11:35 AM

Good news for you and your kids too!

Bismillah

Are you fed up with current TV programmes?

Are you worried about what kind of entertainment will your future kids watch, listen to amd play with ?

Are you looking forward to another alternatives on how to bring up your future children?

Here is a good news i've come across while surfing the net..

Hope it benefits you...



10 Sites For Muslim Children

Guest Author - Sadiyya Patel


Are your kids bored? Are you tired of them sitting in front of the TV or playing Playstation all day long? Are your worried about the negative influence that TV and the media in general is having on your child?



I have the solution for you. I've compiled a list of 10 Islamic websites for kids. These websites will keep your kids happily entertained for hours at a time. And they will be learning good Islamic morals and values, and acquiring Deeni knowledge at the same time. What could be better than that?



Here are the websites in no particular order.



1. Kidsville



This site is really user friendly and easy for even a young child to navigate. It has 3 main sections:

  • Play & Learn (There are several different Islamic Games in this section)

  • Islamic Songs (Really charming)

  • Islamic Stories - Your toddler and preschooler are bound to love these.



2. Islamic Playground



If your kids love computer games then this is the site for them. This site has games with an Islamic twist. Arabic alphabet, Word Games, Crossword & Jigsaw puzzles and more. Perfect for a rainy afternoon.



3. Islamic Schools



This isn't a site for kids but there are plenty of resources for parents and links to other Islamic sites for children.



This site focuses on Islamic schools in USA, Great Britain, Canada and France. It also has links to Islamic Homeschooling sites that may be of interest to you if you have chosen this option. It also has articles on issues affecting families and kids.



The Educational Resources section is filled with links to various other Islamic sites that are both educational and Inspirational.



4. Muslim Kids TV



This is the perfect site for all Muslim kids who love TV. It's packed with so many wonderful videos that cover a wide variety of categories.

The categories include:

  • Islamic stories

  • Arts & Crafts

  • Fun Recipes

  • Islamic Good Manners

  • Stories of the Prophets

  • Islamic Cartoons

  • And more....many more...


Well worth a visit and certainly a better use of your childrens time than watching reruns on Cartoon Network.



5. My First Muslim Site



This site is still under construction. It has been created by the Lahore Ahmadiyyah Movement For The Propagation Of Islam. The site is divided into different age levels.

Preschool (Age 2-5)

Junior Level (6-8)

Senior Level (12 +)

Lighthouse magazine (For Muslim Youth)

Young Islam (Also for Muslim Youth)



Both "The Lighthouse" & "Young Islam" are wonderful downloadable magazines that your teenager will enjoy.



6. Harfkids



This is a great site for helping kids to memorize the Holy Quran. There are daily Hadith and fun facts as well. Electronic Islamic Greeting cards, Games, stories of the Prophets (videos), mobile ringtones and mobile wallpapers add an element of fun to the site.



The site even has a forum where kids can interact with other muslim children around the globe.

.

7. Muslimkids



This is a very attractive site. Your child can learn Arabic with simple interactive lessons that will take them from the alphabet all the way to learning words. The site loads fast and there are also Islamic ecards as well.



8. Harun Yahya's site for kids



This is perfect for the child who loves learning about animals, space and the human body. The author uses these amazing facts to show the greatness of Allah.



9. Muslimstickers



Wonderful stickers to reward your kids for good behavior and for inculcating Islamic values.



10. Stories of the Prophets, Companions & Wives of the Prophet (S.A.W)



This site is geared more toward the older child as there is quite a bit of reading involved. Very informative and educational.



11. Easy Teaching For Kids



Simple, easy dua's for young kids in a delightful, beautiful slideshow presentation that can be downloaded and printed out.





I hope that you take some time to check these sites out. I'm sure that you will enjoy them as much as I have.



Wallahua'lam

3:40 AM

BUANG BAYI HUKUM GANTUNG : PERMULAAN KEPADA SATU PENGAKHIRAN

Lagi kes buang bayi dipaparkan dalam akhbar-akhbar utama negara. Saban hari sejak kembali ke tanah air, tidak sunyi kes sedemikian kedengaran. Semulia-mulia ciptaan diletak di serendah-rendah martabat : tandas, tong sampah tempat pilihan, malah dalam tangki najis pun kedapatan - mungkin diflush agaknya. Haih...

