10:23 AM

Kisah anak Pak Imam

Bismillah

Utusan emel daripada seorang sahabat. Kisah menarik untuk perkongsian. Minta izin untuk menyalin tampal di sini, untuk manfaat bersama. Baca sehingga habis cerita, ambillah pengajaran.


Assalamualaikum wth,

Dear brother and sisters, please read this..

For there is no time to waste.....


Every Friday afternoon, after the Jumma services at the Central Mosque (and shortly after Al-Usrah program), theImam and his eleven year old son would go out into their town and hand out "PATH TO PARADISE" and other Islamic literature.


This particular and fortunate Friday afternoon, as the time came for the Imam and his son to go to the streets with their booklets, it was very cold outside, as well as pouring rain.


The boy bundled up in his warmest and driest clothes and said, 'OK, dad, I'm ready!'

His 'Mu'allim' dad asked, 'Ready for what?'

'Dad, it's time we gather our tracts together and go out.'

Dad responds, 'Son, it's very cold outside and it's pouring rain.'

The boy gives his dad a surprised look, asking, 'But Dad, aren't people still going to Hell, even though it's raining?'

Dad answers, 'Son, I am not going out in this weather.'

Despondently, the boy asks, 'Dad, can I go? Please?'

His father hesitated for a moment then said, 'Son, you can go. Here are the booklets. Be careful son.'

'Thanks, Dad!'

And with that, he was off and out into the rain. This eleven year old boy walked the streets of the town going door to door and handing everybody he met in the street a pamphlet or a booklet.


After two hours of walking in the rain, he was soaking, bone-chilled wet and down to his VERY LAST BOOKLET. He stopped on a corner and looked for someone to hand a booklet to, but the streets were totally deserted.

Then he turned toward the first home he saw and started up the sidewalk to the front door and rang the door bell. He rang the bell, but nobody answered..


He rang it again and again, but still no one answered. He waited but still no answer.


Finally, this eleven year old da'wah-expert turned to leave, but something stopped him.

Again, he turned to the door and rang the bell and knocked loudly on the door with his fist. He waited, something holding him there on the front porch!


He rang again and this time the door slowly opened.


Standing in the doorway was a very sad-looking elderly lady. She softly asked, 'What can I do for you, son?' With radiant eyes and a smile that lit up her world, this little boy said, 'Ma'am, I'm sorry if I disturbed you, but I just want to tell you that "ALLAH REALLY LOVES AND CARES FOR YOU" and I came to give you my very last booklet which will tell you all about God, the real purpose of creation, and how to achieve His pleasure.'


With that, he handed her his last booklet and turned to leave..

She called to him as he departed. 'Thank you, son! And God Bless You!'



Well, the following Friday afternoon after Jumat service (during which period they hold a weekly program, Al-Usrah) the Imam was giving some lectures. As he concludes the lectures, he asked,

'Does anybody have questions or want to say anything?'

Slowly, in the back row among the ladies, an elderly voice was heard over the speaker. As the voice went on, a hint of glorious gaiety and contentment was plainly evident in it even though it wasn't to be seen,

'No one in this gathering knows me. I've never been here before. You see, before last Friday I was not a Muslim, and thought I could be. My husband passed away some time ago, leaving me totally alone in this world. Last Friday, being a particularly cold and rainy day, it was evenmore so in my heart that I came to the end of the line where I no longer had any hope or will to live.

So I took a rope and a chair and ascended the stairway into the attic of my home. I fastened the rope securely to a rafter in the roof then stood on the chair and fastened the other end ofto leap off, when suddenly the loud ringing of my doorbell downstairs startled me. I thought, I'll wait a minute, and whoever it is will go away……

I waited and waited, but the ringing doorbell seemed to get louder and more insistent, and then the person ringing also started knocking loudly............

I thought to myself again, 'Who on earth could this be? Nobody ever rings my bell or comes to see me.' I loosened the rope from my neck and started for the front door, all the while the bell rang louder and louder.

When I opened the door and looked I could hardly believe my eyes, for there on my front porch was the most radiant and angelic little boy I had ever seen in my life. His SMILE, oh, I could never describe it to you! The words that came from his mouth caused my heart that had long
been dead TO LEAP TO LIFE as he exclaimed with a cherub-like voice,


'Ma'am, I just came to tell you that ALLAH REALLY LOVES AND CARES FOR YOU!'


Then he gave me this booklet, "Path To Paradise" that I now hold in my hand.

As the little angel disappeared back out into the cold and rain, I closed my door and read slowly every word of this book. Then I went up to my attic to get my rope and chair. I wouldn't be needing them anymore.

You see? I am now a Happy Vicegerent of the One True God. Since the address of your congregation was stamped on the back of this booklet, I have come here to personally say THANK YOU to God's little angel who came just in the nick of time and by so doing, spared my soul from a eternity in Hell.'



There was not a dry eye in the mosque. And as shouts of TAKBIR!!! ALLAH AKBAR!!! rented the air, even among the ladies.

Imam-Dad descended from the pulpit to the front row where the little angel was seated....

He took his son in his arms and sobbed uncontrollably.


Probably no jama'at has had a more glorious moment, and probably this universe has never seen a Papa that was more filled with love and honor for his son....... Except for One. This very one...



Blessed are your eyes for reading this message.

Don't let this message die, read it again and pass it to others. Heaven is for HIS people!

Remember, Allah's message CAN make the difference in the life of someone you know.
Please share this wonderful message.



Spread HIS Word, help HIM and you'll see HIS hand in everything you do...


Moral of the story.....?

Tanya diri, soal hati

(Kene ketuk, ouchh... bangunla weiii, bangun! )



Wallahua'lam

8:52 PM

Di hari lahirmu

Bismillah

Doa yang pernah dikirim oleh seorang sahabat ketika sambutan hari jadi saya 3 tahun lalu. Dan saya kirimkan buat mereka yang tersayang di sisi saya yang telah, sedang dan bakal meraikan hari gembira mereka...

Buatmu, sahabat


Ya Allah ,

Berilah ketenangan buat sahabatku ini,

Mudahkannya dalam urusannya,

Benamkanlah kalam-kalamMU utuh dalam nuraninya,

Tampilkan addhiya’ diwajahnya,

Kembalikan semangat jhad dalam dirinya,

Kuatkan bara juang pada minda, jasad dan qalbunya,

Lembutkan lidahnya memuji kebesaranMU,

Lantangkan lidahnya menegakkan agamaMU,

Semaikan pada jiwanya bahawa mukmin itu khalifah,

Muliakan dirinya dengan ilmu,

Matikannya dalam roh syuhada

Ameeen…

Selamat hari lahir, sahabat

10:45 AM

Sedihmu sedih kami juga....

Bismillah

Pulang daripada meraikan sambutan ulang tahun seorang sahabat (junior), Farah mendapat panggilan daripada Faezza. Kedengaran tangisan dalam suara di hujung talian. Wajah Farah berkerut. Saya berdebar. Saya membuat muka bertanya tanpa suara. Farah menjawabnya melalui gerak bibir, juga tanpa suara, masih melayan esak sahabat di talian. Saya menangkap apa yang dituturkan Farah. Benarkah....? Terus terbayang wajah Hetty dan ibunya serta merta.. Ya Allah, kuatkan sahabatku ini.....


Maaf, tak dapat tulis panjang-panjang. Tak terbendung air mata mengenangkan sahabat di Malaysia. Hetty, maaf, kami tiada di sisi. Namun doa kami mengiringi.

Saya yakin, ibunya telah pergi dengan meninggalkan zuriat yang soleh solehah yang akan mendoakannya di alam sana. Hetty salah seorang daripadanya, yang akan menyambung pahala yang tidak akan terputus sehingga berjumpa kembali di akhirat nanti. Ameen, Ya RabbalAlamin..


Semoga tempat persinggahan almarhumah ibumu adalah salah satu taman daripada taman-taman syurgaNya.

Doakan Allah merahmatinya, dan memberi kekuatan bagi sahabat kita menghadapinya.

