6:21 AM

Tidak jujur itu menyakitkan!

Entry ni saya edit sikit lepas dapat komen dari kher. Risau pula kalau ter'promote' kedai yang tidak sepatutnya..

Assalamualaikum.



Harini, saya teman kawan cari ink untuk laser printer dia yang makin semput. Habis je kelas, kami pun berjalan menuju Syari3 Jamiah. Memandangkan saya ada beberapa cadangan kedai, kami pun menuju ke situ.



Kedai pertama yang kami pergi dekat dengan Jami3 Yarmouk. Kami pun masuk kedai tu dan tanya pasal ink untuk laser printer macamana, sebab tak pernah guna printer jenis ni. Takut tak sama dengan ink ada. Pak cik tu pun tunjuk cartridge untuk laser printer. Lebih kurang macam ni bentuk dia >>
Kawan saya bagitahu model laser yang dia guna, HP Laser Jet 1005. Pakcik tu pun tunjuk, laser jet guna ink powder, tak sama macam ink deskjet yang berbentuk cecair tu. Dia bagi satu botol putih, tertulis made in Malaysia. Katanya boleh refill sampai 4-5 kali. Pakcik tu lagi, ink dari Malaysia tu lah produk paling bagus. (Barang Malaysia memang lah bagus kan, kan)


Saya : Emm, bleh tak ajar kitorang macamana nak refill? Aku tak pernah guna laser, tak tahu nak refill macamana.

Pak cik tu sengih. Dia cakap,

Tuan kedai #1 : Ko bawak je cartridge tu datang sini, nanti aku buat. Bayar JD3.

(Murahnya, macam refill deskjet pulak)

Kami : Tu sekali dengan ink ke apa?

Tuan kedai#1 : Tak, aku tolong refill kan je. Nanti ko bawak sekali ink tu.

(Mahalnya pakcik ni charge. Baik try belajar buat sendiri)

Kami : Ajar x boleh ke?

Tuan kedai #1 : Susahlah, nak buka tu buka ni. Ko bawak je lah cartridge tu. Aku isi.



Haih, pak cik ni, susah sangat ke. Bagilah tunjuk dulu. Sengih-sengih macam nak gelakkan orang pula.

Kawan saya tanya buat kali yang terakhir. Boleh tak ajarkan.


Tuan kedai#1 : Dahlah, ko beli je ink tu aku isikan, x payah bayar!



Fed up agaknya kitorang asyik minta tolong ajar. Takpelah, balik karang try cari kat internet. Bukan kemut sangat nak bayar JD3 tu, tapi rasa tak salah pun kalau cuba belajar dulu camne nak refill laser printer. Kalau betul-betul leceh dan menyusahkan lepas diajar, nanti hantar lah kedai.



Lepas saya tanya harga ink yang pernah saya beli kat kedai ni dulu untuk compare harga dengan kedai lagi satu, nampaknya kedai ni jual dengan harga yang jauh lebih murah. Kurang JD3. So, saya buat kesimpulan tak payahlah naik kedai atas, kedai ni punya harga lebih murah. Memandangkan untuk laser printer memang guna ink serbuk dan kedai tu jual satu jenis tu je. Kami pun belilah lah. JD12.


Dalam perjalanan pulang,
kawan saya tunjuk kedai tempat dia beli printer dulu. Kami pun masuk lah kedai tu nak tanya tuan kedai tu pula, boleh tak tolong ajar.

Tuan kedai #2 : Yes, welcome!

Kawan : Dulu aku beli printer kat sini, boleh tak tolong ajar macamana nak refill ink? Aku baru beli ink baru.

Pakcik ni pun sengih-sengih gak.

Tuan kedai #2 : Ko balik amik catridge tu je lah, nanti aku buat.


Kawan : Kire ko nak refill sekali ke ni? Berapa ko charge?


Tuan kedai #2 : JD10!


Aduh, mahalnya. Dah lah dah beli ink tu tadi harga JD12 boleh refill 4-5 kali. Ni sekali isi je JD10. Tak ke rugi namanya?


Kawan : Tak boleh ke ko ajar camne nak refill? Aku nak cuba buat sendiri kat rumah.

Tuan kedai #2 : Susah. Em..mula-mula ko kena bukak skru.


(Lepas tu dia diam.)


Tuan kedai #2 : Susah aku cakap. Ko bawak je cartridge ko tu nanti aku buat.



Lorr..Dalam hati terdetik, pakcik ni memanjang aje cakap susah. Tak nak ajar, xpelah.

Dekat-dekat kedai kedua tadi, ada lagi satu kedai yang memang saya selalu juga pergi dulu. Dah besar kedai tu sekarang. Saya terdetik, singgah jap lah kedai ni. Ni last. Lepas kedai ni, kalau cakap susah juga, nanti hantar je kedai.

Saya : Pakcik, kawan aku ada beli ink ni untuk laser printer punya. Boleh tak ko ajar macamana nak refill?

Tuan kedai #3 : Ko nak belajar ke? Bak sini ink tu (merujuk kepada ink yang kawan aku pegang)



Dia teliti tulisan yang ada kat botol tu



Tuan kedai #3 : Berapa ko beli ink ni?


Kami : JD12


Tuan kedai #3 : Ko nak refill sendiri, model ko yang macamana?


Kawan : Laser 1005. Yang macam ni (sambil menunjuk printer yang sama model)


Tuan kedai #3 : Em, ink ni bukan untuk model ko tu. Laser 1005 pakai ink lain.
Sambil tunjuk satu botol lain. Harganya JD8 tapi boleh isi 2 kali saje.

Tuan kedai #3 : Ko tengok no ni, printer ko guna ink yang ni. Yang ko beli tu lain, tu untuk jenis laser jet yang saiz lagi besar.


Loh, pulak dah. Tadi tanya pakcik kedai #1 tu, memang pakai ni.


Kami : Tadi kitorang tanya pakcik kedai tu, dia kata memang pakai ni..


Tuan kedai tu diam sekejap. Berfikir kot. Then dia cakap,

Tuan kedai #3 : Emm, mungkin boleh kot. Tapi aku rasa kalau guna yang ni, resolution dia kurang baik sebab asalnya bukan ink dia. Tapi ko boleh try kot. Ko balik, amik cartridge ko datang sini. Nanti aku tunjukkan macamana nak refill.


Kawan : Kalau aku nak suh ko isikan je, berapa ko charge?


Tuan kedai #3 : JD8



Em, lagi murah dari kedai tadi tu. Haih.. Bagusnya pakcik ni nak ajarkan. Muka pun jujur je masa terangkan. Takde teragak-agak macam pakcik berdua sebelum ni.