Sejak itu juga pelbagai langkah 'penyelesaian' telah diambil;
pendidikan sexual di sekolah? - dulu pernah kata nak diperkenal, emm... check
pendidikan pencegahan kehamilan seperti kondom? - check
penguatkuasaan umur berkahwin seawal 18 tahun - check
dan yang paling terbaru, hukuman bunuh boleh dikenakan ke atas pesalah buang bayi - check juga

Marina Mahathir juga dalam kolumnya Musings, The Star bertarikh 18.8.10 juga membangkitkan penyelesaian untuk kes ini masih belum bersifat komprehensif. Cadangannya untuk penyelesaian secara komprehensif yang boleh diambil termasuklah,
1. pendidikan seksual yang berorientasikan gender perspective & emphasiing boys learning to respect girls
2. membina pusat perlindungan bayi & ibu dan mewar-warkannya supaya diketahui umum agar mudah dirujuki
3. mengajar dan memudahkan prosedur anak angkat
4. Golongan dewasa perlu menunjukkan contoh yang baik

Setuju dengan pandangan beliau yang mengatakan, "Apabila hukuman mati mula menjadi tindakan, ia sebenarnya menunjukkan kepapaan idea, (poverty of ideas) yang sebenarnya datang kesan ketidakfahaman terhadap masalah sebenar dari isu yang timbul."

penguatkuasaan umur berkahwin dengan lebih awal? mungkinkah membantu atau hanya menambah masalah pada masa akan datang?
hukuman bunuh? jangan pula lepas ini pengguguran haram menjadi industri bebas dek kerana permintaan.

ISU FIKIR DAN BUDAYA BANGSA?

Melihat isu masyarakat yang lain seperti skim cepat kaya, produk-produk pelansingan yang menjanjikan penurunan berat badan hanya dalam beberapa minggu, penjualan tanah kepada bangsa lain sebagai contoh, mampu membuatkan kita terfikir atau berfikir, masyarakat kita sukakan benda express. Biar semua yang cepat-cepat sahaja. Nak kaya cepat, nak slim cepat. Jika disoal siapa yang tidak mahu kaya dan cantik langsing bukan? Dan dalam era pemodenan sekarang, semua urusan perlu cepat dan segera jika tidak bakal ditinggal kata orang. Namun, menjadi persoalan di sini, adakah kesan pembudayaan gaya hidup express ini membuatkan kita jadi masyarakat yang fikir mudah dan cepat dalam menyelesaikan masalah? Yang dilihat hanya masalah semasa, bukan lagi masalah utama dan teras.

Dalam kehidupan, ada perkara yang boleh diselesaikan dengan mudah, tidak perlu kronik-kronik kata orang. Fikir yang simple-simple. Namun, ada pula masalah yang perlu diteliti dan dianalisis untuk dicari penyelesaian paling ampuh. Soalnya di sini ialah cara kita memilih perkara mana yang perlu difikir mudah dan perkara mana pula yang perlu difikir sungguh-sungguh.

Pengalaman menziarahi bumi UK sekitar dua tahun lalu banyak mengajar melihat kehidupan. Sebelum kaki dijejak, teringin sangat untuk tahu apa bezanya masyarakat yang hidup di negara membangun dengan yang sedang membangun. Salah satu contoh mudah, di pasaraya di UK banyak sayur yang dijual dalam pek siap dipotong. Ada juga yang telah siap dicampur sayur pelbagai jenis dah boleh terus dimasak. Jika salad, hanya ditambah dressing dan kemudian siap dimakan. Apa yang mengkagumkan, harganya tidak mahal. Hanya mahal sedikit dari yang masih belum dipotong. Tidaklah risau lari bajet bulanan. Memudahkan para isteri yang bekerja. Menjimatkan masa. Nampak kecil kan? Tapi kesannya besar.