Ingat, Hetty, Allah sangat menyayangimu....


Al-Fatihah

7:53 AM

Jangan ponteng!

Gejala ponteng semakin berleluasa.

Wartawan : Miss AN.Jell

Irbid, 23 Jan - Gejala ponteng telah dikenalpasti semakin berleluasa berlaku di kalangan pelajar Malaysia di Irbid. Menurut sumber yang boleh dipercayai, ada sesetengah pelajar sudah mula memberanikan diri untuk ponteng dari menghadiri round dan lecture sama ada di hospital mahupun di universiti.

Mari kita lihat pandangan mereka yang ditemuramah tentang gejala yang MEMALUKAN ini...

Rugi bagi mereka yang tidak ke kelas...
Mereka terlepas dari mendengar perkara penting atau perkara common yang disebut oleh doktor. Biasanya apa yang disebut oleh doktor dalam round itulah perkara common dan seharusnya di tahap pelajar perubatan, kita perlu tahu.
- Fara Fauzana

Rugi bagi mereka yang tidak ke kelas...
Sekiranya doktor menanda 'ghiab' pada kehadiran. Kita biasanya mengharapkan markah evaluation untuk membantu markah peperiksaan OSCE. Semasa peperiksaan, macam-macam boleh terjadi, mungkin kita diuji Allah dengan masalah kesihatan, kebuntuan, kesusahan yang boleh memberi kesan kepada pencapaian di dalam peperiksaan. Ketika itu, markah bonus mana yang kita harapkan lagi untuk membantu? Bagi mereka yang cemerlang dalam round, tidak pernah ponteng, markah evaluation pastinya melegakan. Barulah WORLD!
- Mawi


Rugi bagi mereka yang tidak ke kelas...
Kurang pahala menuntut ilmu mereka pada hari itu. Pernah dengar 'ada orang pergi ke kelas untuk mendapat keberkatan'? Ada yang sinis gelak apabila disebut alasan seperti itu.

Jika anda mempercayai bahawa kejayaan anda adalah disebabkan usaha anda menghafal dan mengulangkaji, anda tahu silap, kan?
Allah melihat usaha kita, bukan natijah. Allah tahu kita bersusah payah untuk menuntut ilmu. Allah tahu kita sedang berjuang menghadapi kemalasan, kesejukan, kepenatan.
Allah nampak kita berusaha sedaya upaya untuk menghormati 'murabbi' kita dengan menghadirkan diri ke kelas. Di situlah letaknya keberkatan. Mudah-mudah dengan kesusahan yang kita hadapi sebelum ini, Allah akan memudahkan jalan kita pada hari akan datang di saat tiada siapa yang mampu membantu.
- Abdullah Khairul Azzam (Aktor KCB)


Sekarang mari dengar pandangan seniorita 'ayamor' (bak kata En Mun.. Eh macam 'ayam')
Pernah dengar kata-kata sahabat Nabi SAW, Abu Ad-Darda'?
"Kalau aku menemukan satu ayat dalam Al-Qur'an dan tidak ada orang yang bisa menerangkannya kepadaku, kecuali seorang yang tinggal di tempat yang sangat jauh sekali, aku akan turut dia".

Lihat kesungguhan Abu Darda dalam menuntut ilmu.
Kemudian lihat diri kita.
Ada apa dengan diri kita??

Lupa adab menuntut ilmu??
Salah satunya, menghormati guru dan tidak menyakiti hati mereka.

Ada doktor yang bertepuk tangan gembira apabila nama pelajar dipanggil, namun mereka tidak hadir??
Ya, mungkin ada. Namun jauh di sudut hati mereka, jika tidak besarpun, pasti ada sekelumit rasa tidak senang dengan tindakan pelajar yang ponteng.

Jaga imej kita...
Sehingga kini, pelajar Malaysia terkenal dengan sikap yang baik dan tidak menimbulkan masalah. Masih ada beberapa nama senior kita yang diingati oleh doktor kerana kecemerlangan sakhsiah dan pelajaran mereka. Justeru saya kira, kadang-kala doktor memukul rata markah evaluation untuk pelajar Malaysia. Majoritinya mendapat markah yang baik.
Namun 3-4 tahun lagi, sekiranya masalah PONTENG ini berleluasa, imej baik yang selama ini ditunjukkan oleh para senior mesti semakin pupus. Jadilah kita seperti pelajar klinikal tipikal di JUST. Kadang datang, kadang tidak, datang lecture pun tuliskan kehadiran untuk kawan, datang round pun dalam keadaan tak bersedia.

Fikir-fikirkanlah.
Ingatkan diri anda, ingatkan rakan-rakan anda!

((Nama-nama selebriti di atas- contoh saja. Bukan pandangan mereka pun. Harap maklum. Jangan saman SOL..:))

1:00 AM

Hati seluas dunia

Bismillah


Semalam, saya buka semula blog persendirian lama yang telah saya tinggalkan. Ada satu artikel yang menarik untuk saya kongsi di sini. Saya yakin ramai yang pernah baca dan fahaminya. Tetapi kita selalu lupa, termasuk saya.


Hati... jadikan ia seluas dunia...


Alkisahnya.. ada seorang guru yang terkenal bijaksana. Pada suatu pagi didatangi seorang pemuda dengan langkah lonalai dan rambut kusut masai..

Pemuda tersebut sepertu dirundung masalah. Tanpa membuang masa, dia mengungkapkan keresahannya : impiannya gagal, karier, cinta dan hidupnya tak pernah berakhir bahagia.

Sang guru mendengar dengan teliti dan saksama. Dia lalu mengambil segenggam garam dan meminta tetamunya itu untuk mengambil segelas air. Dia taburkan garam itu ke dalam gelas, lalu dikacau denga sudu.

"Cuba minum ini, dan katakan bagaimana rasanya?" tanya guru tadi.

"Masin dan pahit, pahit sekali," jawab pemuda itu lalu meludah ke tanah.

Si guru hanya tersenyum. Dia lalu mengajak pemuda berjalan ke tepi telaga di hutan tempat kediamannya. Si guru lalu menaburkan segenggam garam ke dalam telaga. Dengan sebilah kayu, diaduknya air telaga, membuat gelombang dan riak kecil.

Setelah air telaga tenang, ia pun berkata, "Cuba ambil air daripada telaga ini, dan katakan bagaimana rasanya,"

"Segar," jawab pemuda tadi.

"Apakah kamu masih merasa garam di dalam air tersebut?" tanya guru.

"Tidak," jawab pemuda.

Si guru menepuk-nepuk belakang anak muda tersebut lalu mengajaknya duduk bersimpuh di tepi telaga.

"Anak muda, dengarlah! Pahitnya kehidupan seumpama segenggam garam. Jumlah dan rasa pahit itu adalah sama, dan memang tetap akan sama. Tetapi kepahitan yang kita rasakan, sangat bergantung kepada wadah yang kita guna.

Kepahitan itu selalu berasal daripada bagaimana cara kita meletakkan segalanya. Itu semua bergantung pada hati kita. Jadi saat kamu merasakan kepahitan atau kegagalan dalam hidup, ada satu hal yang boleh kamu lakukan.

LAPANGKANLAH DADAMU UNTUK KAMU TERIMA SETIAP KEPAHITAN ITU. LUASKAN CARA PANDANG TERHADAP KEHIDUPAN.

Kamu akan banyak belajar dari keluasan itu.

HATIMU anakku, adalah wadah itu.

BATINMU adalah tempat kamu menampung segalanya.

Jadi jangan jadikan hatimuitu seperti gelas, buatlah hatimu seluas telaga yang mampu merendam setiap kepahitan….

HATI YANG SELUAS DUNIA"


AS LONG AS YOU HAVE FAITH IN ALLAH—DON’T BE SAD

Some people would be pleased with their Lord when the things were easy,
But they would begrudge His decrees when the things became tough,
And ALLAH said about them:

" If good befalls him, he is content therewith ; but if a trial befalls him,he turns back on his face (eg:reverts back to disbelief after embracing Islam), HE LOSES BOTH THIS WORLD ANDTHE HEREAFTER" (22:11)

"Be happy, at peace and joyful and don’t be sad!"

