan menghulur bantuan, tak jemu memberi pandangan, bila marah pun saya tak terasa hati sebab saya tahu sebab dia marah kerana sayang. Dia mahukan yang terbaik untuk sahabatnya.

Sahabat ini saya kenal rapat di sini.Bukan di INTEC sewaktu kursus persediaan dulu,bukan di sekolah lama tapi di bumi Irbed.Bumi yang saya jejak untuk mencari ‘mutiara ilmu dan hikmah’. Menyubur harapan keluarga dan ummah. Mencari hakikat diri supaya tidak lemah.Mula-mula datang sini dulu, saya agak ‘blurr’.Saya paling takut saya ‘lost’. Sebab di negara orang, masing-masing kena pandai bawa diri. Hidup berdikari,jauh dari keluarga tiada ‘kawalan’ warden asrama.Tak mustahil untuk hilang fokus dan arah. Dah tahu spesifik kos pengajian apa, bakal tinggal di mana, tapi tiada ‘penunjuk jalan’ yang khusus untuk sama-sama mencapai cita-cita. Hanya di dalam hati berbisik, moga diberi kemudahan dan dikurniakan sahabat yang boleh beriringan mencari arah tujuan.

Penjelasan terperinci tiada, tapi saya tahu saya sayang dia. Bila masuk lecture hall, terus mata mencari kelibat dirinya *nak duduk sebelah dia sebenarnya*. Bila result exam tak berapa ok, saya cari dia. Duduk di sebelahnya, ingin mendengar kata ‘azimat’ pengubat jiwa.

Dulu di INTEC sebelum fly, saya tak pernah kenal sangat dia. Walaupun sekelas! Saya duduk di hujung pintu, dia duduk di hujung tingkap. Saya kejap-kejap keluar masuk kelas ke pejabat koordinator MEP,dia tekun di tempatnya. ( Saya tak tahu exactly dia buat apa, tapi saya tahu dia sedang melakukan sesuatu dengan tekun)

Di sini, kami dipertemukan. Alhamdulillah.

Allah satukan hati kami dengan Al-Quran.
Di kelas al-Quran, saya ‘sejuk’ mendengar alunan suaranya menitip kalam Tuhan.
Benarlah al-Quran itu terlalu agung dan tiada tandingan,kami berkawan dan bersahabat tanpa syarat hanya dengan bertemu pada satu persamaan.

Pagi itu, saya dapat mesej,

“Salam..jemput datang ke program Gema Wahyu jam 8am..jom mulakan hari dengan kalam Ilahi.”

Terima kasih atas ingatan ini sahabat.
Banyak perkongsian hati dan peribadi menjadi perbualan. Saya malas study&hafal quran, saya cari dia lagi. Bila uruskan program pun, saya mesti cari dia bertanyakan idea dan kritikan.
Latest, program batch. Hanya diberi tarikh untuk dilaksanakan daripada pihak berwajib,saya agak buntu. Saya kah kena ‘conduct’? atau kata lain nya menjadi pengarah program (yang tak bertauliah)? Waktu-waktu kritikal menghampiri final exam ramai yang ke’busy’an untuk study. Saya tahu saya akan menghadapi sedikit kesukaran untuk mencari ‘kaki dan tangan’ sebagai ajk pelaksana. Saya tak nak susahkan orang, jadi saya pilih beberapa orang sahabat yang difikirkan dapat meringankan beban, alhamdulillah dipermudahkan.

Saya tak tahu mengapa, selama seminggu menguruskan teknikal program batch ni, saya tidur tak lena.Tidur pukul 1 pagi bangun 3 pagi. Risau sangatkah?(adakah ini sindrom risau yang melampau?).Kalah orang nak final exam..huhu. Selagi tak ‘settle’ selagi tu saya akan fikir..adoi.. Mungkin, sebab misi melaksanakan amanah batch belum dapat disempurnakan. Misi ‘menyampaikan’ takkan pernah selesai. Agak takut dan kalut sebab menguruskan program satu batch yang bilangannya bukan sedikit. Tapi alhamdulillah, agihan kerja berjalan dengan baik, tak perlukan bilangan ajk pelaksana yang ramai, hanya ‘jiwa-jiwa’ yang ikhlas membantu sudah cukup memastikan segalanya berjalan smoothly. Terima kasih kalian!

