8:54 PM

Sebelum saya dinikahkan!

Semalam ada kes ‘realiti masyarakat’ masuk ke dewan bersalin. Kes incomplete miscarriage. Known case of thyrotoxicosis complicated by atrial fibrillation (AF) yang datang dengan history of retained placenta and ‘tumpah darah’ (heavy bleeding) at 22/52 weeks of gestation. She was referred from klinik kesihatan daerah to Hospital Seremban. Suasana kebiasaan dewan bersalin yang permai nian jadi agak hectic dek jeritan pesakit yang kesakitan dan MO yang sedang berusaha untuk mengeluarkan cebisan uri (placenta) yang masih tertinggal di dalam rahim. Muda lagi, sekitar akhir 30-an barangkali.


“Sakit doktor, tolong, sakit!” Terjerit-jerit si pesakit.


“Kita nak tolong awak ni, tolong bagi kerjasama. Jangan angkat punggung tu. Sikit lagi uri nak keluar ni” si doktor pula berusaha menenangkan sambil tangannya pantas menjalankan tugas. Agak susah.


Memang lain benar rupa uri yang sudah tidak sempurna. Tidak nampak bentuk langsuang. Entah berapa banyak darah yang dah ter‘tumpah’. Mujur pesakit masih kelihatan ‘steady’.


“Aduh, sakit doktor!” Jerit pesakit lagi. Tindakan refleksi pesakit, tangan seperti mahu menepis, tubuh mahu diangkat jauh-jauh.


“Tahan sikit, memang sakit. Kita nak tolong awak keluarkan uri ini kat sini, kalau tidak kena masuk dewan bedah lagi susah.”


Tambah lagi kabutnya apabila tiada rekod antenatal langsung dan seperti datang from nowhere secara emergency. Memang pusing kepala badan HO dan MO mencari maklumat. Sedikit laporan ringkas yang dibawa dari klinik kesihatan menulis patient adalah pesakit thyrotoxicosis complicated with atrial fibrillation. Ditambah lagi apabila soalan-soalan yang ditanya dijawab secara agak reluctant oleh pesakit.


“Sejak bila awak tahu ada sakit thyroid dengan jantung? Ubat apa ambil? Ada bawa tak?”


“Tahun lepas doktor. Ada kat rumah doktor, tak bawa..”


“Kenapa tak bawa sekali.” Soalan yang bernada pernyataan dijawab dengan heningan. Diam.


Alhamdulillah, cebisan uri berjaya juga dikeluarkan walaupun kepayahan. Tetapi MO masih kelihatan kurang puas hati. Firasat mengatakan masih terdapat sisa-sisa yang tertinggal di dalam. Ultrasound disorongkan untuk tujuan kepastian.


“Sebelum ini ada pernah mengandung atau gugur tak?”


Diam


“Puan, saya tanya ni ada pernah tak?” suaranya ditinggikan sedikit.


“Ni kali kedua doktor. Kali pertama gugur.” Jawab pesakit


“Kali pertama bila?” Dua kali soalan diulang. Dengan nada berbeza.


“Sebelum saya dinikahkan!”


Bila mendengar jawapan. Semua jadi senyap sebentar. Saya sendiri kurang pasti apa yang saya rasa tika itu. Tergamam, terkejut, sedih malah geli hati pun ada. Tergamam dan terkejut sebab kali pertama jumpa kes luar nikah depan mata. Geli hati juga sebab jawapan yang diberi bukanlah yang diharapkan. Tujuan bertanya untuk dipastikan tempoh gugur, mungkinkah setahun yang lepas atau beberapa tahun atau bulan barangkali. Sedih kerana mungkin dalam keadaan kesakitan, pesakit terjawab perkara yang membuka pekungnya sendiri di depan staf-staf dewan bersalin yang agak ramai pagi itu.


“Dekat mana gugurkan?” tanya doktor lagi


“Saya gugurkan di klinik dekat bandar doktor” jawabnya


....


