8:21 AM

Yang Pertama dan Terakhir ....

Bismillah

Internal Medicine
Rotation pertama dan terakhir saya sebagai pelajar ijazah perubatan di sini.


Kehidupan saya di alam klinikal bermula dengan rotation ini di Princess Basma Hospital pada September 2007. Hari pertama yang sangat mengharukan. Pesakit pertama yang saya temui- seorang wanita penghidap IBD (Inflammatory Bowel Disease)- Ulcerative Colitis. 'History' patient, saya dan seorang lagi pelajar Malaysia bersama 2 orang pelajar Arab, yang masih amatur, kami ambil dengan lompong-lompong yang sangat banyak untuk diperbaiki. Mujur doktor tidak menyuruh kami membentangkan kes.


Hari pertama juga, saya ingat, di hospital yang sama saya bertemu dengan seorang doktor pakar yang juga tenaga pengajar- Doktor Iman, mengadu tentang kesukaran mengambil history patient ketika itu.

Doktor Iman sangat baik, tangan saya dipegangnya, lalu dia berikan kata-kata nasihat dan semangat untuk saya berusaha dan jangan mudah putus asa.


Dan semalam... 15 April 2010, yang terakhir dalam diari saya sebagai pelajar ijazah perubatan

Kata Faezza : "Hari ini hari terakhir kita ambil history patient dalam Bahasa Arab"

Farah pula : "Waaa.. hari terakhir dah... dari hari first kita, sekarang dah hari last..." Bersama wajahnya yang sukar untuk saya tafsirkan, seolah sedang mengimbau langkah-langkah awal kami di alam klinikal sehingga sekarang.

Saya :

"Nak nangis la....." Satu-satu kenangan datang menerpa.
"Faezza, jom nak before balik hari ni kita round jap kat floor tengok patients...." . Ada benda seperti tak dapat dilepaskan, ada perasaan yang berat untuk diungkapkan. Rindu sudaaaah....terutama pada doktor-doktor pensyarah yang amat mengagumkan.

Teringat kata-kata Puan Zayyani setahun lebih yang lepas di ruang legar hospital

"This is our playground for 1 more year". Pandangannya dilepaskan jauh ke tengah ruang legar yang dipenuhi pelawat-pelawat dan pesakit-pesakit yang berurusan dengan pihak pendaftaran

Our Playground.... saya suka ayatnya. Our playground, tempat kita jatuh dan bangun semula, tempat kita 'bermain' dan beri sepenuh tenaga dan usaha... Kini, playground ini yang akan kita tinggalkan sebelum terjun ke dunia sebenar alam perubatan.

Beberapa langkah sahaja lagi.....



Sebulan ini dan selamanya.. kami pohon diberi kekuatan, ingat kami dalam doa kalian



CLASS OF 2010
FINAL EXAMS

28 APRIL - 27 MEI 2010

INTERNAL MEDICINE - 28 April

SURGERY - 5 Mei

OBSTETRIC AND GYNAECOLOGY - 12 Mei

PAEDIATRIC - 19 Mei

ORAL EXAMS - 23 Mei - 27 Mei



Allah jua Pemudah segalanya, dan yang Maha Memakbulkan setiap impian hambaNya...
Semoga setiap langkah kita dituntunNya.. Ameeen

Wallahua'lam