Kitorang ni geram betul rasa. Macam diperkotakkatikkan je dengan pakcik-pakcik tadi. Kenapa lah pak cik kedai #1 tak cakap printer tu ink dia jenis lain. Yang lagi satu lagi charge mahal. Geram!


Kami pun patah balik nak pulangkan ink tadi. Kawan aku cakap, buat apa nak guna ink yang sah-sah bukan untuk dia. Kalau rosak nanti macamana? Rugi je.

Sampai kat kedai tu, kawan aku cakap dia tak nak ink ni. Ink ni bukan untuk printer model aku. Ada ink lain. Pak cik tu buat muka dah.

Tuan kedai #1 : Mana ada ink lain. Ko tengok, aku refill guna ink lah. Mana ada ink lain.


Mati-mati dia kata xde ink lain. Satu jenis ni je. Siap ulang lagi tu barang ni made in Malaysia, paling bagus.


Haih..



Kami : Pak cik, kitorang tak kisah pun benda ni dari Malaysia. Masalahnya ink ni bukan untuk model printer 1005. Nanti resolution dia tak elok sebab tu kitorang tak nak.



Alih-alih pak cik tu cakap,

Tuan kedai #1: Kalau tak nak barang tu, kena amik barang lain lah. Aku dah key in barang tadi tu dalam komputer. Mana boleh buat apa dah.



Ish! Walapun kami tahu selalunya memang susah orang kedai nak pulang balik duit, tapi dalam kes ni rasa teraniaya pun ada. Sapa yang jual barang, patut cakap betul-betullah produk yang dijual.



Kawan: Ko tak boleh nak cancel ke? Aku tak nak barang ni.


Tuan kedai #1 : Tak boleh. Tak boleh cancel, masalah karang system problem..bla..bla.. bla..


Kalau boleh cekik, nak aje saya cekik pak cik ni. Takkan lah dia tak pernah buat silap langsung masa jual barang? Takkanlah takde backup?


Last-last kawan aku kluar je trus dari kedai tu. Dia kata, duit tu bukan perkara utama, tapi kalau dah rosak nanti printer tu sebab guna ink yang salah macamana. Pak cik tu pun macam tak nak mengalah. Dah la..


Ujian kesabaran betul hari ni..


Allah..


Lain kali tak nak dah pergi kedai tu. Rasa tawar hati sangat.


Moral : Semua orang pun tahu, tak jujur memang menyakitkan hati, jiwa raga semua. Sakitnya rasa, macam kena perkotak-katikkan. Minta-minta dijauhkan dari sikap sebegini dari seluruh keturunan! Nothing happens without reason kan. Walaupun geram dengan pakcik dua orang tu, Allah jumpakan juga dengan pakcik yang baik, yang sudi nak tolong. Alhamdulillah~


8:32 AM

Tag series #1 by (watashi) :: Buruh kasar ::

Tahun 1996


Satu tengahari di surau sekolah agama tingkat dua. Kedapatan di situ, dua orang sahabat baik, Si Kecik dan Si Kurang Kecik, sedang berehat-rehat sementara menunggu waktu sekolah petang bermula.


Dalam rancak berborak, Si Kecik berkata,


"Awak nak tahu tak, semalam kita tanya mak kita kenapa kuku awak kurang bersih? (ada hitam-hitam sikit). Mak kita cakap sebab awak rajin, balik umah basuh 'punggung' kuali. Kan hitam, sebab tu kena kuku awak sekali."


Serentak, kedua-duanya terkekeh-kekeh ketawa.


Tahun 2009

Setelah 13 tahun berlalu (eh, lamanya. tak sangka pula), saya teringat kembali borak-borak lama bila entry ni nak ditulis. Saya lah si Kurang Kecik tu yang kukunya menjadi punca persoalan Si Kecik sampaikan dia bertanya kat mak dia. Lawak ada, malu pun ada. Nampak benar kurang menjaga kebersihan. Tapi tiba-tiba saya rasa, betul jugak cakap mak dia tu (nak bagi alasan ni). Nak tahu kenapa? Jom teruskan membaca.


Semuanya bermula apabila kami terpaksa berpindah ke kampung. Dari anak bandar yang hidupnya hanya tahu makan, main, pergi tadika kemudiannya bertukar status menjadi orang kampung.


Masa kecik-kecik dulu, ketika di sekolah rendah, saya selalu rasa saya dan adik-beradik yang lain macam buruh kasar. Bukan maksud kena dera, tapi kerana cara didikan yang sangat tegas dari ayah terutamanya, tentang hal-hal rumah. Dulu, semua kakak bibik yang buat. Memasak, kemas rumah, sapu halaman, ikut pergi kebun hampir setiap bulan, cat rumah, basuh kereta - majoritinya boleh kata kamilah pekerja tidak rasmi. Dulu memang selalu rasa tertekan (hehe kecik-kecik dah depression) sebab tengok kawan-kawan macam xde pun kena buat benda-benda ni sangat. Mungkin sebab rakan-rakan baik saya dulu rata-ratanya beribukan suri rumah sepenuh masa, Jadi, nak tak nak kenalah buat. Lagi-lagi dengan asbab tinggal di kampung moyang, perkataan 'pembantu rumah' terlalu asing bagi masyarakat setempat.




Saya kira, menguruskan hal-hal rumah sejak kecil lagi bukanlah suatu perkara yang pelik. Malah ramai orang yang mendidik anak dengan cara sebegitu. Alah bisa tegal biasa.


Cuma, ada satu perkara yang sering membuatkan saya menggerutu tak sudah apabila sesi gotong-royong selesai dijalankan - Abah.


Abah tak pernah puas hati dengan hasil kerja kami. Rasa dah bersih betul dah kemas, sapu, susun sana sini. Tapi bila abah balik, mesti dia cakap kenapa rumah bersepah. Memang garu kepala saya dan abang dibuatnya. Haha, bila ingat balik lucu. Rindunya.


Abah memang seorang yang sangat pembersih. Sapulah lantai tu bersih-bersih, yang ditengoknya nanti bawah karpet, tepi tingkap, bawah almari, siling dan tempat-tempat yang 'pekerja tanpa gaji' tak sempat nak selesaikan. Mana taknya, bila abah telefon cakap 1/2 jam lagi sampai rumah, time tulah baru nak kelam kabut kemas. Tempat kerja abah memang agak jauh dari kampung tempat kami tinggal. So, mana yang sempat je kami buat. Sudahnya lepas tu, tadah telinga dengar bebelan abah. Sama ada, disuruhnya kami amik balik penyapu dan sapu semua balik ataupun dalam penat-penat balik kerja tu, abah sendiri yang akan sapu balik. (Sedih pula bila ingat, nakalnya kami waktu tu)


Kadang-kadang kalau ingat, kami akan cepat-cepat bersihkan tempat lazim yang bakal di'spot check' abah. Lepas tu, kira memang tinggilah kami angat muka bila abah sampai rumah. Bajet mesti dia puas hati kali ni hehe. Nak tahu dia cakap apa bila lepas cek?