Astaghfirullahal‘azim.. Illegal abortion for an unmarried woman? For a muslim woman? and it's Malaysia, my country and my nation and my people? Oh yeah, fantasy has no place here not even anywhere in this world. Please self, don't be surprised. and maybe there's more to come (hopefully. not)


It's actually something that we expected. Human is human and to err is human right? We are human, so others. We all make mistakes. Our country varies, our skin varies, our family varies, our knowledge and understanding also varies then shouldn't mistake varies too?


(Eh, do you know that world population are divided into 4 major races namely white/caucasian, mongoloid/asian, negroid/black and australoid? and approximately 5000 ethnics group according to a 1998 scientific study. I just knew it.lol.)


But when it occurs right in front of my eyes, yes, i am surprised. semi-surprised or quarter maybe. Poor me for lacking of experiences.


Memandangkan masih terdapat cebisan uri yang tidak dapat dikeluarkan secara PV – per vagina) a.k.a VE – vaginal examination), doktor memutuskan untuk pesakit dihantar ke dewan bedah bagi membolehkan prosedur D&C – dilatation & curettage) dilakukan. Hasil ‘soal siasat’ lanjut daripada pesakit tersebut, ubat yang diberikan ketika disahkan mempunyai sakit thyrotoxicosis dan AF tidak diambil secara teratur. Malah ubat warfarin yang diberikan untuk AF langsung diberhentikan secara sendirian berhad.


Bahayanya kak! Jerit saya dalam hati. Syukur ajalmu belum sampai. Jangan kerana kejahilan sendiri atau mungkin tiada kemampuan untuk membeli ubat, rohmu berjumpa Tuhan dengan PE sebagai asbab (PE = pulmonary embolism)



Prinsip perniagaan dalam perubatan

Bayangkan anda dihampiri agen insuran ataupun promoter jualan. Pasti tebal telinga menadah mendengar kelebihan (dan kekurangan) produk yang diniagakan. Jika berminat, pasti ada soalan yang akan anda lontarkan bagi memastikan produk yang dibeli tidak membawa bersama tambahan penyesalan. The end result is mutual understanding between two parties. Win-win situation kata orang.


Bukankah dalam isu kesihatan ia perlu lebih lagi dari perniagaan barangan? Kerana yang didagangkan adalah nyawa. Yang satu itulah, tiada dua mahupun tiga. Mungkinkah silap pada doktor yang menerangkan? Atau pada pesakit yang menadah ibarat masuk kiri keluar kanan? Atau mungkin faktor-faktor lain yang terlampau panjang untuk dihuraikan. Sebetulnya, ia prinsip perniagaan dengan nyawa.


‘Menggaru’ masa depan

Ber’rotasi’ di dewan bersalin bagi semua petugas kesihatan khususnya pegawai perubatan merupakan satu kelebihan juga kerugian. Lebihnya kita menjadi ‘penyambut kehidupan’ si kecil tanpa ayah dan pendamping buat ibu yang fragile keseorangan menanggung seksa dan perit. Tapi, melihatkan kesibukan yang tidak henti-henti di dewan bersalin, tergaru sendiri. Apa agaknya kaedah terbaik untuk menjadikan peluang sebagai salah satu asbab rahmat untuk mereka kembali ke pangkal jalan? Hendak diberikan ‘tazkirah online’, boleh jadi itulah seburuk-buruk cara yang mungkin bisa membuatkan mereka ‘hilang’. Seakan menghukum sebelum dibicarakan. Bikin panas hati saja, kan?


Semoga kuat hati untuk menyampaikan, semoga rahmat dan ampunan Allah sentiasa untuk kami dan mereka, amin… Ihdina subulana, waghfirlana zunubana wa tawwafana ma’al abrar


P.S #1 : Banyaknya tanda soal. Huhu provokasi, provokasi.

P.S #2 : Kisah lama semasa berpraktikal, tergantung dalam simpanan bila dugaan datang.

4:17 PM

The essence of Surah Al-Jumuah that wakes up my sleepy eyes and mind

Assalamualaikum semua.