DIA KAWAN, DIA SAHABAT

Cadangan untuk adakan tayangan terlintas di saat-saat akhir. Sehari sebelum program! (mana nak cari orang ni..) Saya boleh buat, tapi saya perlu orang bantu sama. Bahan saya ada, tapi nak ada kawan juga.. (patut la dulu abang saya kata, perempuan ni kalau nak pergi tandas pun nak ada kawan..err) Saya tahu nak cari siapa. Dia. Sahabat yang sentiasa ada ruang untuk sahabatnya.
Kami berdua, bersama-sama buat tayangan itu. Habis sahaja ‘group discussion’ pagi itu, misi kami bermula hinggalah ke petang asar. Alhamdulillah, tersenyum puas kami berdua selepas selesai ditayangkan video itu di hari program.
Wah, leganya dapat selesaikan program batch. Waktu kemas-kemas LCD dan laptop, sahabat saya ni turut serta membantu. Satu pandangan, kami tersenyum lagi. Nampak wajahnya berseri-seri kerana dapat melaksanakan ‘misi’ menyampaikan kepada keluarga batch sendiri.
“Aku tak ke mana-mana cuti ni..sedia berkhidmat untuk masyarakat, jom kita fikirkan untuk misi seterusnya!”
Wah, semangatnya dia. Saya perlu belajar untuk sustain semangat macam tu!
saya sangat ingat sahabat saya ni pesan,
“sebaik-baik manusia itu adalah manusia yang bermanfaat kepada orang lain”
Peringatan buat diri sendiri--> saya kena lebih berusaha selepas ini, Ya Allah permudahkan laluan hidup ini menuju redhaMu..ameen

Doa buat 'dia' juga..


P/S: salam imtehan buat akak-akak semua, doa untuk kalian moga dipermudahkan dan diberi najah. InsyaAllah doktor bagi soalan-soalan yang senang dijawab..(hehe) Saya pun ‘seram’juga nak exam nie.Doakan moga segalanya kher.All da best to all!

11:37 AM

Coretan hati...

Lebih kurang sebulan saja lagi, 'Super-senior' (gelaran yang kami gelarkan pada senior tahun 6) akan pulang ke Malaysia. Kata orang..’back for good’. Terasa seperti baru semalam kami ditinggalkan oleh Kak Alia, Kak Dayah dan Kak Safiyah (senior MEP2). Kenangan bersama mereka masih terasa sehingga kini.

Apabila mereka telah pulang ke tanah air, maka siapakah yang akan mengisi kerusi super-senior itu pula? Tentulah batch kami pula, kini sedang berjuang menghabiskan sisa tahun 5 dan bakal melangkah ke tahun 6 pada akhir Jun nanti. Biiznillah...

Melihatkan junior-junior yang berbondong-bondong datang ke bumi Jordan ini, kadang-kadang rasa meriah, ”Wah, makin ramai pula masyarakat Melayu di sini.”.

Tidaklah terasa kesunyian jauh dari keluarga apabila tiba hari raya, apabila ramai pulang ke Malaysia dan sebagainya. Namun adakalanya, sesekali pernah terfikir, makin ramai yang datang, makin susah nak mengawal. Bukanlah kawalan sebagai ibu bapa secara mutlak. Namun mungkin lebih kepada kawalan seorang kakak atau abang terhadap adik-adiknya.

Dahulu semasa mula-mula kami (Batch MEP4) datang ke Jordan, bilangan kami hanyalah seramai 20 lebih saja. Mungkin tidak sukar senior mengawal kami. Yang paling kami ingat, liqa’ awal yang dibuat oleh beberapa senior syabab (Batch Kak Dayah) yang menerangkan tentang cara hidup di sini, pergaulan, pakaian dan sebagainya. Sebagai junior tahun 1 yang sangat mentah ketika itu, kami sangat menghormati nasihat mereka. Sehingga kami mempersoalkan, adakah ada antara kami yang telah melakukan perbuatan-perbuatan salah seperti yang telah disebutkan oleh senior??