"Ni tak mop lantai ke? Dah berapa tahun tak bermop lantai rumah ni?"


Haih..


Itulah abah.


Lagi satu, abah memang sangat sistematik orangnya. Kalau ambil barang, tak letak balik tempatnya, siaplah kena tegur,


"Ni lepas amik barang, kenapa tak letak balik kat 'rumah' dia? Cuba kalau kita takde rumah, macamana? Susah tak susah?" Ni kes bila dia jumpa barang yang tak diletak balik. Marah memang lah. Tapi dia lagi marah kalau time dia atu kita nak guna barang tu, cari takde, adui, siaplah kena sergah.


"Hah! kan abah dah cakap, amik barang letak balik tempat dia, sekarang camne nak guna? Nak cari kat mana??"


Itulah abah sangat particular. Teringat lagi, bila nak masuk sekolah baru mahupun masa nak interview dulu, satu-satu academic & curricular vitae kami ditaip, diprint kemas dan disusun dalam file. Kalau membalut buku, memang tajam bucu. Mungkin contoh yang saya sebutkan kat atas, tak cukup nak menggambarkan betapa particularnya abah yang saya kenal.


Cara abah mengajar anak tak guna tangan. Tapi mulut memang jalan. Lagi-lagi pula mak jenis cool orangnya. Dulu memang selalu rasa abah macam mak nenek pula bila tegur orang. Tapi bak kata nyai, abah walaupun bising, smua tangan kaki dia gerak buat kerja. Abah tak membebel kosong. Abah bukan cakap tak serupa bikin.



Makin besar ni, makin kami hargai didikan abah dulu. Walaupun dulu selalu masam muka, selalu rasa cara bebelan abah kurang hikmah. Tapi itulah abah, orang kampung yang susah. Tiada istilah psychology yang diperturunkan kepadanya. Susah nak dengar leteran abah sekarang. Sesekali balik rumah, abah dah tak suruh sana sini kemas rumah. Abah tahu anak-anak dia tahu nak buat apa. Tapi sesekali rasa rindu menerjah teringin nak rasa kembali suasana lama.


Terima kasih abah!

9:42 AM

Tag series #1 by (me) ::No secret between us::

Semangat betul simpliciotto (betul ke eja ni??) mewarnai SOL yang kian suram dek kerana ke'busy'an penulis-penulisnya. (Tahun 5 memang sibuk. Siapa berani kata tak sibuk??)

Simpliciotto paksa saya jawab tag ni. Maka dengan rasa paksa dan rela, saya ingin bercerita di sini.

Satu perkara daripada banyak-banyak perkara yang saya pelajari dari ibu bapa saya ialah.. 'no secret between us'.

Dari kecil, serasa saya, saya tidak pernah menyembunyikan masalah, mahupun markah, konflik atau apa saja dari ibu bapa saya. Ibu saya especially. Apa yang berlaku dan apa yang saya hadapi, pasti ibu tahu.

Seingat saya ketika kecil dahulu, memang saya banyak cakap. Dan ibu bapa saya tak jemu melayan. Jika saya berdiam, mereka akan menyedari kelainan saya, dan mereka akan membuatkan saya bercerita juga akhirnya. Oleh itu apabila pulang dari sekolah, pasti saya 'kekeringan tekak' kerana bercerita dengan ibu apa yang berlaku seharian di sekolah. (Meskipun ibu mengajar di sekolah saya). Semua saya ceritakan, bila kena puji dengan cikgu, bila kena marah, bila kena kacau, bila dapat 'surat cinta' dari budak lelaki (haha), bila gaduh dengan kawan-kawan juga. Tapi ibu tak pernah masuk campur. Saya dibiar untuk menyelesaikan sendiri masalah itu tetapi beliau tetap memberi nasihat. Hal ini menyebabkan saya merasakan 'rahsia' saya selamat bersama ibu. Saya teringat salah seorang rakan saya, ibunya datang ke sekolah kerana anaknya mengadu padanya bahawa dia bergaduh dengan rakan sekelas. Oleh itu, saya bersyukur kerana ibu saya tidak mudah melenting begitu. Apabila masuk ke sekolah menengah pula, sekembali dari sekolah, saya pasti menuju ke dapur, di mana ibu ketika pasti sedang menyiapkan makan tengahari. Seperti kebiasaannya, saya akan bercerita dengan ibu apa yang berlaku seharian di sekolah. Ibu merespon dengan baik. Itu yang menyebabkan saya rasa seronok bercerita. Ibu juga rajin bercerita dan jarang menyembunyikan apa-apa perkara daripada saya, melainkan perkara tersebut 'maha secret yang hanya disimpan oleh penyimpan mohor besar raja-raja' (hiperbola sungguh).

Namun apabila masuk ke KISAS, saya rasa sedikit kehilangan. Tiada lagi tempat untuk saya bercerita sepulangnya dari kelas melainkan jika saya menelefonnya. Tetapi jika diikutkan manakan sempat jika setiap hari saya ingin menelefonnya. Namun seingat saya, boleh kata setiap hari juga saya telefon ke rumah. Nasib baik telefon memang bersebelahan dengan dorm saya. Apabila abah dan ibu datang, mereka pasti akan membekalkan duit syiling yang banyak untuk memudahkan saya menelefon.

Apabila tiba di Jordan, walaupun tidak dapat kerap bertelefon, SMS menjadi rangkaian penghubung. Walaupun jauh, ibu pasti dapat mengagak sekiranya ada perkara yang saya sembunyikan dari pengetahuannya. Begitulah tajamnya naluri seorang ibu. Saya cukup terasa jika ibu berkata, ".. dengan ibu pun nak sorok.." Air mata boleh menitis kerana tidak sampai hati. Ya, saya tidak dapat menyembunyikan rahsia daripada ibu saya.

Ibu saya jadi orang pertama yang saya 'consult' ketika saya perlu membuat satu keputusan genting dan besar dalam hidup saya tidak beberapa lama dahulu.

Kini apabila telah dewasa, saya melihat semula kepada sepupu-sepupu saya yang masih kecil. Saya teringat nasihat ibu, "Masa anak tu kecil, biasakan bercakap dengan anak, anggap mereka macam kawan. Biarlah letih pun melayan anak bertanya di dalam kereta sepulang dari kerja, jangan sekali membantutkan percakapan anak-anak. Kerana ibu bapa sebenarnya adalah asas kepada pembelajaran dan kematangan pemikiran anak-anak. Jika dengan ibu bapa pun mereka takut bercakap, pasti di sekolah juga mereka pasif dan takut dengan guru dan rakan-rakan."