Alhamdulillah, syukur atas rezeki ilmu yang dikurnia Tuhan. Bila sudah sekian lama tidak mencoret, rasa agak janggal dengan mainan kata sampai tidak tahu nak susun ayat macamana. Tidak tahu nak susun ayat macamana pun boleh jadi kata-kata yang dibaca, merepek sedikit. Bak kata Sarah, silalah add entry baru untuk mengasah bakat penulisan :P

Baiklah, di sini ingin berkongsi dengan satu ilmu tentang tafsiran Surah Al-Jumuah yang cukup membuatkan saya rasa, "Wah, hebatnya" Tidak pernah sebelum ini saya mendengar kupasan Surah Al-Jumuah yang begitu menakjubkan. Benarlah Al-Quran itu mukjizat, bukalah, bacalah malah ulanglah seberapa banyak kali pun, tdak pernah jemu menerpa, tidak akan kering kupasannya, malah setiap kali itulah ilmu-ilmu dan pengetahuan baru Allah singkapkan untuk hamba-Nya. Subhanallah.

Ulama-ulama tafsir moden (muta'akhirin) gemar untuk membahagi-bahagikan kaedah pentafsiran al-quran mengikut tajuk-tajuk tertentu. Umpamanya seperti akhlak yang dibawahnya termasuk memberi salam, berjabat tangan. Ataupun seperti ibadah yang di bawahnya termasuklah puasa, solat, haji dan zakat. Jika yang mendalami ilmu perubatan, ma'ruf di dalam buku-buku teks yang membahagikan tajuk-tajuk pelajaran berdasarkan sistem seperti respiratory, cardiovascular mahupun gastroenterology.

Dalam Surah Al-Jumuah, ulama telah membahagian kaedah penafsirannya kepada 3 bahagian besar mengikut ayat:
Bahagian 1 : Ayat 1-4; yang bertajukkan kesatuan sebagai kata kunci
Bahagian 2 : Ayat 5-8; menyentuh perihal kaum yahudi
Bahagian 3 : Ayat 9-11; sama seperti bahagian 1 - menyentuh aspek kesatuan

Secara ringkas,
Bahagian 1 yang dimulakan dengan ayat pertama menunjukkan common ground sifat semua makhluk Allah sama ada yang berakal mahupun tidak iaitu bertasbih memuji Allah. Kemudian disambung dengan ayat 2-4 yang menunjukkan kesatuan manusia itu letaknya pada aqidah yang dibawakan oleh Rasulullah s.a.w hasil wahyu yang diturunkan oleh Allah.

Bahagian 3 pula yang sangat berkaitan dengan bahagian yang pertama tadi turut meletakkan kesatuan sebagai essence of the ayaat. Penekanan diberikan kepada kepentingan untuk kita berkumpul terutamanya pada hari Jumaat, kerana itulah lambangan jelas kesatuan umat. Untuk bersatu, kita kena berkumpul dan kesatuan yang sebenar hanya dapat dicapai dengan beribadah keapda Allah. Walaupun begitu, kesatuan Islam bukan hanya terletak pada perjumpaan dan pertemuan, tetapi apabila kita bertebaran usai solat contohnya seperti yang dinyatakan dalam ayat ke-9, hati umat Islam masih tetap dinamakan bersatu selagi Allah menjadi tujuan. Dalam bahagian ke-3 ini juga terdapat ayat hukum dalam berjual beli dan sekali lagi penekanan diberikan kepada hari yang dikhususkan iaitu hari Jumaat. Jumhur ulama' sepakat mengatakan haram hukumnya untuk kita berjual beli ketika kefardhuan solat Jumaat hendak ditunaikan. Jadinya, baru saya tahu (setelah usia yang sebegini) haram hukumnya berjual beli di kedai-kedai atau menggunakan perkhidmatan teksi contohnya apabila seruan untuk solat jumaat telah dilaungkan kerana Allah telah mensucikan satu hari dalam seminggu untuk memanggil melatih hambanya bersatu sebagai satu umat. Agaknya kalau tiada solat Jumaat, entahkan dapat untuk kita lihat manusia berbondong-bondong memenuhi masjid terutamanya di Malaysia. Di Jordan, antara perkara yang saya kagumi adalah masyarakatnya yang nampak sungguhnya bergegas apabila azan dilaungkan. Muda atau tua, bilangannya masih lagi ramai yang berpusu-pusu ke masjid, bukan sahaja solat jumaat atau solat-solat hari istimewa seperti hari raya, tetapi setiap kali solat fardhu yang lima.

