11:33 AM

mak.ibu.mama.mami

Rotation nisaaiyah (Obs & Gyne) hanya tinggal seminggu. Memang bersyukur dapat rotation O&G yang last. Mini osce & osce dijadualkan 10 & 11hb. Then b4 17hb (final) ada fatrah untuk study week. Sian banget buat kawan-kawan yang lain tak kira yang amik minor atau submajor. Takde masa senggang langsung kan. Lagi-lagi kalau yang amik neurology/orthopedics untuk 2 minggu terakhir. Aduh, boleh pengsan dibuatnya. Allah yusahhil 3alaina jamian insyaAllah.
3 hari lepas, jumpa sorang patient ni. Admitted for elective caesarian section (CS). Classified as high risk pregnancy sebab ada gestational diabetes. Dia juga ada past two CS. So untuk kelahiran kali ni elective CS is scheduled. Kita tak go for NVD (normal vaginal delivery) sebab paling utama risk of rupture uterus. Umur dia dalam pertengahan 30-an. Ibu kepada 4 orang anak. Sedang hamil anak yang ke-5. Tengah-tengah ambil history, attending specialist pun datang untuk check patient. Lepas tanya itu ini, tengok latest reading of her blood glucose, specialist pun mula beredar.
Tiba-tiba makcik tu panggil doktor,


"Duktur, mumkin bas su2al?" (Doc, nak tanya boleh?)

"Eyh, na'am" (Yep?)

"Duktur, sorohatan, ana bas biddi behki ma3ak inni bikhaf katheer 3an 3amaliyati.."

(Doc, sebenarnya aku nak cakap, aku takut sangat untuk pembedahan lusa ni..)

Mak cik tu mukanya sangat risau. Dia sambung lagi, (sambung BM lah eh, malas lak nk translate)


"Ok ke aku ni doktor?"

Doktor terus jawab,
"Wallah, aku lagi takut nak buat operation ni."

Muka patient tu tambah sayu. Air mata dah mula bergenang. Mungkin butir-butir yang diharapkan akan keluar dari mulut doktor macam, "Don't worry, we'll try our best" atau "InsyaAllah kher" Tapi mungkin doktor tu try to be sincere?

Doktor sambung lagi,
"Tawakkal 3allah."

"Kita tengok nanti operation tu macamana. Tapi nanti aku nak bincang dengan kau, kalau jadi apa-apa dalam pembedahan tu dan kemungkinan besar terpaksa kena buang rahim, terpaksa buat."


Air mata yang ditahan-tahan tadi, terus mengalir laju.
Aduh, sayunya.. Perkara terakhir yang ingin didengar oleh seorang wanita, isteri dan ibu adalah ketidaksempurnaan & kecacatan pada organ peranakan - buang rahim, buang ovary. pada usia yang boleh kira masih mampu, insan mana yang mahu rahimmnya dibuang dikala usia yang belum pun mencecah 40 tahun? Walaupun kalau ikut perkiraan aku, 4-5 anak itu sudah cukup alhamdulillah, namun bila memikirkan kebiasaan orang Arab yang punya anak lebih dari itu, aku jadi juga terkedu.

"Takde cara lain ke doktor?" tanya makcik tadi (mungkin istilah kakak lah kan lebih sesuai)
"Tawakkal 3alallah."

Lepas cakap serba sedikit, doktor pun beredar, tinggalkan makcik tadi dengan aku dan kawan aku. Masing-masing diam. Makcik tadi dengan tisu, mengesat-ngesat baki air mata yang mengalir seolah tidak mahu berhenti. Aku dan kawan aku berpandangan sesama sendiri.

Kawan aku pun cakap,
"Jangan risau, kita doa banyak-banyak. Anak kan rezeki dari Dia. InsyaAllah, mudah-mudahan kher semua nanti."

Bagus-bagus.
Makcik tu angguk, mengiyakan kata-kata kawan aku.
Tetiba aku teringat ada seorang patient di Hospital Mafraq yang dah 5 kali buat CS. Aku cerita kat makcik tu pasal patient tu. Alhamdulillah, keadaan dia ok, sihat. Semuanya kena banyak-banyak doa, tawakal. Muka dia pada perkiraan aku nampak lega sedikit. Alhamdulillah. Mungkin berkira-kira yang ada orang lebih banyak kali CS dari dia dan alhamdulillah ok dan dengan harapan diri dia sebaik itu nanti.

Oleh kerana doktor dah sampai, kami minta izin untuk minta diri dulu dengan harapan dan doa moga makcik tu tabah hadapai ujian ini dan moga pembedahannya selamat semua. Kelmarin, aku sempat jumpa makcik tu, tanya kabar serba sedikit. Alhamdulillah dia nampak tenang. Semalam aku cuma sempat senyum dari jauh je. Tak jumpa betul-betul. CS dia dijadualkan semalam. Harini, kawan aku ajak jumpa makcik tu, kitorg cari tak jumpa pula. Mungkin kat tingkat atas.
Moga-moga keadaan makcik tu selamat. Amin.