-excerpted frm the book written by Shaykh ‘Aaidh ibn Abdullah al-Qarni—> "Don’t Be Sad"


Wallahua’lam

3:00 PM

Panas hati (blup..blup)

Assalamualaikum semua.

Rindu juga dibuatnya. Lama sungguh tidak mencoret di sini. Layout baru yang shantek ni menambah-nambah lagi semangat untuk menulis. (Owh hoho sebenarnya saya adalah seorang yang kurang rajin menulis, sila mengaku :P) Hari ini dapat juga online alhamdulillah. Sempat jalan-jalan sekejap blog fez dengan kilah, wah, rasa ketinggalan banget saya dengan ceritera mereka dan kawan-kawan yang lain. Rindu pula rasa dengan Jordan dan penghuni-penghuninya.

Harini banyak pengalaman ‘berMalaysia’ berlaku. Saya sendiri kurang pasti tajuk apa yang sesuai. Yang pasti. Hari ini memang pasti jadi sejarah dalam hidup – dimarahi 2 kali!

Tak tahu tanya!

Jam menunjukkan hampir pukul 10 pagi. Selesai round di dewan bersalin seawal jam 8.00 pagi, saya dan Kamilah mengambil keputusan untuk lepak di perpustakaan hospital memandangkan kesemua pesakit yang ada hanya akan diperiksa pukul 12.30 petang nanti (mereka masih di awal active phase of labor). Dengan semangat untuk menyusun beberapa perkara penting menggunakan computer yang ada di situ, usai menulis nama di meja, saya terus meluru ke computer no.1. External hardrive dikeluarkan, tangan pantas bersedia untuk memasukkan usb ke dalam hub, belum sempat selesai, tiba-tiba satu suara lelaki menyergah.

“Eh, kau dah tulis nama belum?! Siapa benarkan kau gunakan komputer?” Soalnya lantang. Saya kira, waktu itu suaranya cukup untuk membuatkan pengguna-pengguna lain memandang ke arah ‘crime scene’.

Saya menoleh. Alamak pakcik garang ni. Saya memang agak cuak dengan pakcik seorang ni. Jumpa baru sekali, tapi auranya..

“Dah pakcik. Saya dah tulis tadi.” Saya menjawab. Suara perlahan rasa tertahan-tahan. Kecut!

“Bila masa kau tulis? Kat mana kau tulis? Student tak boleh guna computer ni. Suka-suka dia saja nak guna!” pertanyaan yang diselangi ngomelan buat budak hingusan lagi picisan.

Garu juga saya dibuatnya. Sudah seminggu saya berkampung dalam perpustakaan ni. Dan sudah seminggu jugalah komputer-komputer di sini saya guna. Kenapa tiba-tiba tidak boleh? Cuak lah juga saya masa tu. Lantas angkat punggung mengekori pakcik ke meja.

”Kau tengok ni, mana ada kau tulis!” Jarinya ditunjukkan ke satu buku log.

“Saya dah tulis pakcik, kat sini.” Jari saya pula menunjuk ke kertas di sebelah buku log.

“Ini apa, cuba kau baca betul-betul. Kau boleh baca kan. Tengok ni, ni”

Oh, rupa-rupanya kertas yang saya selalu tulis itu, kertas nama penggunaan perpustakaan oleh pelajar. Buku log yang ditunjukkan pula khusus jika ingin menggunakan komputer. Baru tahu!

“Minta maaf banyak-banyak pakcik” ujar saya akur. Silap saya tidak tahu. Selama seminggu yang sudah, tidak pernah saya ditegur meminta saya menuliskan nama di log buku. Silap saya ‘assume’ apabila nama sudah dituliskan di penggunaan perpustakaan, maka semua kemudahan boleh digunakan.

“Lain kali tak tahu tanya, bukan ikut suka hati kau saja.”

“Minta maaf pak cik” berkali-kali ucapan maaf dilafazkan. Aduh, malunya.

“Kau orang Melayu kan? Jangan jadi kurang ajar kat sini. Lain kali tak tahu tanya lah! Ni tidak, ikut suka hati dia saja!” Berulang-ulang kali pak cik ni ‘membasuh’ saya. Ikut perkiraan saya yang memang sedang dalam ‘defensive mode’ ketika itu, lamanya bebelan pakcik itu melebihi kesilapan yang saya lakukan. Biar berulangkali ucapan maaf diucapkan, sedikitpun tidak mampu menghentikan ‘panahan-panahan’ berbisa pak cik itu. Makin lama dan panjang pula. Paling membuatkan saya tersirap, perkataan ‘kurang ajar’ yang diulang-ulang.

Pedih!

Ini tempat orang tiada waktu rehat!

Kira-kira pukul 1 lebih, kami naik semula ke dewan bersalin selepas selesai mengekori ‘seniorita harapan’ round sebentar di tingkat 2. Memandangkan waktu zohor telah masuk, kami menuju dahulu ke bilik rehat staf a.k.a bilik solat yang terletak di bahagian belakang dewan bersalin. Ketika sedang bersiap-siap untuk solat, seorang S/N (staff nurse) masuk. ‘Laju’ sungguh menuturkan kata. Mula-mula cari hanger, kemudian rungut atas sempitnya bilik. Bilik rehat itu memang tidak besar. Ditambah lagi dengan staf-staf yang sedang baring berehat/taking nap (memang bilik rehat). Satu-satu di’omel’nya, tidak berhenti. Jelas kedengaran memenuhi ruang sempit itu. Terlampau jelas barangkali. Saya pula kurang khusyu’, terdengar di telinga omelan S/N tersebut berselang-selang seli dengan bacaan solat yang cuba difokuskan. Astaghfirullah…

“Ni lagi satu, pergi lah sembahyang kat tempat lain. Siapa yang bagi dia sembahyang kat sini? Bilik ni untuk orang-orang kerja bilik bersalin je. Kita-kita yang kerja takde waktu rehat, sembahyang lah kat sini. Dia yang ada rehat tu pergi lah sembahyang tempat lain. Tu ada surau kat luar tu. Sembahyang lah kat situ. Vada..vada…vada..”

Aduh..siapa lagi yang tengah sembahyang waktu tu. Saya dan kawan saya tu sahaja. Panjang juga ‘kami’ kena walaupun ini bukanlah kali pertama kami solat di situ. Usai sahaja solat, cepat-cepat saya keluar meninggalkan kawasan larangan itu.

Panas hati?

Insiden-insiden yang berlaku hari ini memang membuatkan hati saya menggerutu. Kenapa perlu cakap marah-marah, kasar-kasar dan panjang? Kenapa itu ini?. Namun belum sempat ia pergi lebih jauh, tiba-tiba teringat perbualan dengan mak beberapa hari lalu. Cabaran waktu bekerja di Malaysia, boleh kata majoriti ma’ruf keadaannya. Seingat saya, sampai ada yang pernah mengatakan orang Malaysia secara amnya percaya pada kuasa ‘garang’, ‘tidak bagi muka’, ‘seniority’ dan macam-macam lagi dalam mendidik seseorang. Mungkin bukan semua, tetapi secara kasarnya begitulah saya kira mungkin kerana masyarakat Melayu khusunya sejak dahulu lagi telah didasari prinsip beradab. “Aku lebih dahulu makan garam.” Pernah dengar bukan?

Kata emak, dalam keadaan begitu, diamkan sahaja. Itu kuncinya. Tidak perlu dilayan baik secara lahiriah mahupun batiniah. Jika rasa hendak marah juga, beristighfar banyak-banyak. Paling penting jangan sesekali di lawan. Api sama api api tidak akan menjadi ais! (Huhu apekah peribahasa ini) (Habit 1 : Be Proactive – Stephen Covey)

Teringat juga pada artikel yang pernah dibaca, dalam keadaan macam itu, tekan butang pause kejap, cuba ingat mungkin kita sendiri juga pernah buat pada orang. Termarah, kurang sabar. Lebih-lebih lagi ketika ‘angin-angin sepoi datang bertiup’. Mesti terus hilang rasa nak marah.