Kalau kita dapat lihat semula daripada 3 bahagian penafsiran yang disebutkan, cantiknya Allah nampakkan Maha Bijaksana-Nya dalam al-quran. Letaknya bahagian 2 di antara dua bahagian yang berunsurkan kesatuan umat Islam pastinya bukan satu kebetulan. Tetapi, tidak lain Allah ingin nampakkan kepada kita bahawa inilah sifat Yahudi yang kita kena sedar dan selalu sedar sukanya mereka memecah-belahkan umat Islam. Amazing bukan? Selama ini, saya tidak pernah perasan pun. Dan inilah the best part that makes me go super-wow! Subhanallah!

Sungguh terlalu luas ilmu Allah. Kupasan ringkas ini (malah terlalu ringkas saya kira) pastinya tidak dapat dibandingkan dengan dapat secara live. Kurang umph! orang kata. Moga diampunkan Allah jika ada kesalahan penulisan atau apa-apa yang menjauhkan dari maksud sebenar ayat yang hendak disampaikan. Semoga Allah anugerahkan kita dengan rezeki kefahaman. Moga diberkati usaha menjadikan diri muslim mukmin mengikut original acuan yang diharapkan. Amin

7:28 PM

Anda beriman?

Bismillah

Pagi ini saya memeriksa kotak emel.

Satu emel ini diforwardkan untuk disebarkan. Bersama-sama emel tersebut ada beberapa keping 'attachment' gambar suasana pengeboman sebuah sekolah di Beit Lahia, GAZA, PALESTIN.

Saya tidak sertakan gambar-gambar yang mengerikan tersebut. Pengeboman menggunakan bom fosforus, yang boleh menghancurkan kulit dan tulang. Imagine bagaimana gambar yang saya lihat selepas pengeboman tersebut.
Apapun, di bawah adalah tulisan penulis (tidak disertakan nama penulis).



Salam,


Semalam Razali Awang, pemberita TV3 yg pergi ke Gaza baru-baru ni, datang ke my company tu share his experience. Persatuan Islam Pekerja yg anjurkan. Razali ni tiap kali dia bercerita, mesti tersekat2 sebab dia kata dia tak dpt lupakan pengalaman yg dia akan kenang smpai mati. I ada things yg nak share yg buat I tak boleh tido mlm tadi:


Mesir

Razali kata ni Firaun modern. Nama je Islam tapi dah very secular. Sanggup kencing di dinding2 masjid. Mesir sekat sempadan ..the only way ke Gaza . Makanan dan ubatan2 sume rosak kat sempadan Mesir-Gaza. Sempadan Gaza and Mesir is 14 km long. Kalau lah tak de sekatan, rakyat Palestine takkan kebuluran... "Mesir lebih rela bersempadan dgn Israel drp bersempadan dengan Hamas!" – Apa punya manusia ni, kata Razali Awang.

Khutbah Jumaat di Mesir mengharamkan khutbah mengenai keganasan di Gaza . Razali btau rakyat Palestin yg dia interview, kat Malaysia tiap Jumaat kami bacakan Qunut Nazilah dan bersolat hajat demi kesejahteraan rakyat Palestine … Berapa banyak checkpoint dia kena lalui kat Mesir…tapi dgn pertolongan Allah SWT lepas pulak..tapi perit nya..yg mintak rasuah…charge naik bas 500 meter is RM70!!! Memang sekutu kuat Amerika and Israel . (Eee…tak ingin hantar anak gi Al Azhar..lebih baik hantar ke negara Islam lain..UIA pun dah bagus!!!)