Moral of the story : Jadikan anak sebagai rakan. Begitu juga anak-anak, jadikan ibu bapa sebagai rakan. Borderless between us. Ya, inilah pengajaran berharga yang akan saya turunkan kepada anak-anak saya pada masa akan datang. Insyallah."<< (Ini ayat skema soalan ya. Saya hanya menurut perintah :p)

7:39 AM

Tag series #1 : Life lesson

Assalamualaikum


Untuk memeriahkan lagi SOL ni agar sentiasa bernyawa dan ceria ha, meh sini dengar wahai contributor sekalian. Saya nak nak melancarkan satu series yang diberi nama 'Tag series".
Berlainan sedikit dengan hal 'tag'-menge'tag' yang memang terkenal dalam alam blogging ni yang kebiasaannya tag orang blog
lain kan, yang ni kita tag SEMUA contributor SOL, buleh?

Ok, begini. Satu tag akan diberikan. Tag ni ada yang serius, ada yang kurang. Apa-apa pun setiap perkara dalam hidup kita kan pasti ada pengajaran. Buat masa ni, especially tengah-tengah saya rajin update blog, saya lah yang
buat soalan. Akan-akan datang, bila angin bayu lalu, meniupkan udara kemalasan dalam diri saya, orang lain bolehlah sambung pula okeh.


Untuk tag #1 ni,


"Ceritakan satu life lesson yang anda dapat dari ibu@bapa@ibubapa anda yang amat terkesan di hati dan peribadi seterusnya membuatkan anda rasa inilah antara pengajaran berharga yang hendak anda turunkan kepada bakal anak-anak anda pada masa akan datang."






Setiap sorang bagi satu je ok
Reason >> Ibu bapa kita memang banyak kelebihan, tapi banyak juga perkara yang tak mustahil lesson yang kita dapat tu sama dengan orang lain. Contoh, majoriti ibubapa ajar anak menabung, jaga kebersihan kan, kalau semua orang cerita benda yang sama, satu benda je lah yang kita dapat di akhir tag walaupun ceritanya berlainan. So, kita nak banyakkan life lesson untuk kebaikan akan datang (cewah) So, sorang satu ok. kalau rasa cite dia paling best, ape lagi send lah entry awal-awal. tak perlu panjang pun takpe, sampai kacau masa belajar, Kena tulah pulak karang.


Bila nak tulis entry tu, kat title sila tulis : Tag series #1 by (your name)


p.s: Sapa yang ada kelapangan untuk curi masa sket buat benda ni, ahlen. Sapa yang takde kesempatan, it's ok guys.

In life, there is no regrets - just lessons learned

7:36 AM

1 tahun 4 bulan


Assalamualaikum

Pejam celik, pejam celik, kejap sungguh masa berlalu, dari kanak-kanak riang bawa beg galas belakang yang bila jalan tak kisah orang hinggalah ke beg tangan yang bermacam-macam design.(Tapi tak smua yang pandai pakai handbag :) Pemukiman di ardu kinanah ni dalam diam tak diam hanya tinggal lagi 1 tahun 4 bulan je insyaAllah (sama-sama kita doa sungguh-sungguh keh!)

Lepas-lepas ni bila masing-masing dah kerja, ada life sendiri, yang balik kampung, yang migrate ke negeri/negara lain ke, blog ni tak tahu macamana nanti wallahu'alam. Tapi harapnya, andai ada masa, bolehlah kita sama-sama coret-coret kisah masing-masing. Macam Dr. Muui kita buat (kan kak? ;) barulah namanya School of Life. Sampai ke besar insyaAllah kita tetap bersama walaupun hanya di alam maya.

Saja nak post gambar KAUH, buatnya akan datang, tetiba rindu doktor-doktor, boleh tengok balik kat blog ni. Xde muka doktor, hospital pun jadilah. Tetiba datang satu idea, buat contributor-contributor SOL, jom kita amik gambar setiap hospital yang kita round and post kat sini? (Tag untuk semua ^_~ !)

Ok, start dengan KAUH dulu. KAUH ni nama jolokan, budak Melayu yang bagi. Kalau sebut KAUH kat budak Arab, maunya muka konpius yang kita nampak. batch-batch yang terawal MEP Jordan yang guna nama KAUH ni. Ringkas dan padat, senang nak sebut. Kalau orang Arab, selalu panggil Mustasyfa Malik Abdullah (KAUH yang ditranslate ke dalam bahasa arab. Lebih dekat sebutannya dengan lidah mereka)

KAUH atau nama sebenarnya King Abdullah University Hospital ni merupakan hospital utama untuk kami yang study di JUST (Jordan University of Science & Technology --> Kalau sebut JUST budak Arab tak konpius sebab diorang pun sebut sama)

Apa yang menarik KAUH ni?

Kalau as patient, biasalah, as tertier hospital, biasanya kes-kes yang berat di refer ke sini. Doktor hebat-hebat. Selalu kluar TV, yang tulis jornal lain. Makanan yang dihidang pun memang nampak sedap sangat, buah-buahannya antara yang mahal saya kira kalau kita banding harganya kat pasar. Yogurt dan brand air susu pun sama.

Kalau as student especially clinical student, kafe staff yang selalu kami serbu. Selain harganya yang memang murah berbanding kafe satu lagi di tingkat atas, makanannya juga sedap. Masa tahun 4 dulu, kalau nak masuk selalu buat muka bajet confident. Alhamdulillah, jarang sangkut dengan pakcik guard huhu. Sebab tahun lepas restricted to 6th year student sahaja selain staff. Tapi tahun ni, nampaknya asal kita pelajar klinikal insyaAllah takde masalah nak lepas. Kafe tingkat lagi satu yang terletak di tingkat 1 terbuka kepada orang awam. Tapi harga makanannya agak berganda jugalah mahalnya. Kadang terfikir, kesiannya ahli keluarga pesakit yang datang berziarah kalau nak beli makanan buat alas perut. Terpaksa berbelanja lebih dari sepatutnya kalau nak banding dengan makanan yang sampai yang jual kat luar.

Ok cite pasal belajar pula. Round di KAUH selalunya lebih kecut perut. Secara general, KAUH lebih strict dari segi masa, kedatangan mahupun evaluation ketika round. Maklumlah kan, kita memang student dia.