Dalam buku "How to Simplify Your Life : Seven Practical Steps to Letting Go of Your Burdens and Living a Happier Life karangan Werner Tiki Kustenmacher" ada menyebut, "Dalam arus pemodenan masa kini, mudahkan urusan kecil anda walaupun terpaksa melabur sedikit wang, tetapi hasilnya anda dapat mengurangkan stress dan masa. Contohnya, jika rumput di rumah anda sudah panjang dan sekiranya anda ada kemampuan, upahlah orang lain yang boleh menjimatkan masa dan tenaga anda untuk membuat kerja-kerja itu walaupun anda rasa anda boleh lakukannya sendiri."

Berlainan pula dalam isu pendidikan anak-anak. Jika kedua suami isteri sibuk bekerja, menyerahkan anak bulat-bulat kepada orang lain untuk diasuh dan dididik ataupun menggunakan herdikan dan tamparan untuk membetulkan kesalahan bukanlah contoh cara yang terbaik. Malah ia mungkin jadi penyelesaian terburuk dalam hidup. Walaupun tempat terbaik isteri di rumah dan suami yang punya waktu kerja 9-5 dan malamnya sentiasa bersama keluarga, tetapi mungkin ia bukanlah satu-satunya cara untuk membina keluarga yang bahagia. Bagaimana untuk mencari cara yang kedua, ketiga, keempat dan seterusnya? Itulah fikir yang diajarkan Tuhan, walaupun ujian & cabaran serta tahap kesukaran bagi setiap pilihan itu pasti berbeza-beza ikut kemampuan insan.

Cara membezakan isu besar dan kecil? Common sense dan cara kita memberi nilai (value) atas tiap sesuatu boleh membantu.


KEMBALILAH KE RAHMATULLAH

Teringat kata-kata Ustaz Anwar Ridhuan, setiap kereta ada manualnya. Manual untuk kereta Honda Civic tentulah tidak boleh diguna untuk kereta Kancil. Mungkin ada persamaan, tetap tiada kesempurnaan. Begitu juga dengan kehidupan insan, manualnya Islam. Firman Allah dalam surah Ali-Imran ayat ke 83,

"Maka mengapa mengapa mereka mencari agama yang lain selain agama Allah, padahal apa yang ada di langit dan di bumi berserah diri kepada-Nya, (baik) dengan suka mahupun terpaksa, dan hanya kepada-Nya mereka dikembalikan?"

Firman Allah lagi dalam surah yang sama ayat 19,
"Sesungguhnya agama di sisi Allah adalah Islam. Tidaklah berselisih orang-orang yang telah diberi kitab kecuali setelah mereka memperoleh ilmu, kerana kedengkian di antara mereka. Barangsiapa ingkar terhadap ayat-ayat Allah, maka sungguh, Allah sangat cepat perhitungan-Nya."

Mungkin kedengaran angkuh buat penganut agama lain. Jelas menafikan sungguh tiada Tuhan yang disembah melainkan Allah sahaja, tetapi sebenarnya kita ini dahulunya satu umat yang dipisah-pisahkan kerana perselisihan. Firman Allah dalam Surah Al-Baqarah ayat 213,

"Manusia itu (dahulunya) satu umat. Lalu Allah mengutus nabi (untuk) menyampaikan kabar gembira dan peringatan. Dan diturunkan-Nya bersama mereka kitab yang mengandung kebenaran, untuk memberi keputusan di antara manusia tentang perkara yang mereka perselisihkan. Dan yang berselisih hanyalah orang yang tekah diberi bukti (kitab), sampai kepada mereka, kerana kedengkian di antara mereka sendiri. Maka dengan kehendak-Nya, Allah memberi petunjuk kepada mereka yang beriman tentang kebenaran yang mereka perselisihkan. Allah memberi petunjuk kepada siapa yang Dia kehendaki ke jalan yang lurus."

Manusia sering tercari-cari penyelesaian, sedangkan Islam sentiasa bersedia memberikan bantuan dan bimbingan. Pendekatan untuk setiap pemasalahan nyata berbeza dan perlu dibezakan, perlukan kekreatifan dan idea cergas. Tetapi asas untuk setiap penyelesaian tetap sama, yang itulah. Ada dalam Al-Qur'an dan As-Sunnah. Hidup tanpa arah memang menyesakkan. Berfikir tanpa bimbingan membuatkan kita mencuba-cuba atas keputusan yang tidak pasti. Dan kadang berkataputus atas kesilapan yang pernah umat terdahulu lakukan. Islam telah membuktikan, indahnya tamadun bersyariat. Dan Islam juga telah mengajarkan, jatuhnya tamadun apabila ia lari dari ajaran.