Gaza ( Palestine )


Terbahagi kepada 2 – Hamas dan Fatah…Belah Fatah ada kasino! Kata wartawan dari Belgium dan Itali, the best strawberry in the world comes from Gaza !
Imam Shafie lahir di sini (sebak pulak bila dengar yg ni). Razali kata rakyat Palestine sgt berpegang teguh kpd ajaran Islam dan mazhab Shafie.

Org Palestine sgt baik dan friendly as compared to other Arabs esp yg kat Mesir tu.. Moyang Rasulullah SAW dikebumikan dia sini (lupa nama ..tapi dia mention Hashim….) Beautiful country, iklim Mediterranean .boleh kalahkan Los Angeles kalau tak kerana peperangan..



Hamas


Memang kalangan yg rela mati sebab mati syahid. Rela mati anytime. Bila bersalam perpisahan dengan Razali dia org ucap "Kalau anda dtg lagi ke sini, adakah kita akan bertemu lagi"…like they know they can die anytime.

Tulang2 yg melekat kat dinding bangungan rosak, tak busuk walau dah berminggu! Mayat tak reput langsung, bila kubur dibedil oleh Israel …punyalah jahat manusia, kubur pun nak bedil konon tempat simpan senjata.

Hamas ada 25,000 org...tak de senjata canggih tapi yg mati hanya 100 lebih je!! Hamas ni beroperasi di bawah tanah and they are everywhere. They operate in small groups.

Isteri kepada yg mati syahid, hanya ada satu misi, utk berperang dan mati syahid supaya dapat jumpa suami semula di syurga.. Bagi mereka, kanak2 yg mati berada di sisi Allah SWT. Menurut seorang ibu yg anak nya mati syahid, hari ni sorang mati, esok lahir lagi seorang bayi..



Israel

Memang pengecut sebab tak berani perang one to one ngan Hamas. Kat darat hanya duduk dlm kereta kebal. Pastu serang ngan bom pintar, bom fosforus dari jarak jauh. Dia org tau Hamas ada penembak tepat! So, depa takut nak turun dari kereta kebal.

Kereta kebal Israel musnahkan tanaman seperti anggur dan pokok zaitun sebab tanaman ni makan masa bertahun nak tumbuh balik. Biar rakyat Palestine kebulur dan tak de sumber pendapatan. Semua resolusi PBB, satu pun Israel tak ikut!!! Ada back-up besar lah katakannn...



Rakyat Palestine


Sedih Razali tengok dia org rebus rumput sebab dah tak de makanan. Kanak2 tiada cita-cita lain selain dari ingin menjadi pengebom berani mati kerana trauma melihat ahli keluarga dibunuh di depan mata sendiri!

Di hospital, pembedahan, jahit kulit ke apa ke…terpaksa dibuat tanpa bius. Sebab ubat dah tak de. Razali kata tak tahan dia tengok budak2 menjerit2 kesakitan bila kepala di jahit!

Dia jugak pergi sendiri ke dewan bedah yg telah dibedil dgn bom fosforus ..sebelum serangan ada few doctors sedang bedah pesakit….Razali kata tak de apa yg tinggal ..semua dah jadi abu!!! Ada la nampak serpihan tulang sikit2 here and there…Fosforus ni dia hancurkan kulit dan tulang…Nauzubillah.

Ada banyak lagi..but too long to write. Razali Awang memang volunteer nak pergi ke Gaza ...So, inilah yg diceritakan oleh beliau.

Satu lagi antara pembekal rifle ke Israel selain dari USA is negara jiran kita ni ha...yg paling dekat...
SINGAPURA! So Razali kata kalau kita shopping kat sana mcm kita sokong Israel .

So friends, kita terus doa dan berdoa utk keselamatan saudara Islam kita di mana jua mereka berada..

Wasalam.


Tulisannya berakhir di sini, bersama beberapa keping gambar selepasnya.

Dah tak tau nak cakap tahap apa dah kezaliman Zionist laknatullah.

Anda fikir sendiri nasihat dan peringatan untuk diri anda....