Satu perkara yang saya suka sangat dengan hospital-hospital di sini adalah alunan ayat-ayat suci al-qur'an yang lazim dipasang menjadi halwa telinga baik pesakit mahupun staf. Boleh kata, bacaan al-qur'an mudah untuk kita dengar di mana-mana - dalam wad, klinik, farmasi. Tenang. Suanana di Malaysia wallahu'alam. Tapi hospital yang pernah saya pergi, seingatnya, belum pernah dengar atau belum lagi menjadi satu kebiasaan. Andailah, budaya ni belum ada di Malaysia, jom buat nak bila balik nanti. Mudah-mudahan, kurang marah-marah masa kerja, kurang jerit tengking staf paling tidak pun sebab hormat dengan bacaan yang diperdengar. Yang sakit juga, moga-moga lebih dekat dengan pencipta. Yang bukan Islam juga, apa salahnya dengar, kalau terbuka hatinya macam sirah Umar, sapa tahu kan?

Ok, untuk sahabat-sahabat sebatch yang lain, mari kita kuatkan usaha. Jom jadikan baki pengajian yang ada, tahun terbaik dalam hidup kita di sini. Jangan lupa doakan kejayaan bersama ya. Bagi sahabat-sahabat yang lain juga, kakak-kakak, abang-abang (?) adik-adik, rakan-rakan sama juga. Moga kita beroleh kejayaan yang paling cemerlang buat kepuasan diri, buat negara dan ummah seluruhnya.

Yallah bye!

3:49 AM

Pernah tengok dead body?

P.S : Nak cite pengalaman semasa rotation forensic. Saya tukar tajuk ni, rasa kurang sesuai letak autopsy sebab satu-satunya kes yang saya tengok, boleh kata kes yang simple, tak perlu kepada autopsy. Kawan-kawan yang tengok the real autopsy, boleh lah kongsi sama kat sini ok.

Seawal tahun pengajian ke-5 ini bermula, perasaan sangat teruja. Tak sabar rasa untuk masuk 'rotation' forensic dan anesthesiology. Mungkin kerana syndrom CSI dan kesan series Team Medical dragon yang aku tengok beberapa tahun yang lepas sedikit sebanyak memberi impak dalam diri.



Akhirnya, setelah mengharungi getir pengajian 2 submajor (psychiaty & family medicine) dan blok pertama minor (opthalmology, dermatology, neurology & ENT) ditambah lg dengan rotation pertama utk blok kedua minor (orthopedic), akhirnya masa yang ditunggu-tunggu tiba juga akhirnya --> yeah, forensic! (8-19 Februari 2009)


yeah! source: wikipedia

Bestnya forensic ini, selain pengalaman melihat autopsy, ia lebih kepada cuti yang agak banyak dan exam bertulis yang senang berbanding rotation yang lain. Rasa bernafas kembali bila masuk forensic. Tenang sikit hidup :D


Minggu pertama forensik, 2 hari 'cuti rehat' diperuntukkan. Isnin cuti, Khamis pun sama. Hanya 3 hari je dawam. Itu pun balik awal, dalam pukul 12 tengahari dah boleh bye-bye sama doktor & kawan-kawan. Ternanti-nanti jugak dibuatnya, bilalah nak dapat pengalaman tengok autopsy ni. Masa Qilah and the geng amik forensik, 3 autopsy diorang dapat tengok. Masa Sarah & the geng pula, dapat tengok 2. Hurmm, sabar-sabar. Ada lagi seminggu.


Masuk minggu yang kedua, Ahad berlalu.. takde kes. Isnin pulak..instinct macam ada je. Tapi rasa kalau boleh tak yah lah hari ni sebab puasa. Tak pasal-pasal, takut termuntah pulak. Doktor kata, esok (Selasa) nak habiskan semua lectures sebab rabu doktor bagi hari cuti untuk revision sebelum exam hari Khamis. Dalam hati dah berkira-kira, ntah-ntah takde rezeki nak tengok autopsy. Tak po lah gitu. Teringat masa amik rotation surgery tahun lepas, group aku je satu-satunya yang tak berpeluang nak tengok minor surgery. Em, nampak gayanya, tahun ni untuk forensic pun macam tu jugak.


Selasa, habis smua lecture (lebih dari 6) kene habiskan. Sorang-sorang pegi present. Adoi, tak larat rasa..panjangnya.. Mata pun dah stat berat ni. Macam nak lelap dah. Tengah-tengah lecture ke 3 macam tu, sorang pegawai ni masuk bawak file jumpa doktor. Laju je jalan. Tak lama kemudian, sorang lagi masuk. Tempat doktor duduk (kat belakang skali) tiba-tiba macam riuh semacam. Ada apa lah. Kawan yang tengah present pun terhenti, tapi doktor kata teruskan. Dia pun apa lagi, laju aje dia terangkan. Selalu doktor akan intabeh presentation sorang-sorang, tanya soalan. Kali ni kurang pulak.


Sekejap kemudian, doktor panggil Ahmed Awni (CR) suh pegi belakang. Ntah apa yang diorang bincang. Bising sikit lagi, kali ni Mozon yang tengah bersemangat bentang pasal Opiod pun terhenti. Doktor cakap lagi, teruskan. Then, tak lama pastu Ahmed pun duduk dengan satu file kaler hijau, lusuh warnanya. Tak lama lepas tu, Muhammed Ziad, datang cuit Ahmed, suh pegi belakang. Suspicious betul tengok budak-budak ni. kejap duduk, kejap bangun. Aleh-aleh, lepas habis Mozon bentang, Ahmed berdiri dan bacakan kes dalam file.


"Lana (bukan nama sebenar), berumur 18 tahun (atau 15 - x ingat) telah meminum Splash (a.k.a Spartan - pencuci tandas paling kuat yang pernah aku jumpa kat Irbid ni) menyebabkan esophagus dan perutnya mengalami pendarahan yang teruk, perforated, shock dan akhirnya mati."


Kelas jadi sunyi sepi. Ada beberapa maklumat tentang si mati yang Ahmed sebut tapi aku tak dapat nak faham sangat. Then doktor pun tambah,


"So aku nak turun kejap tengok mayat dia, nak cek sama ada si mati masih virgin atau tidak mengikut permintaan keluarganya. Sape yang rasa nak ikut skali, bolehlah turun ke bilih autopsy"


Esra' cakap dengan Su'ad, kemudian dia toleh belakang straight tengok muka aku.


Dia tanya, "Ko nak pegi tak?"