Lantas istighfar diucapkan. Astaghfirullah..astaghfirullah… Bukan mudah untuk rasa menggerutu itu hilang. Minda pula cuba diaktifkan – just learn your lessons well. Be positive! Jangan dilayan, ia akan berlalu.

Satu, dua..tik tok tik tok…Alhamdulillah, tenang dan hilang.

Syukur!

It's perfectly normal!

Pernah saya merasakan apabila ada perasaan marah itu menunjukkan hati tidak bersih. Seolah-olah rasa, kotornya aku ni. Kenapalah perlu rasa marah. Mengapa tidak cool saja. Namun hakikatnya, perasaan marah adalah satu hak. Hak manusia normal. So to be angry is perfectly normal! Sama seperti perasaan sedih, cemburu, terharu. Ia adalah salah satu bentuk respon semulajadi tubuh terhadap sesuatu keadaan. Samalah halnya ketika immuniti diaktifkan jika terhadap kuman yag menyerang.

Menjadi raja

Apa yang penting terhadap perasaan marah adalah cara kita mengawalnya. Kebanyakan orang, malahan saya sendiri mengakui, silapnya saya pada kawalan terhadap perasaan itu. Peribahasa Melayu yang mengatakan ‘Diam tidak bererti kalah’ memang benar. Malah diam dalam keadaan tegang atau apa jua keadaan sebenarnya bererti kemenangan! Menang dalam mengawal diri daripada bersikap responsif dan reaktif terhadap situasi yang berlaku. Menang kerana kita tidak dikawal suasana kerana suasana itu boleh jadi terlampau pelbagai. Bukankah itu menunjukkan kita adalah raja dan situasi itu hamba. Orang kata, dapat memecahkan barang atau memaki hamun orang itu satu kepuasan. Terasa berbaloi walaupun lebam-lebam tangan dan pecah barang. Tetapi sampai bila mahu jadi hamba situasi?

P.s : Marah dan marah-marah? Berbeza kan :) Mudah-mudahan semakin hari semakin baik… bukan mudah untuk berubah, marilah berdikit-dikit.

9:24 PM

Panah tepat pada Impianmu!

salam semua,


harapnya dalam keadaan yang sihat wal-afiat menempuh kesejukan musim shita'. Macam study dan kehidupan seharian masing-masing? Moga-moga hari-hari yang ditempuh penuh dengan pelbagai perkara-perkara baru yang memberi pengajaran berguna untuk kehidupan.


Saudagar Padang Pasir, Impiannya tinggi, Usahanya keras..


Semalam saya, fez, sara dan kilah pergi melawat kak da dan ustaz din sekeluarga. Banyak juga yang kami borakkan bersama daripada kehidupan sehari-hari, kepada perkongsian kak da tentang pengalaman jadi suri rumah dan mengandung serta bersalin, lalu bersambung pula kepada celoteh ustaz tentang impian nya jadi businessman berjaya. Sambil-sambil kami melayan anak-anak mereka, wafa' dan dhiya' yang memang sangat-sangat cute. Ustaz ada rancangan baru, projek besar katanya, modal juga bukan calang-calang, sape nak tahu kene tanya dia....hehe


"Korang semua patut satu hari kongsi-kongsi bina satu hospital. Mesti modal kene besar tu, berjuta-juta. Takpe tak mustahil, mula lah dengan yang kecil dulu, bukak klinik ke, macam hospital najah tu(seorang hospital bersalin di Irbid), mula-mula hanya sekadar sebuah rumah je yang dijadikan kilnik kecil-kecilan, tengok sekarang", kata ustaz.


"Memang dalam perancangan kami pun satu hari nanti, takpe nanti jumpa ustaz dah jadi saudagar kaya raya" Sara berseloroh.


"Saudagar Padang Pasir", sahut ustaz.


Kami semua tergelak. Hebat sungguh impian ustaz, kak da kata ustaz ni banyak idea, macam-macam dia dah cuba, subhanAllah hebat sungguh orang yang ada otak bisnes ni.


Sabda Rasulullah, “Pendapatan yang paling baik adalah hasil usaha sendiri dan perniagaan yang bersih.” (Riwayat al-Bazzar)*


Hasil usaha sendiri memang bukan satu perkara yang semua orang sanggup buat. Bermula dari bawah untuk mengejar impian.


Impian Besar Papa





Ayah saya juga seorang businessman, syarikat usahasama dengan seorang kawannya, mengambil tender untuk sistem IT dan computer di hospital-hospital.


Sewaktu pulang baru-baru ini, papa menunjukkan fail lama yang disimpan olehnya. Bermula dari sijil SRP kepada sijil-sijil setelah bergelar seorang engineer.


Dari kecil, saya, kakak dan dua orang adik dibekalkan dengan fail sijil masing-masing. Seingat saya waktu tu saya di sekolah rendah, mungkin darjah 3 atau 4. Kakak saya berwarna hitam dan saya berwarna merah. Si kembar yang ketika itu masih belum bersekolah.


"Korang kene simpan semua sijil baik-baik, nanti satu hari nak tunjuk kat anak-anak", nasihat papa.


Ayah saya seorang yang hobinya kereta. Boleh kata sedari kecil, seandai ada masa lapang mesti dia akan menggilap keretanya. Saya pernah melihat seekor ladybirth tergelincir kat tepi penjuru kereta Volkswagen papa. hehe nak kata betapa licinnya kereta yang dipolish hampir setiap hari.


Lakar Impianmu Dari Usia Muda


Papa pernah bercerita waktu kecik-kecik si zaman sekolah, satu hari dia nampak ada orang memandu kereta mercedes.
Dia beritahu aruah wan saya waktu tu, " Mak, satu hari taju akan beli kereta tu". Wan cuma senyum.


Sewaktu mula-mula kawin, kereta pertama papa cuma kereta kodok.(maaf saya tak tahu apa nama kereta ni, seingat saya dari kecil kami cuma panggil kereta kodok). Warna Navy blue, saya cuma pernah tengok dalam gambar, waktu tu tak lahir lagi.


"Satu hari papa mesti beli mercedes lampu bulat warna hitam", impian ni papa selalu sebut-sebut sejak dari kami kecil.


Saban tahun dari kecil hingga besar, saya pun dah tak ingat berapa kali kami bertukar kereta. Dari kereta kodok ke Van berwarna biru, proton saga merah, honda aircord biru cair dan macam-macam lagi.


Sampaila bila melangkah ke sekolah rendah, di darjah 4-6, papa bawak balik kereta syarikat volvo. Waktu tu masih kerja di bawah UEM. Dari tahun ke tahun, dengan bertukar syarikat ke RENONG, Metrohealt dan akhirnya ke syarikat sendiri pada hari ini.


Dan pada hari satu hari seingat saya mungkin di tingkatan 4 di sekolah menengah, papa bawak balik ...



Kami semua sangat gembira, akhirnya impian yang papa pasang sedari sekolah menengah kini jadi kenyataan ! Alhamdulillah..


Dan beberapa tahun lepas, papa telah pun menjual kereta ni untuk membeli kereta lain pula..hehe


"Papa sebenarnya dulu nak jadi pilot, tapi sebab dah pakai speck dah tak boleh jadi pilot", papa beritahu kami sejak dari kami kecil. Kami tahu memang papa nak sangat jadi pilot, tapi apakan daya, dari darjah 5 papa dah mula pakai cermin mata.


"Papa apply pula untuk engineer MAS, dah lepas semua interview. Tengok ni semua surat-surat tawaran belajar di Dublin 5 tahun, tapi Wan pula tak kasi..aduii", sambil menyelak fail-fail yang ditunjukkan sewaktu saya balik tempoh hari.


"Wan tak kasi sebab apa?", saya bertanya.


"Sebab ada anak jiran sekampung kat Jerantut tu jadi engineer MAS, dan kene langgar dengan tayar kapal terbang, meninggal, jadi wan tak kasi, takut papa kene lenyek tayar kapal terbang".