Biah pelajar Melayu di bumi Irbid ketika itu tidak ubah seperti suasana di KISAS -Suasana suatu ketika dahulu yang pernah saya lalui, saya tensi dengannya, walaubagaimanapun yang saya rindui kini. Senior dan junior bertegur sapa mesra, bersalam dan bertanya khabar. Tiada pernah kelihatan lelaki dan perempuan berjalan bersama bersaja-saja, pakaian ke jamiah semuanya kemas dan menutup aurat (dalam erti kata lain – berbaju dan berseluar yang longgar, berjubah, berbaju kurung atau berblaus labuh ke peha.)

Kadang-kadang saya rasa, kami begitu terdidik dengan akhlak yang ditunjukkan oleh senior ketika itu untuk seterusnya kami sendiri kuat untuk mengaplikasikannya. (Bukan niat nak mengangkat batch sendiri. Namun this is the truth berdasarkan pengalaman.)

Realiti Irbid hari ini, kita lihat bermacam-macam kerenah manusia (pelajar melayu) kerana bilangan pelajar untuk satu batch bukan lagi 10-20 orang, malah mencecah 3 angka. Dengan bertambahnya bilangan, bukan setakat bajet untuk program juga bertambah, malahan kemeriahan, kehebatan di KARISMA dan ’masalah’ juga bertambah..

Kini sudah terdengar, masalah ’ikhtilat yang salah’ kini semakin berleluasa. Berjalan lelaki dan perempuan berbual bersama jadi biasa. Ala-ala macam di universiti di Malaysia kan? Pakaian pun sudah pelbagai. Saya memang tidak rigid apabila berbicara tentang pakaian. Malah saya hampir bertegang leher dengan rakan lelaki arab yang menyalahkan rakan-rakan kami yang memakai seluar! Kata mereka, wanita yang sememangnya berjubah atau berbaju kurung – aib jika tiba-tiba mereka memakai seluar. Dan jawab saya, it doesn’t matter kalau awak nak pakai seluar pun. The rule is - aurat tetap aurat, as long as you cover the aurat - Longgarkan bahagian yang sepatutnya longgar, tutup semua yang sepatutnya, jari kaki dan lengan. Settle. Susah?? Siapa kata susah??

Susah ke adik-adikku, nak pakai stokin? Susah ke nak cari baju yang longgar dan labuh sedikit sehingga tidak kelihatan bentuk badan? (T_T)

Hati saya merintih lagi.. Mungkin inilah silap kami kerana menjadi senior yang terlalu sibuk dengan pelajaran kami,terlalu sibuk dengan aktiviti lain kami, sehingga kami rasa lemah dan tidak berdaya mempertahankan biah solehah yang pernah kami kecapi semasa menjadi junior dahulu.

Saya berfikir lagi, adakah mahu terus dibiarkan biah di Irbid yang dahulunya saya kira sangat solehah, bakal menjadi biah yang tidak ada bezanya dengan biah sosial universiti di Malaysia, atau di UK?

Jangan nak tunggu jadi senior baru nak berubah, kerana apabila dah jadi senior, adik-adik sendiri akan rasa seolah ada ’ego’ sendiri yang sukar untuk menerima pandangan orang. Saya sendiri akui, kalau diikutkan nafsu jahat, memang boleh saja kita mengenepikan pandangan orang lain, dan terus 'perasan' yang diri sendiri lebih bagus. Tetapi, apabila berfikir menggunakan otak yang rasional dan dipimpin dengan hidayah dari Allah, barulah kita boleh menenangkan diri, menerima teguran dan nasihat walaupun dari junior. Manusia – tiada yang sempurna. Ingat!

Ambillah yang difikirkan baik dari coretan hati saya ini. Saya harapkan idea dan coretan ini, bukanlah datang dari nafsu amarah dan sedih saya semata, bukan juga coretan untuk menampakkan salah junior saja. Sebaliknya semoga ia ilham dari Allah beserta cita-cita kami yang ingin melihat biah solehah kembali subur di bumi Irbid ini sebelum kami pula pulang tahun hadapan dan teraplikasi untuk semua - senior dan junior. (Irbid bukan bumi waqafan :p)
Kawan-kawan sebatch,
Mungkin kita kena kerja lebih kuat tahun hadapan. Bukan setakat belajar kerana berada di tahun akhir, namun kerja dakwah fardiah kita. Dakwah untuk mengembalikan keizzahan hidup dengan peraturan Allah.