Wallahua'lam

1:44 AM

Whether you live or die, make sure its not useless !

Bismillah
(Artikel untuk memerli dan mengingatkan diri sendiri. Sayalah yang paling lemah itu....)


Seolah-olah bermusim
. Itu pendapat saya. Ia hangat ketika peristiwa-peristiwa penting berlaku.
Apatah lagi yang menggoncangkan perasaan ummat seluruhnya dan menyalakan api kemarahan masyarakat dunia. Semua berlumba, mahu menceritakan segalanya.


Namun suram bila ia berlalu
. Mungkin dua tiga bulan lagi, atau kurang daripada itu, andai tiada siapa mahu menggembar-gemburkan lagi isu ini .
Anda akan lupa, peristiwa penting sejarah ummat kita


Ooh.. tidak perlu tunggu dua tiga bulan lagi
. World Cup FIFA sudah menanti. Saya bukan peminat bola, walau pernah menjadi seorang daripadanya suatu ketika dahulu.

Kalaupun anda meng'claim' anda masih mengingati peristiwa berdarah ini, semangat anda tidak lagi sama, amarah anda hanya berbaki sisa, tidak lagi terbakar, hanya bahang bara atau mungkin tinggal arang sahaja.

Hanya yang I.K.H.L.A.S, yang akan Allah kurniakan semangat yang sentiasa menyala dalam jiwa, mahu membantu saudara di tanah yang bergolak sepanjang masa, mahu membebaskan mereka di sana dari kesengsaraan hidup di tanah air mereka sendiri.. dan mereka yang ikhlas ini akan sentiasa berusaha mencari jalan bantuan walaupun ianya bermaksud mahu MENGORBANKAN DIRI SENDIRI..


Dan itu yang saya lihat ada pada aktivis-aktivis yang menyertai konvoi kemanusiaan Life Line For Gaza yang mahu menerobos benteng Gaza yang dibina untuk menghalang sebarang bantuan daripada sampai kepada mereka di sana.


Semalam Allah beri peluang kepada kami, mahasiswa-mahasiswa Jordan (Irbid dan sedikit daripada Mafraq) untuk mendengar pengalaman yang mereka tempuhi selain menadah cerita-cerita dan ayat-ayat jihad yang membakar semangat kami.

Saya tidak mahu mengulas panjang apa yang diceritakan oleh aktivis-aktivis Malaysia yang 'mendaftar' sebagai calon syahid ke sana. Tapi sekadar ingin mengambil intipati penting, muhasabah dan pengajaran berpanjangan yang perlu kita bawa dalam kehidupan.


DO THE ACTION !

Isu ini bukan isu baru

Perjuangan mereka bukannya baru bermula

Sekarang hanya tinggal Gaza penyambung nyawa tanah Palestin yang semakin hari semakin pupus dimamah parasit Israel

Bercakap memang mudah. Sangat-sangat mudah. Mahu menunaikannya, menuntut pengorbanan harta jiwa dan perasaan.

Buktikan!

"Apakah kamu mengira bahwa kamu akan dibiarkan (begitu saja), sedang Allah belum mengetahui (dalam kenyataan) orang-orang yang berjihad di antara kamu dan tidak mengambil menjadi teman yang setia selain Allah, Rasul-Nya dan orang-orang yang beriman. Dan Allah Maha Mengetahui apa yang kamu kerjakan" (At-Taubah: 16)

Mahu membela agama Allah, bukan hanya dengan omongan kosong, buktikan!

Mereka yang dipilih Allah menjadi calon syuhada ke sana pergi untuk membuktikan apa yang mereka suarakan selama ini bukan hanya pada bicara, mahu membantu saudara yang sedang sengsara.

Mereka pergi untuk membuktikan semangat mereka bukan hanya ada pada air liur ketika berkata atau pada setiap bait kata dalam penulisan mereka (seperti saya..?huh).

Mereka mahu membuktikan cita-cita syahid mereka bukan hanya pada angan-angan tetapi biarlah menjadi nyata andai Allah izinkan.