Aku jawab, "Nak"


Walaupun masih terkejut dengar case history yang CR baca tadi, tapi aku kira mungkin ni peluang terbaik untuk tambah pengalaman pada hari terakhir rotation ni. Kami budak perempuan ber-4 (dari 6) pun turun ke tingkat bawak tanah di mana bilik autopsy berada. Budak lelaki yang ber-3 (dari 17) dah ikut doktor awal-awal dari tadi. Ntah mana diorang pergi, takde dalam bilik autopsy tu. Emm, sunyi betul suasana. Hening je. Masing-masing kunci mulut. Pakcik polis dalam pejabat tu suruh kami ber-4 ni masuk dulu. Mula-mula Su'ad jenguk dulu, aku tengok muka dia, eh makin putih lak budak ni (hehe)


Aku tanya, "Ada apa?" Dia angkat kening je. Then Esra' dan Jui pulak jenguk.
Aku tanya Jui pulak, "Ada apa-apa tak?"
Jui jawab, "Ada mayat."


Aku pun jenguk, atas troller aku namapak ada sekujur tubuh dalam kain kapan. Bahagian muka macam terbuka sikit, tertoleh ke kanan. Cepat-cepat aku larikan pandangan. Tiba-tiba seram sejuk pula rasa.


"Masuk lah dalam. kejap lagi doktor datang" Pakcik polis yang tengah tulis sesuatu tu suruh lagi kitorang masuk. Esra' dengan Su'ad pun jalan je lah masuk ke bilik yang ada jenazah tu. Lalu betul-betul depan muka yang terdedah. Dalam hati aku cakap, "Kenapalah diorang lalu situ. Lalulah kat belakang ni. (bahagian yang tak nampak muka)" Aku dah rasa semacam je ni. Hening betul lak tu ish..


Aku berdiri kat bahagian yang tak nampak muka. Tiba-tiba Esra' datang dekat aku, pelan-pelan dia bisik,


"Tadi aku rasa berani nak turun bawah ni, siap kata kat Shahdah ajak turun sekali. Tapi sekarang...aku rasa semacam."


Aku angguk, "Aku pun.." Siap bebel lagi tu kat Esra', "Mana lah doktor ni. Yang pakcik tu suruh kita masuk dulu kenapa lah ek. Lama pulak rasa doktor tak sampai-sampai."


Aku kira, ada lah kurang 4 minit kot kitorang duk terpacak dengan jenazah kat depan mata. Tapi cam rasa lama sungguh. Perasaan seriau tu memang ada, tapi dalam hati aku tak tahu lah, rasa sayu sangat. Macam terkilan pun ada. Tubuh kaku depan mata aku ni muda lagi, ada rupa budaknya. Tapi sedih, apa agaknya masalah dia sampai minum Spartan tu.. Dalam diam, aku sedekahkan al-fatihah, moga-moga Allah ampunkan dosa dia.


Tak lama lepas tu, doktor datang dengan lagi 2 orang pegawai (aku kira sorang daripanya resident) dan 3 orang budak group - Ahmed Awni, Hamzeh dan Ifad. Resident buka kain kain kapan, kapas panjang yang ikat kedua ibu jari jenazah di gunting. Bahagian sulit si mati, dia tutup dengan kapas.


(Iklan > ish, makin sejuk pulak tangan aku yang menaip ni, nak turun salji agaknya malam ni :P ok, sambung cite)


Aku nampak ada darah yang masih mengalir dari mulut si mati. Kedua kelopak matanya kurang rapat tertutup. Ada kesan jerutan di bahagian tengkuk, luka di bahagian leher dan beberapa kesan lebam di bahagian lengan dan badan. Doktor kata, ni tanda-tanda cubaan membunuh diri. Kemudian, resident dan pegawai yang satu lagi angkat si mati untuk di periksa selaput daranya. Lepas cek, doktor kata alhamdulillah si mati masih terpelihara maruahnya.


Pemeriksaan habis di situ dengan kata putus dari doktor - sepsis dan shock menjadi sebab kematian. Masing-masing angguk. Langkah dihayun, naik semula ke bilik kuliah untuk meneruskan kembali baki lecture yang ada. Sebelum sampai ke dewan kuliah, doktor berbisik kepada kami,


"Aku dah bagitahu kepada keluarga si mati yang nak diorang masih 'virgin'. Mereka happy gila, macam terlupa pula yang anak diorang dah mati.."


sayu suara doktor..entahlah..


Em, tulah pengalaman pertama dalam forensik, bercampur baur perasaan - gembira sebab tercapai juga hajat, seram-sejuk, sayu dan terkilan dengan nasib si mati.


Allahummaghfirlaha, warhamha, wa3fu3anha..


"Sesungguhnya kematian itu sebaik-baik peringatan."

Betul kata Qilah, lepas tengok benda-benda ni, terasa sangat dalam diri, macamana lah bila mati nanti. Hatta, bila jalan-jalan kat jalan
pun (ada jalan atas langit ke?) nampak orang, sampai boleh jadi terbayang-bayang rupa diorang bila dipanggil sakaratul maut. 2 malam aku tidur tak dapat nak tutup lampu sebab masing terbayang-bayang keadaan di bilik autopsy.. atau lepas habis tulis entry ni, masuk malam ke-3 kot..

Banyakkan taubat jom. Kadang aku terlupa mati itu boleh datang bila-bila. Selalu leka dengan macam-macam hal. Merancang itu ini. Buat itu ini. Seronok sana sini. Aku harap kuat aku usaha untuk itu ini, kuat juga aku usaha untuk hari kematian aku dan kehidupan aku di sana nanti. Dan paling aku harap, biarlah usaha aku yang itu ini punya kaitan secara linear dengan bekalan menuju mati. Moga apa yang aku buat, niatnya hanya satu - lillahita'ala...

Allahumma saddidni bil iman, wahfizhu 3alayya fihayati, wa mamati...

10:08 AM

The Qunut Nazilah

Bismillah

I have been asked by someone about the recitation of the qunut nazilah supplication. I found this article is helping very much.


The Qunut Nazilah

What is it?

It was a specific supplication performed by the Prophet (sallallāhu ‘alayhi wa-sallam) at times of difficulty, strife and/or war for the Muslim nation. It is called “Qunūt” because this supplication is only made during the standing position in one’s Salāh, similar to the other more well-known Du‘ā Qunūt’l-Witr.





What is its ruling?

It is a Sunnah Mu’akkadah, only at times of crisis for the Nation. Imām al-Nawawi said, “The correct and well-known position as per the majority of the scholars is that if some problem occurs then one performs the (Qunūt) al-Nāzilah, such as some crisis, a plague, etc… and when there is no crisis then it is not done.”


A tiny number of scholars even considered it an obligation such as narrated by Ibn ‘Abd’l-Barr from Yahya b. Sa‘īd.