Umat Islam yang kuat adalah mereka yang berpegang erat pada ajaran Allah. Jika perkara yang mudah terasa sukar untuk kita laksanakan, lama manakah masa yang diperlukan untuk kita bersedia untuk memegang khilafah???

5:47 AM

Air mata = kuat atau kememe?

photo source

Alhamdulillah, selesai satu lagi paper untuk final ni. (11 tolak 3) subjek yang perlu diselesaikan. Masa baca baca material anatomy untuk exam semalam-semalam, tetiba terpk satu analogi tentang air mata.

Sila baca dalam nada macam cerita mesin suara kat Petrosains ,

“Tahukah anda bahawa air mata manusia mempunyai 3 lapisan kesemuanya?

Mesti lepas kurang 10 saat mesin tu jawab balik,

“Benar, air mata mempunyai 3 lapisan kesemuanya iaitu, satu : lapisan mucin yang dirembeskan oleh sel-sel goblet, dua, lapisan aqueous yang dirembeskan oleh pundi lacrimal dan yang terakhir lapisan minyak yang dirembeskan oleh pundi melbomian. Selamat belajar, jumpa lagi!”

Hebat kan? Rupa-rupanya yang kita nanges-nanges tu banyak benda kita habiskan, air, minyak. Ngehe. Nak tahu lagi, hebatnya Allah air mata kita ni bukan sahaja gunanya untuk bersihkan habuk-habuk yang masuk mata, bukan sahaja teman di kala tisu dan bantal jadi mangsa, tapi paling mengagumkan, lapisan air mata kita sebenarnya ada banyak sel-sel immunity badan seperti lysozyme, lactoferrin, IgA. Subhanallah. Agaknya sebab banyak sangat sebenarnya kandungan air mata ni, tu la orang selalu kata,

“Tak payah menangis lama-lama, membazir air mata!”

Ataupun ingat tak kita dengan Hikayat Puteri Gunung Ledang yang meminta 7 tempayan air mata anak dara? Kenapa air mata yang dikisahkan? Tingginya nilai air mata.

Berbalik kepada tajuk entry ni, air mata salah satu fungsinya untuk ketahanan badan. Bila kita sedih, selalunya kita akan menangis dan selalunya kita akan rasa relief lepas tu. Fikiran kita kembali waras, tenang dan lebih mampu utuk berfikir dengan lebih sempurna. Mungkin kita boleh andaikan sel-sel immunity dari air mata itu bantu lawan kesedihan? Huhu boleh terima ke ni? Alam nyata lawan alam rohani. Layan je lah.

Ok, tapi kalau kita asyik sangat nangis, macam sikit-sikit nangis, orang kata kememe. Kalau orang negeri ada yang kata cebik. Ala-ala budak kecik, asyik nangis aje. Tak kuat, lembik. Analoginya mungkin sebab kita telah membazirkan banyak sel immuniti dalam air mata tu secara berlebihan dan unnecessary. Tu la agaknya kita tak kuat emotionally, physically dan mentally. Hmm.. amacam?

Ok, macamana pula dengan orang yang banyak menangis dalam sujud dan doanya. Adakah mereka itu kememe?

Dal hal ini, (cara cakap ala-ala ustaz dalam Forum Perdana Ehwal Islam) saya mengandaikan bahawa, apabila seseorang itu menangis depan Tuhan, tangisannya tangisan insaf dan kehambaan. Rasa kerdil depan Tuhan yang menciptakan. Tangisannya tidak sia-sia sebab nangis depan Pencipta. Lagi banyak nangis, lagi banyak Allah ganti. Tu sebab agaknya orang yang selalu mengadu masalah depan Allah kuat kan. Air mata dapat direct dari si pembuat sumber.

Kalau ada orang kata, “Menangis-menangis ni tak macho lah.” Terutamanya kaum adam, saya kira jawapannya?

Antara ia dan tidak.


9:00 AM

Exam fever? i think chill suits us best @_@


Salam.

Jenguk-jenguk dalam draft ada 2 entry yang 'on the way' untuk sampai ke pembaca (eh? ngaku pula ada 'pembaca') - Satu BBB, satu lagi Exam Fever. Oleh sebab saya tak tahu BBB tu stands for what, saya amik lah tajuk entry ni. Xpe ek cik tut.