BUKALAH HATI DAN MATA

Berhentilah membezakan agama, meletakkan Islam hanya pada ibadah. Kita tidak akan nampak Islam dengan hanya solat, puasa dan sedekah. Tiada rasa kagum dan izzah hanya dengan haji dan umrah. Tanyalah diri, apa itu maksud Islam sebagai cara hidup. Betulkah cara berjual-beli? Beginikah rupanya berjiran? Benarkah cara mendidik anak? Tepatkah cara makan dan minum? Apakah ini yang Islam ajarkan atau hanya mengikut tradisi nenek moyang? Dan tanyalah, apakah hanya ini yang Islam ajarkan atau ada lagi yang tidak-ketahuan.

Fahami butir perkataan yang diucapkan, dalam solat dan doa. Moga-moga ia pemula kepada kehidupan yang lebih indah.

Wallahu'alam

2:01 AM

Fenomena baru solat berjemaah di Malaysia?

"Jomlah solat dulu nak?"
"Orite"

Pacuan empat roda biru dipacu menuju ke masjid daerah berdekatan. Masjidnya besar, cantik. Kebiasaan masjid di Malaysia, rupanya tidak perlu dipertikai. Lama tidak menjejakkan kaki ke masjid tanah air. Sekilas terbang ingatan jauh ke Masjid Yarmouk dan Syeikh Makmun. Juga pada Masjid Tal dan Masjid Fayha. Rindu!

Dari jauh, sayup-sayup kedengaran merdu suara bilal melaungkan azan maghrib. Segera hayunan dicepatkan agar tidak ketinggalan jemaah. Imam mula mengangkat takbir dan mengalunkan ayat-ayat suci al-qur'an. Untung solat di sini, kemerduan suara iamammnya persis Masyari Rasyid!

Telekung dipakai, langkah dihayunkan. Dalam hati berkira-kira melihat saff yang agak 'bersepah-sepah'.

"Oh, musafir barangkali" detik hati.

Berat juga untuk ke saff pertama memandangkan laluan seolah sedikit diblok. Mujur tafaqquh jumaat Ustaz Mahdi ada menyentuh perihal hukum lalu di hadapan orang yang sedang bersolat. Karpet masjid yang telah direka mengikut saff dikira sebagai pembahagi laluan, sama tahapnya seperti meletakkan objek dihadapan orang yang solat sebelum lalu dihadapan.

Entah kenapa rasa kurang tenang. Pelik terlihat makmum di belakang yang tunduk rukuk dan sujud serupa dengan imam. Tambahan lagi kakak yang sepatutnya masuk sama dalam satu saf tidak juga kunjung tiba. Ish, kurang khusyu' betul! Astaghfirullah.

Usai sembahyang,

"Sembahyang mana tadi?"
"Ada je kat saf belakang. Diorang jemaah juga."
"Aik? Ingatkan musafir tadi. Awat tak masuk saf depan?"
"Tak boleh nak masuk tadi, orang blok."


Garu kepala juga memikirkan, fenomena baru solat jemaah di Malaysia. Jika sebelum ini hanya kedengaran longgar solat antara bahu dan kaki, namun kita putus terus seluruh jasad. Tidak patut mengumumkan isu depan mata (generalization) Mungkin apa yang berlaku di daerah kecil negeri ke utara Malaysia adalah kes-kes terpencil yang jarang berlaku di masjid-masjid lain tanah air. Namun, ada pengajaran yang mesti diambilkira dan difikirkan.

Hukum putus saf dan merenung hikmah.

Sah hukum solat bagi jemaah yang terputus safnya tetapi solat itu kurang sempurna. Walaupun isu sah atau tidak solat seseorang itu penting, tetapi ada isu lebih besar yang lebih perlu kita pegang dan perbaiki.