It is narrated in Sahīh al-Bukhāri that the Prophet (sallallāhu ‘alayhi wa-sallam) supplicated against the tribe of Lahyān, Ri‘l, Dhakwān and ‘Usayyah after they treacherously murdered the seventy Qurrā’ sent from the Ansār to teach them the Qur’ān. Anas b. Mālik (radhy Allāhu ‘anhu) explained that the Prophet (sallallāhu ‘alayhi wa-sallam) was never seen to have grieved so much as he did at this and supplicated against them for a whole month in the Fajr prayer.


It is also authentically narrated by al-Bayhaqi (2/210) that ‘Umar (radhy Allāhu ‘anhu) did the same against his enemies from the Christians during the wars, in the Fajr prayer.


Thus it is a well established means for help against the enemies and oppressors of the Muslims and should be practised as much as possible.





Who should do it?

There are three main positions of the ‘Ulemā: that the Muslim leader should do it, that the Imāms of the Masājid should do it in the congregational prayers, and finally that every single person should do it themselves in their own prayers. The final position was narrated from Ibn Taymiyyah only.


What is agreed upon is that it should be in the obligatory prayers only, and in the absence of proper Muslim leaders of our countries then it should be the way of the Imāms of the Masājid to offer this supplication and for the rest of the community to attend and reply with “Amīn” as much as possible.





Which prayers should it be said in?

The various ahādīth and narrations from the Sahābah on the matter show that the Qunūt’l-Nāzilah was performed in all of the five daily prayers, other than the Jumu‘ah prayer - many scholars disliked that it should be done because of the lack of evidence therein and thus it is not practiced by the Muslims. As for the rest of the prayers then as Anas (radhy Allāhu ‘anhu) narrates in Bukhāri that it was done in both the Maghrib and Fajr prayers. Barā’ narrates the same in Sahīh Muslim.


So if one is to grade those prayers in which the narrations are most common, then the Fajr prayer is the most, then the Maghrib and ‘Ishā, then Dhuhr and the least is the ‘Asr prayer. Yet, it is not right to just insist on limiting the du‘ā to only one prayer but if there are logistical reasons for this then this is not a problem. The Ahnāf along with some of the other scholars restricted the du‘ā to the Fajr prayer only.


It is permissible to make this supplication both before and after the Rukū‘, although to do it after seems stronger.






What is the manner of the du‘ā?

The Qunūt’l-Nāzilah is a du‘ā similar to the Qunūt’l-Witr in that the Imām reads it out loudly with the followers saying “Amīn” behind him, except for some of the Ahnāf who prefer that one doesn’t say anything.



The majority of the scholars followed the narration of Ibn ‘Abbās (radhy Allāhu ‘anhumā) as narrated with a good chain by Abu Dāwūd in his Sunan (1231) that:


قَنَتَ رَسُولُ اللَّهِ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ شَهْرًا مُتَتَابِعًا فِي الظُّهْرِ وَالْعَصْرِ وَالْمَغْرِبِ وَالْعِشَاءِ وَصَلَاةِ الصُّبْحِ فِي دُبُرِ كُلِّ صَلَاةٍ إِذَا قَالَ سَمِعَ اللَّهُ لِمَنْ حَمِدَهُ مِنْ الرَّكْعَةِ الْآخِرَةِ يَدْعُو عَلَى أَحْيَاءٍ مِنْ بَنِي سُلَيْمٍ عَلَى رِعْلٍ وَذَكْوَانَ وَعُصَيَّةَ وَيُؤَمِّنُ مَنْ خَلْفَهُ



The Messenger of Allah (sallallāhu ‘alayhi wa-sallam) made Qunūt for a continuous month in the Dhuhr, ‘Asr, Maghrib, ‘Ishā and Fajr prayer at the end of each prayer when he would say “Sami‘a-Allāhu liman Hamidah” after the final Raka‘ah, he would then supplicate against some of Banu Sulaym, Ri‘l, Dhakwān and Usayyah.

Those behind who were following would say, “Amīn!” The Imām should read the du‘ā out aloud whether the prayer itself is a “loud” prayer (i.e. Fajr) or a “silent” prayer (i.e. ‘Asr) as derived from the ahādīth of the Prophet (sallallāhu ‘alayhi wa-sallam) when he made du‘ā against his enemies.


Ibn Hajr said, “It seems apparent to me that the wisdom in the Qunūt’l-Nāzilah being legislated during the standing position as opposed to being in the Sujūd position despite the fact that the Sujūd is the place of response (to one’s du‘ā) as in the authentic narration “The closest one is to his Lord is when he is in prostration” as well as the fact that we are generally commanded to make supplication therein, is that the objective of the Qunūt’l-Nāzilah is for the follower (Musallī) to share in the du‘ā of the Imām, even if it just by saying “Amīn.” Thus, they reached consensus that it should be read out aloud.” (2/570, al-Fath)


The Imām and the followers should raise their hands in du‘ā during the Qunūt although some of the Ahnāf differed, wishing to follow the correct principle that all movement should be minimised as well as subsidiary supplications and raised voices during the du‘ā which is being performed in an obligatory congregational prayer.


Yet the narration of Anas (radhy Allāhu ‘anhu) collected by Imām Ahmed (11953) which has a hasan chain states, “I saw the Messenger of Allāh in the Fajr prayer with his hands raised up supplicating against them (the murderers).”





What is the wording of the du‘ā?

The wording of the du‘ā should be specific and to the point. It is not correct to use this du‘ā opportunity to make standard ad‘iyah as found in the normal Witr prayer or in the Jumu‘ah khutbah such as “Allahumma Ihdinā fī mun hadayta, wa ‘āfinā fī mun ‘āfayta…”. This is a very common mistake, along with Imams making long, beautiful and emotional home-made supplications that were not seen from those pure and special ones before us who were in a greater need than us and who achieved a more perfect response from Allah jalla wa ‘alā.


Rather what is narrated from the Prophet (sallallāhu ‘alayhi wa-sallam) are supplications specific and appropriate to the problem at hand. It is allowed to name and curse the enemies and attackers specifically as mentioned above in the narration of Bukhāri. It is recommended to not elongate the du‘ā but rather it is short and succinct and in following the Sunnah is complete success, as narrated by Imām Muslim when Anas (radhy Allāhu ‘anhu) was asked about the Qunūt, he replied, “Yes, a short and simple one (yasīr) after the Rukū‘”.


Thus, a few scholars even mentioned that the normal ending of this du‘ā with the sending of salāms upon the Messenger should be avoided so as to differentiate this unique Qunūt from the du‘ā of Witr. Likewise, one should be careful not to mix and match words that call upon Allah’s punishment and power and yet address Him jalla wa ‘alā as the Kind and Gentle.