As the title implies, saya sendiri rasa sangat cuak. Kalau fever tu lebih kepada rasa panas-panas badan, chills pula dah buat rasa macam nak kejang. Seram sejuk. Aduh, janganlah terkena panic attack pula. Dengan 11 subjek yang bakal dipertaruhkan sepanjang 3 minggu mendatang ini, semoga usaha kami terus gigih ibarat ibadah hamba kepada Tuhan, mempersembahkan yang terbaik atas dasar konsep ihsan.


3 hari yang lepas, saya telefon kakak di Malaysia. Cerita-cerita tentang mid-exam yang baru berlalu, ada baur-baur kekecewaan dalam nada. Akak saya bukak cerita tentang bakal junior yang akan datang ke Jordan. Siapa lagi kalau bukan Nik Nur Madhihah. Ahlan wasahlan.

"Tahu tak, akak baca buku Nik Nur Madhihah tu. Sedih sangat. Kuat betul dia. Nak kata susahnya hidup dia, tak cukup duit nak beli buku apatah lagi baju baru yang dah lama tak berganti tu, dia sanggup salin kamus bahasa Arab! Selalu pergi library untuk buat revision, bukan senang-senang macam kita. Nak beli buku, scholar ada, tak pun minta bantuan mak abah. Dah lah ambil 20 subject, cuba bayangkan macamana dia belajar sampai cemerlang macam tu."

"Yeke.. kagumnya"



"Tahu tak lagi, akak tak pernah jumpa orang susah sangat macam tu. Ada tu, diorang tak cukup duit. Sampai kongsi manggi sebungkus untuk dimakan 4 orang! Ya Allah tak tahu nak cakap apa. Sayu sangat. Kita ni, alhamdulillah Allah bagi banyak nikmat, kurang bersyukur. kadang makan tu pun rasa tak cukup-cukup itu ini."


Terpukul saya dengar 'tazkirah online' petang tu. MasyaAllah..


"Tapi Madhihah tu bagus, family dia pun. Tak pernah merungut. mak dia cerita, tiap-tiap pagi kalau bangun mesti dah nampak dia buat solat tahajjud. Puasa Isnin Khamis, sebab tak cukup duit nak belanja kat sekolah. Cuba bayangkan orang yang susah macam tu, kalau diorang tak pandai nak salurkan 'rasa' mahu jadi orang tiga suku. Kalau tak pandai, mesti selalu merungut atau rasa keluh kesah - rasa Tuhan tu tak adil, kenapa diorang susah sangat. Cuba bayangkan kesan psikologi yang dia rasa kalau dia tak kuat, iman tak mantap."

Akak saya sambung lagi,


"Kita kadang rasa kita berusaha kuat, gigih. Tapi keputusan tak bagus mana. Kita rasa kecewa sangat, terkadang sampai mempersoalkan kenapa aku tak dapat keputusan yang bagus padahal aku dah berusaha itu ini. Rasa pulak tu macam Tuhan tak adil pada kita. Tapi kita lupa, ada orang berusaha lebih kuat lagi dari kita. Macam dalam hadith Muadz tu, yang amalan kita nak sampai kepada Allah kena melalui 7 lapisan langit kan. kadang kita rasa amalan kita dah cukup bersinar, solat tepat waktu, isnin khamis puasa. Sekali ada lagi hamba Allah yang lain, amalan dia lagi hebat, bukan setakat solat, hati dia jaga, selalu bersyukur, akhlak, sedekah lah macam-macam. Amalan dia bila malaikat bawa ke atas, lagi bersinar terang."

"Betul, betul."


"Dah tu, usaha lagi. Jangan rasa mengalah. Kita ni selalu sangat pandang sesuatu tu baik ikut mata kita, tapi pandangan dan hikmah Allah tu kita selalu lupa."

Panjang yang kami borakkan petang tu, hampir satu jam. Tu pun rasa cam x cukup. Walaupun hajat hati nak lagi, tapi saya cukup puas petang tu. Syukur alhamdulillah. Kadang-kadang memberi tak sama dengan menerima.