Hehe, lawak jugak tapi munasabah la jugak alasan arwah Wan heheheh


Kemudian setelah selesai sembahyang, maka bertebaranlah kamu di muka bumi ( untuk uruskan urusan masing-masing ) dan carilah apa yang kamu hajati daripada limpah kurnia Allah serta ingatlah akan Allah banyak-banyak ( dalam segala keadaan supaya kamu berjaya di dunia dan akhirat )( Surah al-Jumaat, ayat 10).


Dalam kita berusaha keras menggapai impian di dunia, jangan lupa ia hanya satu landasan untuk menggapai impian terbesar di hujung hayat - HUSNUL KHATIMAH.. dan sekaligus memandu kita kepada keredhaan ALLAh.


Jadi tetamunya di TAMAN SYURGA!
Duduk bersama Rasulullah, Khadijah dan sahabat-sahabat nabi yang lain..subhanAllah..


Kawan-kawan semua macam mana?


Apa impian anda?




9:07 PM

Happy Birthday Kak Long!

Birthdays come and go each year,
Today is yours,
so don’t you fear.

Conversations fill the air,
We have joined you since we care.
Funny jokes and laughs out loud,
We will always be your crowd.

Many friends you haven’t seen,
How long has it really been?
We shall dance all through the night,
Until our spirits are truly light.

Celebrate our dearest friend,
A birthday poem, we wish to send...

Together we start,
Together we finish...


::E-card ini khas untuk Hetty a.k.a chef batch terhebat..Tengok tu, kek coklat.. hehe::

********************

Apabila bercakap tentang birthday ini, hari ini saya terbaca artikel di Utusan Malaysia tentang hadiah harijadi dari suami tersayang untuk isterinya, seorang artis terkenal. Hadiahnya setiap tahun saaaangat lumayan...

Tiba-tiba terfikir, boleh tak nak berangan dapat hadiah lumayan gitu-gitu?? Hehe...
Bukan berangan, tapi bercita-citalah dan berdoalah...:) Mudah-mudahan murah rezeki..

Duit tidak luak ke mana, tidak mengapalah digunakan untuk orang tersayang, tetapi biarlah berpada-pada dan perlu lihat orang sekeliling juga. Jika ada orang sekeliling masih ada yang kais pagi makan pagi kais petang makan petang, sedangkan kita tidur di atas duit, hmm... macam tak patut. Fikir-fikir...

Happy Birthday to our Kak Long, Hetty Ayuni Sulaiman, yang ke-24. May Allah bless you, shower you with happiness and glory. We love you !!! (wek..wek..hehe)

Last but not least, buat pengetahuan umum, Hetty sekarang sedang menjalani elektif di Hospital Seremban. Maka sesiapa yang menghantar sms birthday menggunakan nombor Jordan, wallahualam dia menerima atau tidak..

Ada teka-teki untuk entri kali ini.. Siapakah orang pertama yang mengucapkan 'Happy Birthday' untuknya pada tahun ini?? Jawab jangan tak jawab...:)

::Birthday Hetty tetap disambut di sini walaupun tanpa kehadirannya di Papa John, semalam.. Haha::

11:39 AM

Biarkan berlaku...

Bismillah


Yang Remah Temeh

Ingat lagi lagu ini...?


Get this widget | Track details | eSnips Social DNA



Ada mata -- pandang
Ada telinga -- dengar
Ada mulut -- diam

Ada tangan -- garu
Ada kaki -- goyang

Ada otak -- pandai
Ada akal -- pakai
Ada bijak -- gadai

Ada mata -- pejam
Ada mulut -- kunyah

Yang remeh
Dan yang temeh
Berlegar di sekelilingmu

Yang remeh
Dan yang temeh
Berlegar di sekelilingmu

Buatlah
Buatlah
Buatlah tak tahu

Buatlah
Buatlah
Buatlah tak tahu

Rela jadi tunggul
Rela jadi patung
Tunggu dilelong

Suruh angguk -- angguk
Suruh geleng -- geleng

Oh pujilah aku
Ampulah aku
Senang hidupmu

Ada tangan -- tadah
Ada maruah -- campak

Yang remeh
Dan yang temeh
Berlegar di sekelilingmu

Yang remeh
Dan yang temeh
Berlegar di sekelilingmu

Biarkan
Biarkan
Biarkan berlaku

Biarkan
Biarkan
Biarkan berlaku

Ada mata -- pandang
Ada telinga -- dengar
Ada mulut -- diam

Ada tangan -- garu
Ada kaki -- goyang

Ada otak -- pandai
Ada akal -- pakai
Ada bijak -- gadai

Ada mata -- pejam
Ada mulut -- kunyah

Yang remeh
Dan yang temeh
Berlegar di sekelilingmu

Yang remeh
Dan yang temeh
Berlegar di sekelilingmu

Buatlah
Buatlah
Buatlah tak tahu

Tepuklah
Tepuklah
Tepuklah tanganmu

Biarkan
Biarkan
Biarkan berlaku



Lagu ini sangat popular ketika zaman sekolah rendah saya dahulu. Jika dahulu, saya tidak berfikir maksud mendalam berbaur sindiran pada setiap bait lagu yang dialunkan. Cuti raya haji lepas, suatu hari, ketika bersama ibu ayah dalam kereta, lagu ini diputarkan oleh salah satu stesen radio negara.

Lamanya tak dengar....
Bila renung semula kata-katanya, saya terasa sendiri..
"Eh, sindir orang ke...?"


Setiap hari mata kita memandang, telinga kita mendengar, pasti ada perkara yang salah sedang berlaku di luar sana. Tapi mulut terkunci, bisu tanpa suara, tangan tiada tindakan, kaki buat perkara lain pula..

Mungkin saya lupa, agama Islam is a deen of action! bukan duduk membisu, bergoyang kaki tanpa ada usaha memperbaiki apa yang telah lari dari fitrah agama yang tercinta...


Kitakah itu yang buat tak tahu.....

Fikirkan

Wallahua'lam

1:30 PM

Cuba teka ini gambar apa..?

Bismillah

Sudah 4 hari menyempurnakan rotation ONG di Hospital Ameer Rasyid Al-askary. masuk bilik normal labour, operation theatre dan 2 klinik. Saya bukan jenis orang yang 'sapa' gambar-bergambar. Tapi ada beberapa perkara yang menarik hati saya...



HARI PERTAMA

Setelah keluar dari dewan bedah melihat beberapa Caesarian Section Operation yang majority disebabkan placental abruption, kes cystectomy (patient was having a huge ovarian cyst), satu lagi kes tengok dah pertengahan jalan, jadi tak pasti kes apa, mungkin repair of genital prolapse. Saya tak pasti. Keluar daripada dewan bedah, MASYAALLAH, SUBHANALLAH, uniklah awan ni.. tapi saya bukan jurugambar professional, jadi mungkin tidak nampak unik di mata anda, tetapi amat indah di mata saya, SUBHANALLAH~












HARI KEDUA

Saya memilih untuk berada di bilik bersalin. Labour Room, untuk normal vaginal delivery. Sambil melihat midwives cuba manage patient yang bersalin, dan memantau perkembangan / progression of labour ibu-ibu, mata saya tertangkap sesuatu. Ooo.. inilah yang dikatakan oleh cik kilah dalam entrynya tentang USAID (us-aid). Dalam entry cik kilah dia melihat tampalan tersebut pada lampu di bilik labour, tetapi saya tidak menjumpainya. Saya terjumpa pelekat ini pada satu probe yang selalu digunakan di bilik labour di mana-mana jua. Cuba teka apa probe ini...


Gambar ini khas untuk cik kilah - USAID : from the american people...
Bacalah entrynya, mungkin anda dapat sesuatu
http://aqilahsuhaimi86.blogspot.com/2010/01/usaid-from-american-people.html



HARI KETIGA

Saya diletakkan untuk berada di klinik. Masuk sahaja pintu klinik ada 2 papan besar bersama tampalan gambar-gambar si comel yang sangat ramai.... Cuba teka gambar-gambar si comel ini merujuk kepada apa...?