It is permissible to utilise variant wordings against the enemy in our du‘ā, with using that which was once uttered by the Prophet (sallallāhu ‘alayhi wa-sallam) the best of all, but choosing that which is appropriate to the setting. An example as narrated in the Sahīh of Bukhāri (2744) would be:


اللَّهُمَّ مُنْزِلَ الْكِتَابِ وَمُجْرِيَ السَّحَابِ وَهَازِمَ الْأَحْزَابِ اهْزِمْهُمْ وَانْصُرْنَا عَلَيْهِمْ


O Allah! Revealer of the Book! Mover of the clouds! Destroyer of the Confederates! Destroy their enemies and support us against them!
Another narration in Bukhāri (762) states that he (sallallāhu ‘alayhi wa-sallam) said:


اللَّهُمَّ أَنْجِ الْوَلِيدَ بْنَ الْوَلِيدِ وَسَلَمَةَ بْنَ هِشَامٍ وَعَيَّاشَ بْنَ أَبِي رَبِيعَةَ وَالْمُسْتَضْعَفِينَ مِنْ الْمُؤْمِنِينَ اللَّهُمَّ اشْدُدْ وَطْأَتَكَ عَلَى مُضَرَ وَاجْعَلْهَا عَلَيْهِمْ سِنِينَ كَسِنِي يُوسُفَ


O Allah! Save Walīd b. al-Walīd, Salamah b. Hishām, Ayyāsh b. Abi Rabī‘ah and the weak ones from the Believers! O Allah! Destroy Mudhar and afflict them with years like the years of Yusuf!”




This key du‘ā edited for our scenario today would read:


اللَّهُمَّ أَنْجِ الْمُسْتَضْعَفِينَ مِنْ الْمُؤْمِنِينَ اللَّهُمَّ اشْدُدْ وَطْأَتَكَ عَلَى عدونا وَاجْعَلْهَا عَلَيْهِمْ سِنِينَ كَسِنِي يُوسُفَ

O Allah! Save the weak ones from the Believers! O Allah! Destroy our enemies and afflict them with years like the years of Yusuf!”


Reflect my brothers and sisters upon the fact that in this last narration of Bukhāri, the Prophet (sallallāhu ‘alayhi wa-sallam) resorted to the Qunūt’l-Nāzilah because three, yes just three of the early Muslims (al-Walīd b. al-Walīd the brother of Khālid b. al-Walīd, Salamah b. Hishām and Ayyāsh b. Abi Rabī‘ah may Allah be pleased with all of them) were trying to escape Makkah under the control of the Quraysh and make Hijrah to the Prophet (sallallāhu ‘alayhi wa-sallam) in Madīnah.

If such a supplication of sincerity and effort was done by the Prophet (sallallāhu ‘alayhi wa-sallam) for just these three Muslims and a few others amongst the weak in Makkah, what then do you think is upon us concerning the thousands of men, women and children who are having their blood spilt in defence of the Holy Land?!

Also, an important note about who the du‘ā is being directed against. Some commentators like to criticise when Muslims supplicate against entire people such as for example in our situation today saying something like “O Allah, destroy Israel! Destroy the Jews!” despite the fact that we know of course that Israel has many good people against the occupation and the fact that there are many peace-loving Jews who are against the Zionist terrorists that are causing such oppression and genocide in the Holy Land.

Although it is indeed better to be specific in one’s du‘ā, the Prophet (sallallāhu ‘alayhi wa-sallam) supplicated against Mudhar in this above narration of Bukhāri, which is basically encompassing not only the entire tribe of Quraysh of whom some were not involved against the Muslims but also subsidiary tribes such as Qays as well! Yet, as mentioned by Ibn Hajr in al-Fath (18/190), there is an assumed word (hadhf mudhāf) missing here i.e. “aggressive polytheists” so what the Prophet (sallallāhu ‘alayhi wa-sallam) actually meant was the “kuffār of Mudhar” yet he just restricted himself to saying Mudhar.

This proves that one can sometimes make general references in their du‘ā against their enemies but intend specific criminals and aggressors amongst them without necessarily having to specify them.

And Allah knows best.

May Allah jalla wa ‘alā give victory and patience to the Mujāhidīn resisting the forces of terror and occupation, both now during this immediate battle and then during the long war of resistance for many years to come against these Zionist criminal occupiers. May He jalla wa ‘alā accept our Shuhadā’ and accept all our supplications, amīn Yā Rabb’l-‘Ālamīn.

Wallahua'lam

2:54 AM

Doktor Dunia dan Akhirat

Assalamualaikum

Just dropping by to share a nice and motivated poem with u guys

Doktor Dunia Dan Akhirat

Kisah terjadi dahulukala,
Ketika Saidina Ali berhijrah ke Basrah,
Terlihat olehnya manusia mengadap seorang pemuda,
Tampan dan segak nampaknya si dia.

Oh...sang doktor rupanya,
Hebat mengesan penyakit zahir,
Derita batin berkeupayaan dia.

Dirapatinyalah si doktor muda,
Lalu terjadilah dialog di antara mereka.

Assalamualaikum tuan doktor,
Salam dijawab penuh mesra,
Boleh tuan tunjukkan ubat penyakit dosa?
Pertanyaan ditanya beberapa kali.

Sang doktor akhirnya berkata,
Jika ingin mengubat dosa,
Tinggallah di kebun iman,
Ambillah akar-akar niat dan bijirin penyesalan,
Petiklah daun membaiki diri dan azam,
Taburlah bijirin warak,
Semailah buah feqah,
Dahan-dahannya adalah yakin,
Saripatinya adalah ikhlas,
Dan kulitnya adalah ijtihad.

Ambillah akar-akar tawakkal,
Sempurnakannya dengan iktibar,
Minumannya air taubat,
Dan ubatnya tawadhuk.

Ubat diambil dengan hati yang hadir,waspada dan faham,
Peganglah taufik, basahlah selalu dengan airmata,
Nyalakan api-api rindu sehingga kedapatan buih-buih hikmat.

Setelah masak, tuangkanlah ke dulang redha,
Kipaslah dengan kipasan istighfar,
Lalu kau akan dapati minuman yang sangat jernih, asli dan sedap rasanya.

Minumlah air itu di tempat yang sunyi tanpa manusia,
Hanya Allah Taala semata-mata,
Itulah dia pengubat dosa yang mustajab.

Selesai memberi ubat maka terdengarlah,
Madah-madah dari doktor tentang Yang Maha Esa,
Tiba-tiba terdengar teriakan dari doktor budiman,
Jatuh ia rebah lalu kaku.

Sesungguhnya engkau ini doktor dunia dan akhirat,
Itulah ungkapan Saidina Ali kepadanya,
Lalu jasad doktor disemadikan dengan aman.


http://klinikummi.blogspot.com

With luv

Dr Muui
HTI, Perak