Ada sorang junior recommend cerita 'Kun fayakun versi Indon'. Terzipzas katanya. Sama macam kes diorang dengan perihal exam CVS yang lalu tu. Cari yang Indon punya yek, bukan wan maimunah punya hee. Dekat YouTube.


Lepas exam kita layan wokey.


Buat semua selamat berimtihan. Semoga dikuatkan hati kita untuk buat yang terbaik dan terus berusaha. Semoga rasa lesu dan mumil kita tak lama. Terus dan terus lagi. Macam trafik light kat jalan raya, yang banyaknya hijau. lampu merah paling lama saya pernah jumpa seminit - seminit setengah. Sesekali kuning untuk kita slow down. Mujur trafik light tak selamanya hijau, mahu berlanggar kereta-kereta. Dan mujur juga tak selamanya merah atau kuning - alamatnya tak sampai ke tempat tujuan kita.


Yallah, semua. Allah ma3ana!


Recommended related reading : saifulislam > Zikir yang berhajatkan fikir

JADUAL PEPERIKSAAN AKHIR TAHUN 5
Ahad (17/5) - family medicine : 10-12 pagi

Selasa (19/5) - neurology : 10.45 - 12.45 ptg

Khamis (21/5) - ophthalmology : 10.45 - 12.45 ptg

Ahad (24/5) - Obstetrics & Gynecology : 2.30 - 4.30 ptg

Selasa (26/5) - Dermatology : 1 - 3 ptg

Khamis (28/5) - Orthopedics : 10 - 12 ptg

Ahad (31/5) - Psychiatry : 12.30 - 1.30 ptg

Isnin (1/6) - Radiology : 10.45 - 12.45 ptg

Selasa (2/6) - Forensic : 12.15 - 2.15 ptg

Rabu (3/6) - Anesthesia : 2.15 - 3.15 ptg

Khamis (4/6) - ENT : 10 - 12 tghri

3:46 PM

Infantile syabab

Bismillah


Pejam celik pejam celik, rupanya dah nak habis dah rotation terakhir untuk tahun 5 ni (apa dah bulan mei? makin tua la saya...isk2). Minggu depan kami akan menduduki peperiksaan 'SPM' sekali lagi.. 11 subjek berderetan.. Apa yang pasti ia bukanlah semudah SPM yang pernah dilalui (SPM dulu tak habis baca buku, alhamdulillah dapat semua A, medic kalau dah habis baca buku pun, belum tentu boleh score A..huuu). Tolong doakaaaaaan..... mohon dengan sangat..




Family Medicine..

Rotation terakhir saya bersama puan Niksifu serta seorang lagi teman untuk tahun 5 ini. Cik Semplit, Cik Fez, Cik Maut, dan cik2 yang lain sudah pun merasai pengalaman rotation ini sebelum kami.



Apa yang anda terfikir bila disebut Family Medicine?


Frankly, my first impression bila disebut Family Doctor... ialah doktor-doktor yang kerja di pusat-pusat kesihatan, yang pesakitnya, alahaaaaiii... orang2 yang demam, batuk, selsema, sakit perut dan sebagainya... small matter... (Isk2..)



Tapi bila dah terjun sendiri dalam rotation ni, tabik spring sangat2 dengan Family Medicine Specialists. They are doctors among doctors... cecece. Nak tau kenapa? Nantilah cerita panjang lagi kalau ada masa..




(Infantile syabab.. bukan tu ke tajuk entry ni.. ?)


Macam mana pulak dah dipanggil syabab (remaja lelaki), tapi masih infantile? Pelik2. Tapi itulah pandangan dan komentar tentang syabab masa kini oleh seorang doktor perempuan, Pakar Perubatan Keluarga di Pusat Kesihatan JUST beberapa hari lalu.



Dr. Karina, cantik namanya, secantik dan selembut peribadi dan pesonanya. Bukan keturunan Jordan mahupun tanah Arab. Dilahirkan di Ukraine dan membesar di sana. Dianugerahkan akal yang pintar dan cerdik, kerana berjaya memasuki universiti , kuliah perubatan ketika masih berumur 16 tahun. YA, 16 TAHUN! Teman-teman satu group melopong terkejut..


"Kenapa kau doktor?"

"Ya3ni..."

"Mesti doktor sangat pandai, kan?"

"Alhamdulillah.."