Mereka yang berani itu pergi dengan rahmat Allah menemani... syahid itu tujuan.
Mereka yang pergi mengaku tiada rasa gentar walau sekelumit, malah tiada rasa sakit apabila diterajang tendang oleh sang zionist. Allahu Akbar!


"Hai orang-orang yang beriman, apakah sebabnya apabila dikatakan kepada kamu, "Berangkatlah (untuk berperang) pada jalan Allah" kamu merasa berat dan ingin tinggal di tempatmu? Apakah kamu puas dengan kehidupan di dunia sebagai ganti kehidupan di akhirat? padahal kenikmatan hidup di dunia ini (dibandingkan dengan kehidupan) di akhirat hanyalah sedikit.


Berangkatlah kamu baik dalam keadaan merasa ringan atau pun merasa berat, dan berjihadlah dengan harta dan dirimu di jalan Allah. Yang demikian itu adalah lebih baik bagimu jika kamu mengetahui. (At-taubah : 38 dan 41)


Biarlah mereka yang memulakan, walaupun nyawa jadi taruhan.




MEMBUKA MATA DUNIA

Antara objektif LL4G yang diterangkan kepada kami, salah satunya ialah mahu menyedarkan masyarakat dunia.

19 syuhada yang terkorban, DARAH MEREKA BERSUARA..

Sehingga dunia mampu mengaku

"Gaza needs help!"

Satu pengakuan dunia yang lama meninggalkan sengsara dan derita penghuni Gaza, setelah aktivis keamanan dan kemanusiaan syahid, dan berpuluh-puluh lagi cedera, hari ini mengaku Gaza perlukan bantuan dunia..


Objektif ini bagi saya berjaya. Dunia membuka mata. Tetapi saya musykil sampai bila. Mungkin senyap apabila media-media menghangatkan suasana World Cup yang hanya beberapa hari sahaja lagi. Atau ada banyak berita lagi yang sensasi yang dimainkan media hingga mampu memadamkan cahaya kesedaran yang baru tiba.


Dunia yang bukannya semua Muslim ada hak mungkin berlaku begitu. Terlupa nasib sengsara umat Islam di tanah Gaza mahupun di mana-mana sahaja di atas muka bumi Tuhan ini. Tetapi bagi kita yang mengaku tiada Ilah selain Allah, tidak mungkin ada pengecualian untuk hilang kesedaran, dan hilang semangat untuk sentiasa berusaha membantu mereka yang seakidah seagama.


HIDUP ATAU MATI
BIARLAH BERMANFAAT UNTUK UMMAT


Syuhada yang terkorban, membuktikan mati mereka bukan sia-sia. Kematian mereka membuka jalan lebih luas buat Gaza dan penghuninya untuk menerima labih banyak perhatian dan bantuan.

Itu mati yang bermanfaat bukan hanya untuk diri sendiri yang dianugerahkan syahid, malah untuk seluruh ummat yang sedang terlena sebelumnya. Usaha mereka menyedarkan dan mengejutkan ummat dari lena yang panjang.


Masih teringat kata-kata seorang aktivis yang memberi ucapan semalam

" Andai ada lagi misi kemanusiaan yang boleh kami pergi, kami akan menjadi orang pertama yang menyusulnya "
Mereka haus dan dahagakan rahmat syahid yang menjadi impian
Kita...?



Sekali lagi saya mengingatkan diri

Tulisan ini tidak lebih daripada sekadar untuk memarahi diri sendiri yang acap kali gemar menulis tentang ummah, tetapi belum pasti apakah saya telah memenuhi tuntutan pra syarat kemenangan Islam dengan menjadi Muslim sejati ? Lidah hanya mampu berbicara, Allah akan datangkan ujian untuk kita membuktikannya. Sehingga waktu itu tiba, saya hanya mampu berdoa dan berharap, agar Allah tetapkan kita atas jalannya dan mengizinkan cita-cita agung kita terlaksana tanpa rasa gentar dan takut. InsyaAllah.

Teruskan berdoa dan berusaha memberi bantuan kepada mereka...

Wallahua'lam