Gambar ini akan saya sentuh dalam entry seterusnya.. InsyaAllah




Hari keempat, tidak bergambar. Tiada mood mungkin.


All the best untuk para juniors yang akan exam besar final 1st semester.

All the best juga buat adik-adik 4th year yang menanti result OSCE pertama..
(post first-OSCE-exam... now you know how the feeling is ) ecce.....

Semoga dapat gambaran bagaimana peperiksaan OSCE rotation seterusnya, dan dapat buat persediaan sebaik mungkin...( tahun 6 pun still kena belajar lagi cara buat persediaan menghadapi OSCE, but the first experience was the one i couldn't forget- memorable one in it's own way... huhu)


Semoga esok lebih baik daripada hari ini.

Wallahua'lam





12:47 PM

(sambungan) Rakyat Malaysia sopan, tetapi tidak ketika....

Bismillah

Seperti yang tertulis pada tajuknya, entry ini adalah sambungan entry sebelum ini yang saya tinggalkan dengan persoalan.


Oh, tiada kaitan dengan drama bersiri 'Nur Kasih' yang tiada seorang pun mengaku menjadi 'die hard fan' di sini...hehe. maaf ye encik Munir.

Tiada juga kaitannya dengan iklan "Rakyat Malaysia sopan, tetapi tidak ketika memandu"

Bukan juga berkait dengan entry cik kilah tentang etika, akhlak dan kesopanan pelajar-pelajar Malaysia dalam dan luar negara yang ditulisnya sebelum ini.

Tetapi....

Entry ini ada juga kaitan dengan cik kilah- the story keeper n teller... setelah beberapa kali saya di'push' untuk menulis sesuatu tentang doktor kegemaran kami ketika menyempurnakan 'elective course' di Malaysia beberapa bulan lalu. (kilah kena belanja ni)

Buat cik persatuan kedua- YB AinShams, mohon maaf, permintaan anda yang hebat itu tidak dapat saya tunaikan di dalam entry ini. (jangan suruh kita belanja YB pulak)



MORE TO THE EAST

Khamis lepas, selepas kami pulang dari melawat Tuan Presiden yang ditahan dalam wad, saya dan cik persatuan pertama- mantan YB Fez terserempak dengan 2 orang kawan kami yang sekarang sedang menjalani rotation Surgery- Israa, dan Suaad. Bertegur sapa seperti bertahun tak berjumpa. Dalam sembang-sembang kami di depan klinik Paediatric KAUH, saya tertangkap satu perbualan antara Cik Fez dan Israa. Saya tidak pasti bagaimana isu itu timbul pada mulanya, tapi yang saya pasti ia ada kaitan dengan isu hubungan doktor pakar dan doktor-doktor resident (tahap MO/ HO) dan cara mereka dilayan ketika 'ward round' seharian.

Cik Fez membalas,

"You know, in our country, it is much more worst than here. In the ward round, if the specialist did not satisfy with any of the resident's work or there was any mistake in the plan management written by residents, he will just fling the patient's file in front of the doctors and patients". Sooo harsh, and sooo... embarassing

Dan Cik Israa membuat satu kesimpulan,

"It seems like the more you go to the east, the more worser the situation. You see, specialists and doctors in the west, they may not have such experience. Here, in middle east, it is so-so, you may have but not that harsh, but in your country, it is frequent and regular" (hampir begitulah katanya)

We all burst into laughter.




KITA BEGITUKAH NANTI?


Doktor dimarahi di hadapan pesakit. Fail dicampak kalau tak puas hati. Pakar selalu tinggikan suara.

Saya tertanya-tanya sendiri, timbul pula takut dalam hati. Bagaimana keadaannya apabila saya menjadi pakar atau consultant yang cuba memantau doktor-doktor pelatih dan pegawai perubatan melaksanakan kerja? Bukan berangan, belajar pun belum habis ye, tetapi saya cuba untuk meletakkan percaya dalam diri untuk berjaya. Berjaya dari sudut akademik dan profesion yang diceburi, bagaimana pula berjaya dalam mendidik diri dengan sifat terpuji, dalam keadaan saya nanti seorang yang berada pada pangkat yang tinggi? Sombongkah saya agaknya?




Saya mungkin berat sebelah jika hanya menuding jari kepada mereka yang berada di atas, pakar-pakar dan para consultant yang tahu mengherdik dan memarahi doktor-doktor di bawahnya, tanpa saya mengambil kira kemungkinan-kemungkinan mereka terpaksa bertindak demikian- tekanan kerja, bosan dengan kesilapan yang sama diulang oleh HO/MO, sebagai satu cara mengajar, atau memberi peluang doktor-doktor yang masih baru merasai apa yang mereka pernah rasa semasa berada di bawah. Saya kurang pasti.



Tetapi saya juga tidak dapat bersetuju sepenuhnya dengan tindakan seumpama itu, memalukan doktor di depan pesakit, mengherdik dan memarahinya dengan suara tinggi bukanlah cara terbaik membangunkan doktor-doktor yang berkualiti.

Mereka yang selalu dimarahi mungkin akan cuba memandang dari sudut positif, lalu cuba membaiki diri. Lain pula dengan mereka yang akhirnya bertambah-tambah tertekan dengan situasi yang perlu dihadapi hari-hari, maklumlah mungkin sukar untuk bertenang sejenak, dan cuba berfikir positif, andai bebanan kerja seharian melambak-lambak, cuba diselesaikan sesegera dan sebaik mungkin, namun akhirnya, kata-kata marah dan tidak puas hati pakar yang diterima. TERTEKAN!

Mungkin betullah kata-kata orang- pesanan daripada seorang doktor buat graduan sekolah perubatan- KELUAR MULUT BUAYA, MASUK MULUT HARIMAU (ada beza ke...?)

Akhirnya siapa yang akan menjadi DOKTOR yang SUKA MENJADI DOKTOR... dan BENAR-BENAR ENJOY DENGAN KERJANYA? (saya nak angkat tangan, tapi takut...takut dengan realiti yang bakal saya hadapi)





REALITI HARI INI


Itu realiti hari ini. Saya yakin ia tidaklah hanya berlaku di dalam hospital atau pusat-pusat perubatan yang di dalamnya ada doktor-doktor pakar, dan doktor-doktor 'permulaan'. Tetapi realitinya, sesiapa yang Allah beri rezeki lebih untuk berada di atas tangga yang tinggi daripada orang di sekelilingnya, mereka senang lupa diri. Menteri-menteri, YB-YB, CEO, Pengurus Syarikat malah mungkin mereka yang bergelar Pengetua dan Guru Besar.


Itu ujian Allah. Ujian nikmat namanya. Ramai juga yang tersungkur apabila dibentangkan nikmat sebegitu rupa. Mungkin rasa diri dah hebatdan pandai semua, terlupa siapa yang beri nikmat kehebatan dalam dirinya. Mungkin rasa diri sudah punya segala, terlupa Yang Maha Kaya berhak menariknya bila-bila masa. Apa yang pasti saya tidak mahu tergolong dalam golongan ini.




ARROGANT DOCTOR

Sombong? Rasa diri hebat?
Tak kemana kita kalau Allah dah tarik semuanya.

Saya teringat kisah Cik Kilah tentang watak seorang doktor dalam novel medik yang dihadiahkan oleh ibunya setahun lepas.

Doktor ini bukan sebarang doktor. Doktor pakar bedah yang sangat hebat. Tapi, itulah... sikapnya yang arrogant, sombong dengan pencapaian membuatkannya senang memandang rendah pada orang lain dan memarahi sesiapa yang dia tidak puas hati.

Sampailah hari tuanya... ketika nikmat yang banyak itu Allah tarik semua. Doktor hebat ini disahkan menghidap Alzheimer- penyakit nyanyuk yang beransur-ansur progressionnya disebabkan otak yang semakin mengecut (brain atrophy).