Lebih kurang begitulah perbualannya.

Lebih menakjubkan beliau berkahwin ketika tahun 2 pengajian perubatan, sewaktu umurnya masih 17. Muda, kan..? Dan saat itu jugalah dia memeluk agama Islam dengan bimbingan suaminya, orang Jordan yang juga masih muda danmasih menuntut dalam kuliah perubatan yang sama.


Dipendekkan cerita, apabila ditanya... macam mana doktor boleh tergerak hati nak pilih suami doktor dan nak kahwin awal.., beliau memberi pandangan.

"Lelaki dulu tak sama macam lelaki sekarang.. tengoklah syabab-syabab kat jamiah.. INFANTILE, kan?

Saya pilih suami saya, sebab saya yakin dia mampu bagi komitmen, betul-betul dan bersungguh-sungguh dalam relationship dan paling penting sebab AGAMA dia...Ini yang paling penting..


Tapi syabab-syabab sekarang bila ada relationship dengan partner (couple la tuh), diorang sebenarnya just nak suka-suka je.. tak fikir masa depan, tak fikir mak ayah dan keluarga, tak fikir jauh... tak matang..... haaaiii ghalat, sah? (ini salah, kan?). Dalam Islam pun tak ajar relationship main kawan-kawan, couple2 laki perempuan, betul tak...? Atau awak nak berkahwin dengan lelaki-lelaki infantile macam tu...? " Panjang lebar doktor menerangkan.


Saya menggeleng. Tak mahulah! Saya juga menggangguk mengiyakan pendiriannya bahawa hubungan yang tidak halal antara lelaki dan perempuan adalah tidak dibenarkan dalam Islam. Di sudut hati, saya mengagumi doktor muslimah ini, yang baru 11 tahun memeluk Islam, tapi kuat agamanya berbanding mereka yang sejak lahir lagi bergelar Muslim. Tentu suaminya seorang yang kuat agama dan pandai mendidik dan mengasuh isterinya untuk menjadi muslimah solehah. Tahniah doktor.....


Doktor juga memberi pendapatnya tentang hijab dalam Islam untuk wanita, pendapatnya tentang kahwin awal bagi perempuan dan macam-macam lagi pendapat peribadi. Doktor memang best! Treat kitorang macam kawan-kawan je... Semoga doktor laaaaaagi best time exam oral Family Medicine kami nanti ... ameeen


Saya tak rasa ramai syabab-syabab yang sedar diri mereka masih membawa ciri-ciri infantile. Oooh.. akhawat juga. Tapi kenapa doktor menekankan syabab di sini?


Doktor melahirkan rasa terkilannya dengan peribadi remaja lelaki zaman kini, sebab merekalah golongan yang Allah jadikan secara fitrahnya untuk menjadi ketua. Takkanlah golongan yang infantile ini yang mahu mengetuai rumahtangga, mendidik isteri dan anak-anak dengan sempurna? Umur semakin meningkat, tapi kematangatangan fikiran masih ditakuk lama. Apatah lagi kalau nilai-nilai agama dipinggir, diketepikan. Hidup hanya ingin bersuka-suka.. bercouple, hang out, dan bergembira...macam baby dan kanak-kanak lah.. mana ada fikir benda serius, semua buat untuk suka-suka, ikut kepala sendiri.. janji happy. Bezanya infantile syabab ni, kalau sakit, tak bolehlah masuk wad paediatric.


Malu, kan...? Mereka yang baru setahun jagung dalam Islam mempunyai sensitiviti yang tinggi dalam agama. Kita yang dah lama ni, dah tak nampak dah halal haram hukum Islam, benar atau salah sesuatu perbuatan itu mengikut landasan syariat.


"Elee.. ikut trend la.. budaya sekarang, bukan ke semua orang ade couple.. kawan-kawan laki perempuan, hang out sama-sama.. mana ada rasa janggal... semua orang pun nampak biasa.. "


Sape cakap tu?


Kalaulah Rasulullah masih hidup ... kalaulah para sahabat masih ada ... kalaulah khilafah masih berkuasa lagi... mungkin kita akan nampak budaya bercouple tanpa tujuan dan berjalan laki perempuan sebagai satu yang amat menjelikkan.


Bila agaknya......




Wallahua'lam