Itulah kisah serba sedikit. Kalau nak ikut memang banyak cerita nisa2iyah yang nak kongsi. InsyaAllah lain kali kalau aku tak lupa dan punya tangan yang ringan untuk menaip :P

Bak kata doktor, dalam banyak-banyak keadaan manusia, wanita yang sedang hamillah paling berisiko untuk dapat 1001 macam penyakit. Kalau kebiasaan takde hypertension/DM, masa pregnancy boleh dapat. Walau hanya dengan demam, gatal-gatal (rashes), UTI semuanya boleh beri kesan yang besar terhadap kehamilan - baik kesan kepada ibu mahupun bayi yang dikandungnya. Besarnya pengorbanan seorang ibu hanya untuk melahirkan seorang anak. Berpadananlah dengan kata-kata Allah, ganjarannya umpama berjihad di jalan Allah. Jika mati diangkat sebagai syahid.


Soalan bonus : Kehamilan bayi kembar merupakan satu berita gembira atau tidak?

10:26 AM

Gantikan dengan yang lain

Bismillah

Rasa kusut, tak tenang, apa yang mengganggu fikiran...?

"Pada suatu hari, seorang lelaki berjumpa dengan seorang sahabat Rasulullah sallahu alayhi wassalam yang bernama Abdullah bin Mas'ud radiallahu 'anh dan berkata:

Wahai Ibn Mas'ud, nasihatilah aku dengan sesuatu yang dapat meredakan kegelisahanku. Buat masa ini, jiwaku tidak tenteram, fikiranku kusut-masai, tidurku tidak nyenyak dan seleraku tiada.

Abdullah bin Mas'ud kemudian menjawab:
Bawalah hatimu mengunjungi tiga tempat. Pertama, ke tempat orang yang sedang membaca Al Quran; tidak kira sama ada kamu ikut membacanya atau kamu sekadar mendengar bacaan orang lain.

Kedua, kamu menghadiri majlis ilmu yang boleh mengingatkanmu kepada Allah.

Ketiga, kamu cari suatu waktu yang sunyi, contohnya di waktu malam, dan ketika itu kamu bangun melaksanakan ibadah kepada Allah serta memohon kepada-Nya agar diberikan ketenangan dan kedamaian hati kepadamu.

Jika selepas melakukan kesemua ini, jiwamu masih juga tidak tenteram, bermohonlah kepada Allah agar digantikan hatimu dengan yang lain kerana hati yang kamu miliki sekarang ini bukan lagi milikmu "


Hati
Perlukah kau kuganti dengan yang lain.......

11:14 AM

Miniclinic 2009


Tahniah buat semua AJK khususnya dan kepada semua yang terlibat dalam Miniclinic 2009.

Setelah bertungkus-lumus, mengerah tenaga dan keringat, akhirnya usai sudah miniclinic untuk tahun ini dengan jayanya. Tahniah korang! :) Penat-penat berkejar-kejaran dengan Dr. Muhammad Khasauwneh, masuk store sana sani, cari itu ini, i bet all the hard work paid off.

Bila tengok junior-junior yang sangat bersungguh dan bersemangat untuk menjayakan program ni, kita pun naik semangat. Tengok adik-adik ni buat kerja sana sini, memang mengharukan!

Super big thanks to Dr. Khasauneh & Dr. Kamal Bani Hani (Dean of Medicine) yang banyak tolong AJK dalam menjayakan program ini. Masa juniorita datang rumah haritu, diorang cerita, memang banyak JUST tolong supply barang untuk program tahun ini. Kalau ikutkan bukan mudah nak dapatkan barang-barang yang diperlukan sebab semua pun mesti ada rekod keluar masuk, masuk bajet hospital. Tapi bak kata Dr. Khasawneh, "All thanks to your new Dean because,


He loves to help people

What a doctor..!

And one thing for sure, even if he's not a Dean, he will always be Dr. Kamal BH that we know
- a kindhearted person, an outstanding teacher, yet most skillful well-known surgeon in the region. His heart is as big as his size! ^_^

Orang memberi kita merasa,
Orang berbudi kita berbahasa.

10:24 AM

Makan batch


Hakurah steak yang memang superb!


Fish n'chips yang sedap jugak!

Grilled shrimps ni pula okayla, not bad. Cuma kalau kulit dia lagi crispy lagi yummy! Kalau nak makan puas-puas, tunggu balik Malaysia lah jawabnya, harga frozen shrimps kat sini boleh tahan.


Alfredo & Bolognese
First time makan bolognese kat sini memang jatuh hati. Sedap!
Second time makan ada rasa cam ada ala-ala asam pedas pula :P
The alfredo was ok but the sauce was too thick i guess

Mat'am Hakurah terletak bersebelahan dengan Jami3 Yarmouk. Sebelah kedai mobile zain. Kategori restoran high class berbanding mat'am-mat'am yang lain. Kawasan dalamnya luas dengan lampu terang separuh dan udara yang kurang segar sikit dek kepulan asap-asap shisha minah-minah & pak-pak Arab.

Range harga makanan lebih kurang dari JD4 - JD 12. Macam Bolognese tu JD4 per plate, Alfredo dalam JD5, Hakurah steak JD7.50, Fish & chips dalam JD6.50 macam tu huhu

Overall rating untuk Hakurah saya bagi 3.7/5 bintang (ok ke?) ^_^