Allah tunjukkan bahawa dia tidak punya siapa.. Sikapnya yang dahulu suka memarahi orang, sombong dan rasa diri hebat menyebabkan ramai yang menyimpan perasaan kurang senang dan membencinya. Akhirnya, dalam keadaan nyanyuk sebegitu dia dibiarkan keseorangan....

Ambillah pengajaran...

Mengherdik, memarahi, memalukan orang di hadapan khalayak bukanlah sikap yang baik untuk dicontohi. Bukankah Nabi SAW pernah bersabda :


“Mukmin yang paling sempurna imannya adalah yang paling mulia akhlaknya” [HR Ahmad]


“Tidak ada sesuatu yang paling berat timbangan orang Mukmin di akhirat nanti daripada akhlak yang mulia” [HR Tirmidzi]





DOKTOR KOW


Apa kaitan doktor ni dalam entry kali ini? Tunggu sehingga habis cerita.
(Kalaulah dia tahu yang kami menulis tentang dia)

Dia doktor kegemaran kami. Walaupun hanya 2 minggu berada dalam posting Internal Medicine di wad medikal wanita Hospital Kajang, namun sudah cukup untuk kami mengagumi doktor pakar muda itu. (Slack dia bukan Islam je... ).

Banyak kisah kami tentang dia. Ada yang telah diceritakan oleh Cik Kilah -the story keeper dalam entry-entrynya sebelum ini. Kali ini biar saya pula bercerita.... 1 story per entry.

Seperti biasa, lebih kurang jam 9 - 9.30 pagi kami akan mengikut ward round yang diketuai oleh Doktor Pakar Perubatan Klinikal- Dr Kow Kiet Siong bersama-sama doktor-doktor lain dan jururawat-jururawat yang bertugas di wad perempuan. Hari itu kami bermula di 'Acute Cubicle'- Cubicle yang menempatkan pesakit-pesakit untuk jagaan rapi- seperti ICU.

Sampai kepada seorang pesakit COPD, doktor pakar tersebut melihat fail peribadi pesakit. Terkeluar satu helai kertas halus dan panjang- Arterial Blood Gas Result.

Dr. Kow : What is this?
(Dia menyuakan kertas kepada saya)

Alamak, gelabah la pulak.. dub3.

Saya tak pasti sama ada saya melihat kepada bacaan pH-nya atau tidak, tetapi saya memang tak dapat 'recall' bacaannya

Saya : Respiratory Acidosis, doctor
(saya melihat kepada bacaan PaCO2 yang tinggi)


Dia mengambil kembali kertas result itu dan menelitinya.

Dr. Kow : This is a mixed respiratory acidosis and metabolic alkalosis (atau dalam kata lainnya- respiratory acidosis compensated by metabolic alkalosis)

Dia membetulkan jawapan saya. Saya mengangguk, hormat. Tetapi dalam hati saya rasa kurang senang. Jika saya tidak silap nilai PaCO2 memang melebihi paras normal, tetapi nilai [HCO3] masih dalam lingkungan normal (pada pandangan saya), atau mungkin saya yang masih keliru dengan ABG data Interpretation yang telah saya pelajari? Saya berfikir sejenak, sementara menunggu doktor menerangkan sesuatu kepada house officers yang ada, saya merangka soalan untuk diajukan.

Doktor mula menapak langkah ke katil pesakit seterusnya.

Saya : Excuse me, doctor. How did you interprate this to be a mixed respiratory acidosis and metabolic alkalosis?

Saya memulakan pertanyaan

Dr. Kow : You check the PaCO2, it should be higher than normal, and the value of [HCO3] is also higher than normal

Saya : But doctor.... the value of [HCO3] in this case, doesn't it fall within normal?

Doktor MO di situ cuba memeriksa semula normal range untuk [HCO3] yang tertulis di dalam kertas keputusan ujian yang lain.

Dr. Kow : Owh, yes. It is within normal range. So, yes it is respiratory acidosis.

Doktor melihat kembali kertas keputusan ujian tersebut, dan dalam keadaan tidak disangka-sangka dia menuturkan

"Sorry for my mistake".

Saya mengangguk.

*sigh*

SORRY FOR MY MISTAKE.
Memang seorang yang rendah diri.

Bukan mudah untuk seorang Pakar Perubatan meminta maaf atas kesalahan. Berada dalam keadaan betul atau salah, dia perlu mengakui kebenaran. Bila saya fikir kembali, doktor yang bertaraf pakar tersebut boleh sahaja memilih untuk tidak meminta maaf, sebaliknya dia boleh memanipulasi interpretation yang ada. contohnya..

"Yes, it is respiratory acidosis, but the level of [HC03], though it falls within normal range, it is increasing, meaning there is a compensatory mechanism is working. It would turn to be respiratory acidosis and metabolic alkalosis sooner as the compensation takes place"

Dia boleh sahaja menyusun ayat sebegitu, supaya anak muridnya ini faham mengapa jawapan anak murid ini yang sepatutnya betul pada awalnya boleh disalahkan atau dimanipulasikan.

Dia bukan doktor pakar tipikal. Kesalahan plan management yang dibuat oleh house officers tidak dibalas dengan tengkingan atau makian seperti "Is this what you learned in your medical school??" atau "useless houseman!!". Tetapi dia menegur mengikut caranya. Mengajar apa yang mereka lupa, membetulkan apa yang mereka salah. Caranya memang masuk dengan doktor-doktor yang ada di situ. Hasilnya, saya lihat, tiada seorang pun house officers yang rasa tertekan bekerja di wad tersebut. Mungkin ketika ramai pesakit, itu menambahkan beban, namun tanpa makian dan maki hamun, tekanan mungkin berkurangan.

Agak-agak boleh tak semua doktor pakar pun berperangai macam tu....?
Lebih-lebih lagi mereka yang BERAGAMA ISLAM dan mengaku HAMBA TUHAN



MEDICINE IS ALL ABOUT ATTITUDE


Doktor bukan dipandang hebat hanya dengan ilmunya, bukan dipandang gah hanya dengan kot putihnya, bukan dipandang tinggi hanya dengan jawatannya, tetapi apa yang lebih daripada itu, doktor dipandang mulia kerana akhlak, etika dan jiwanya yang BERSIFAT MANUSIA.... dan seorang HAMBA walau setinggi mana pencapaiannya.


Maaf, jika tajuk tidak sesuai dengan isu yang saya timbulkan
Saya hanya cuba mengingatkan diri, supaya jangan lupa diri apabila diberi peluang 'berada di atas' nanti....


Wallahua'lam

5:46 AM

Rakyat Malaysia sopan, tetapi tidak ketika.....

Bismillah..

Rakyat Malaysia sopan.. tetapi tidak ketika...

To be continued..

Saya tinggalkan untuk persoalan

Wallahua'lam

8:01 PM

Tongkat Sakti

Semalam kami pergi melawat Presiden Permai, En. Muhammad Naqeb bin Sulaiman, (Tahun 3 Perubatan) di Wad Surgery King Abdullah University Hospital (KAUH). Dia dimasukkan ke wad untuk menjalani 'arthroscopy' (pemeriksaan detail di mana kamera akan di masukkan ke dalam kaki untuk melihat gambaran kecederaan).

Rasa simpati melihatnya. Sebelum ini mungkin dialah orang yang paling sibuk ke sana ke mari, menguruskan PERMAI dan anak buahnya, berdebat mewakili bumi Irbid, namun untuk beberapa minggu yang lalu, aktivitinya mungkin terpaksa dikurangkan memandangkan kecedaraan yang dialaminya menyukarkan pergerakan dan memerlukannya bertongkat.

Kali pertama saya melihatnya bertongkat adalah ketika dia hadir untuk merasmikan program Meniti Perhentian Terakhir' anjuran MMY. Namun semangat sebagai seorang pemimpin tetap membara. Kalimah yang dilafaz ibarat dia sedang berdebat. Penuh semangat dan meninggalkan kesan untuk mereka yang menghayati. Semoga Allah beri kekuatan.