Untuk sah solat, dengan sembahyang bersendirian itu sudah mencukupi. Tetapi untuk mendapat kesempurnaan solat dan kekuatan ummah, solatlah berjemaah, dengan sempurna. atau jika tidak akan berpecah belahlah hati-hati kita. Wa na'zubillah :
Nu'man b. Basyir berkata, "Adalah rasulullah saw memperbaik saf-saf kami seakan-akan beliau memperbaik anak-anak panah. Demikian beliau lakukan sehingga baginda yakin telah mengetahuinya dengan baik. Pada suatu hari baginda keluar lalu berdiri, Di kala hampir bertakbir, beliau melihat seorang lelaki yang agak maju sedikit dari saf, maka baginda bersabda, "Wahai hamba Allah, hendaklah kamu merapatkan saf, meluruskann melempangkannya atau hendaklah Allah membedakan antara hati-hatimu. (Hadith riwayat Jamaah kecuali Bukhari
Teringat akan satu pengisian ketika di Jordan, Umar al-Khattab menggunakan pedangnya untuk meluruskan saf ketika hendak solat. Ada juga riwayat lain menyebut bahawa Saidina Usman Affan tidak akan bertakbir selagi belum datang pemeriksa saf.

Benarlah, perubahan untuk menyaksikan ummat Islam kembali bersatu hampir pasti tiada selagi perubahan inside-out tidak berlaku. Melakukan perubahan melalui solat berjemaah walaupun dengan sekecil-kecil jemaah mungkin boleh dikira lebih mudah lagi berkesan berbanding menukar fikrah dan minda masyarakat melalui conference, debat dan macam-macam aktiviti yang lain (tanpa menafikan aktiviti sebegini amat perlu untuk membantu menambah momentum perubahan). Sungguhpun hanya sekali berjemaah dalam sehari tetapi dilakukan dengan niat yang baik dan sesempurna mungkin dengan dasar ilmu, kekerapan tarbiyah bentuk ini pasti tidak mampu ditandingi oleh majlis-majlis ilmu lagi dari sudut kekerapan.

Mulakan dengan yang simple. Ia buat kita lebih yakin ke arah perubahan atas kejayaan-kejayaan kecil yang berjaya dilakukan hari demi hari.

Wallahu'alam

Update :

"Ha, padanlah.."
"Apa yang padan?"
"Tadi tak dengar pun imam cakap, 'Rapatkan saf, luruskan saf'
"Oh, padanlah..terlupa agaknya. Sunnah berimam yang semakin dilupakan."
"Untungnya imam, cakap rapatkan saf, luruskan saf dengan niat mengikut sunnah pun dah dapat pahala."


Hadith pertama :

Hadith yang diriwayatkan oleh Imam Bukhari (2/176 dengan syarah fathul Bari), Imam Ahmad (3/182), Imam Mukhlis (al-Fawaid juz 1/10/2), dari beberapa jalur yang berasal dari Humaid ath-Thawil, dari Anas bin Malik r.a. yang menuturkan :

Solat telah diiqamati, lalu Rasulullah SAW menghadap kepada kami lalu bersabda :


" Tegakkanlah barisan, dan tetaplah, sesungguhnya aku dapat melihat kalian daripada balik punggungku"

Sementara itu, Imam Bukhari dalam riwayat lain menyatakan ucapan dengan tambahan redaksi berikut :
"Seseorang di antara kami menempelkan bahunya dengan bahu kawannya(makmum di sebelah) dan menempelkan kakinya dengan kaki kawannya(makmum di sebelah)

Hadith kedua :

Hadith yang ditakhrij oleh Abu dawud (hadith no 662) , imam Ahmad (396), Imam Ahmad (4/276) dan Ad-Daulabi dalam al-Jadali, Husain bin Harith menceritakan :

"saya mendengar Nu'man bin Thabit berkata :

Rasulullah SAW menghadap ke arah jemaah dan bersabda :


"Rapatkanlah barisanmu (tiga kali), Demi Allah, kalian akan menegakkan barisan, atau Allah akan membuat hati kalian saling berselisish" Lalu Nu'man berkata :

"Lalu saya melihat masing-masing jemaah menempelkan
bahunya ke bahu kawannya, dan kakinya ke kaki kawannya"

hadith di atas disohihkan oleh al-Albani dalam Silsilah hadith Sohihah (1/69), hadith ke-32



Rujukan hadith diambil dari ibnuzulkiflee.blogspot.com