9:07 PM

Happy Birthday Kak Long!

Birthdays come and go each year,
Today is yours,
so don’t you fear.

Conversations fill the air,
We have joined you since we care.
Funny jokes and laughs out loud,
We will always be your crowd.

Many friends you haven’t seen,
How long has it really been?
We shall dance all through the night,
Until our spirits are truly light.

Celebrate our dearest friend,
A birthday poem, we wish to send...

Together we start,
Together we finish...


::E-card ini khas untuk Hetty a.k.a chef batch terhebat..Tengok tu, kek coklat.. hehe::

********************

Apabila bercakap tentang birthday ini, hari ini saya terbaca artikel di Utusan Malaysia tentang hadiah harijadi dari suami tersayang untuk isterinya, seorang artis terkenal. Hadiahnya setiap tahun saaaangat lumayan...

Tiba-tiba terfikir, boleh tak nak berangan dapat hadiah lumayan gitu-gitu?? Hehe...
Bukan berangan, tapi bercita-citalah dan berdoalah...:) Mudah-mudahan murah rezeki..

Duit tidak luak ke mana, tidak mengapalah digunakan untuk orang tersayang, tetapi biarlah berpada-pada dan perlu lihat orang sekeliling juga. Jika ada orang sekeliling masih ada yang kais pagi makan pagi kais petang makan petang, sedangkan kita tidur di atas duit, hmm... macam tak patut. Fikir-fikir...

Happy Birthday to our Kak Long, Hetty Ayuni Sulaiman, yang ke-24. May Allah bless you, shower you with happiness and glory. We love you !!! (wek..wek..hehe)

Last but not least, buat pengetahuan umum, Hetty sekarang sedang menjalani elektif di Hospital Seremban. Maka sesiapa yang menghantar sms birthday menggunakan nombor Jordan, wallahualam dia menerima atau tidak..

Ada teka-teki untuk entri kali ini.. Siapakah orang pertama yang mengucapkan 'Happy Birthday' untuknya pada tahun ini?? Jawab jangan tak jawab...:)

::Birthday Hetty tetap disambut di sini walaupun tanpa kehadirannya di Papa John, semalam.. Haha::

11:39 AM

Biarkan berlaku...

Bismillah


Yang Remah Temeh

Ingat lagi lagu ini...?


Get this widget | Track details | eSnips Social DNA



Ada mata -- pandang
Ada telinga -- dengar
Ada mulut -- diam

Ada tangan -- garu
Ada kaki -- goyang

Ada otak -- pandai
Ada akal -- pakai
Ada bijak -- gadai

Ada mata -- pejam
Ada mulut -- kunyah

Yang remeh
Dan yang temeh
Berlegar di sekelilingmu

Yang remeh
Dan yang temeh
Berlegar di sekelilingmu

Buatlah
Buatlah
Buatlah tak tahu

Buatlah
Buatlah
Buatlah tak tahu

Rela jadi tunggul
Rela jadi patung
Tunggu dilelong

Suruh angguk -- angguk
Suruh geleng -- geleng

Oh pujilah aku
Ampulah aku
Senang hidupmu

Ada tangan -- tadah
Ada maruah -- campak

Yang remeh
Dan yang temeh
Berlegar di sekelilingmu

Yang remeh
Dan yang temeh
Berlegar di sekelilingmu

Biarkan
Biarkan
Biarkan berlaku

Biarkan
Biarkan
Biarkan berlaku

Ada mata -- pandang
Ada telinga -- dengar
Ada mulut -- diam

Ada tangan -- garu
Ada kaki -- goyang

Ada otak -- pandai
Ada akal -- pakai
Ada bijak -- gadai

Ada mata -- pejam
Ada mulut -- kunyah

Yang remeh
Dan yang temeh
Berlegar di sekelilingmu

Yang remeh
Dan yang temeh
Berlegar di sekelilingmu

Buatlah
Buatlah
Buatlah tak tahu

Tepuklah
Tepuklah
Tepuklah tanganmu

Biarkan
Biarkan
Biarkan berlaku



Lagu ini sangat popular ketika zaman sekolah rendah saya dahulu. Jika dahulu, saya tidak berfikir maksud mendalam berbaur sindiran pada setiap bait lagu yang dialunkan. Cuti raya haji lepas, suatu hari, ketika bersama ibu ayah dalam kereta, lagu ini diputarkan oleh salah satu stesen radio negara.

Lamanya tak dengar....
Bila renung semula kata-katanya, saya terasa sendiri..
"Eh, sindir orang ke...?"


Setiap hari mata kita memandang, telinga kita mendengar, pasti ada perkara yang salah sedang berlaku di luar sana. Tapi mulut terkunci, bisu tanpa suara, tangan tiada tindakan, kaki buat perkara lain pula..

Mungkin saya lupa, agama Islam is a deen of action! bukan duduk membisu, bergoyang kaki tanpa ada usaha memperbaiki apa yang telah lari dari fitrah agama yang tercinta...


Kitakah itu yang buat tak tahu.....

Fikirkan

Wallahua'lam