Alhamdulillah, ada kawan-kawan sebatch MEP7 setia menemani. Terharu lihat pengorbanan mereka. Terima kasih kawan-kawan!!!
Mudah-mudahan Allah akan mempermudahkan urusan kamu semua yang banyak membantu orang dalam kesusahan.

Kami doakan semoga Tuan Presiden cepat sembuh.
Dari warga SOL...

::Teringat tongkat sakti yang banyak berjasa...:)::

6:31 PM

ophthalmology - Jalan pintas untuk mudah faham..


assalamualaikum adik2 n kawan2 d tahun 5,


apa kaba semua?harapnya semua sihat2 sj. bagaimana rotation yang dilalui minggu demi minggu?moga semuanya bejalan lancar.

Semalam saya bertemu dgn sorang shabat di tahun 5 yang bertanyakan bagaimana ingin mudah n cepat faham ophtalmo. Saya akui rotation ophtalmo memang agak kompleks n sukar untuk difahami. Sewaktu di tahun 5, apa yang sy cuba lakukan untuk lebih mudah faham adalah dengan melihat dulu video2 berkaitan di you tube dan saya menjumpai satu website yang sgt bermanfaat bg saya. wallahu a'lam mungkin ada kwn2 yang penah jumpa website n video2 ni, saya sekadar berkongsi supaya semua dapat jalan pintas untuk lebih cepat faham.

website ini dibuat oleh seorang resident yang juga pernah melalui zaman2 mencabarnya untuk dia memahami anatomi, test2 dan sebarang perkara yang berkaitan mata. maka saya mencadangkan kepada adik2 n kwn2 untuk melayari website ni serta melihat video2 yang disediakan untuk memudahkan diri memahami apa yang dipelajari. Lepas dah tgk video2 ni, memang lebih mudah n lebih best nak baca buku sbb kita dah faham konsep dia. Dalam round pun sgt membantu.

Setiap satu perkara diterangkan dengan cara yang sgt mudah bg saya untuk dipahami(di dalam video dan di dalam nota2 lecture yang disediakan di website) dan sgt menarik. Moga adik2 n kwn2 beroleh manfaat dan dimudahkan untuk memahami dan akhirnya dapat buat yang terbaik dalam imtihan. assalamualaikum

Video di you tube




website



di dalam website ini, ada buku free yang dibuat oleh beliau. Juga ada tambahan tips2 untuk menyampaikan seminat dgn baik.

moga semua dipermudah urusan. kalau sape2 ada juga bahan2 lain yang berkaitan dengan pelajaran untuk dikongsi,bolehlah kita semua sama2 bertukar2 bahan2 menarik. jzkk assalamualaikum

12:40 PM

Buzz- ing

Bismillah

Saya ada hal penting, dan saya memerlukan jawapan kepada persoalan saya dengan segera, tak bersabar, maka...

saya : BUZZ !!! (kuat bunyinya)

Tunggu... dia dah tertidur mungkin.. takpe tunggu lagi

*** is typing a message

*** : tau x.. kalau orang buzz kan, rasa macam orang tu kata, "woi"..

***: terkejut maaa....

saya : (ketawa dan minta maaf)


Hmm... pengajaran- jangan buzzing kalau orang tak suka.. Bagilah salam.. ahsan.
Terima kasih atas peringatan.... sob3..

3:23 AM

2010, tua dah, selalu lupa.. kenapa?

Bismillah

Hari ini 7 Januari. Entry pertama 2010 dalam blog kami. Seperti tidak menyambut tahun baru pula.. Ada entry yang masih pending berkenaan program Way Towards Future 2010 yang masih belum diselesaikan.


20042010

Bila teringat semula, saya tersenyum sendirian. Kali pertama menerima kad pelajar, no bermula dengan 2004 diikuti dengan 2010. (200420102**) Saya betul-betul menyangka 8 nombor pertama dalam kad pelajar adalah tahun bermula dan tahun akhir pengajian. Excited dan
semangat sendiri, sehinggalah ada sahabat yang memberitahu no 2010 itu adalah no kod kursus perubatan di universiti kami. Laa... perasan rupanya. Tapi saya tetap menganggap no 20042010 seolah-olah menyokong kami yang yang bakal menamatkan pengajian Jun 2010 nanti, insyaAllah.


Jika enam tahun lalu, ketika baru melangkah ke tahun satu sekolah perubatan di sini, saya merasakan tahun 2010 sangat lama untuk dinanti. 6 tahun penantian.. Terfikir juga kadang-kadang, sempat ke ye sampai ke tahun itu? Bagaimana pula kami di tahun akhir?


2010

Bukan tidak percaya. Pejam celik pejam celik, hampir 6 tahun kami di sini berhempas pulas. Bukan semudah yang disangka. Saya yakin semua sahabat saya sepenuh hati merafa'kan kesyukuran sehingga mampu berada di tahap ini. Semuanya dengan bantuan Allah Yang Maha Kuasa dan Maha Pemberi segalanya.


Saya yakin, setiap langkah yang bertapak dalam hidup saya, jatuh bangun saya, kegembiraan mengecap kejayaan, semuanya atas rahmat Allah Yang Maha Mengetahui segalanya. Apalah ada dengan saya yang ilmunya hanya seperti setitis air jika dibandingkan dengan ilmu Allah yang selautan malah lebih lagi luasnya, tiada batasan.




Jika tidak percaya, buktikan yang anda sekarang bukan sedang duduk di atas bumi ciptaanNya, meneguk setiap rahmat dan nikmatNya hatta nikmat kejayaan menjadi seorang yang bijaksana.

Buktikan yang anda dapat memahami ilmuNya tanpa izinNya.

Buktikan, andai anda rasa tiada
kaitan kita diperingatkan untuk sentiasa mengaitkan bidang yang kita ceburi, kejayaan yang diperolehi, kebijaksanaan yang dimiliki, dan pengalaman seharian serta motivasi- dengan rahmat dan kasih sayangNya.

Saya tak mampu dan tidak mahu berfikir untuk berada di luar rahmat Allah.

Ikutlah anda bagaimana, jika anda mampu buktikan apa yang saya utarakan,
hiduplah dalam keadaan bagaimana sahaja yang anda suka.



PERCAYA DAN BERJAYA- Percaya untuk berjaya

Menarik rakaman video temuramah MHI tentang hijrah ini. Ustaz Hasrizal sebagai tetamu jemputan membawa contoh yang sangat berpatutan dan sangat berkesan. Kejayaan menawan kota Constantinople pada tahun 1453M oleh Sultan Muhammad Al-Fateh dan tenteranya DIMULAKAN DENGAN RASA PERCAYA yang tertanam dalam diri orang mukmin ketika Rasulullah SAW menjanjikan kejatuhan kota Contanstinople itu ke atas tangan umat Islam lebih 800 tahun sebelum ianya menjadi realiti. 800 tahun! 'BERJAYA' yang dimulakan dengan 'PERCAYA'

Umat Islam ketika itu percaya sebelum melihat kejayaan tersebut, dan mereka bekerja untuk melihat apa yang mereka percaya. Walaupun dalam tempoh 800 tahun !

Percaya untuk berjaya, satu cara kita bersangka baik denganNya yang Maha Penentu Segala.

Saya nasihatkan anda tonton rakaman temuramah tersebut, percaya untuk berjaya dan berubah untuk menjadi manusia yang HEBAT, kerana syurga tempat manusia biasa yang berusaha luar biasa. Ingat, sebab saya selalu terlupa.......

2010
Tahun graduasi saya dan kawan-kawan yang akan tamat Jun ini. Saya yakin ramai yang tidak mahu berhenti setakat gelaran doktor yang dimiliki. Doakan saya pergi lebih jauh lagi, moga-moga niat demi ummat dan agama yang dicintai. InsyaAllah


Doakan, class of 2010! Doa seseorang untuk saudaranya pasti dikabulkan, dan semoga anda mendapat sama seperti yang anda doakan untuk kami, malah lebih lagi.. ameeen



All the best , semua!


Wallahua'lam