6:55 AM

Kempiskan perutmu!

Selamat tinggal scrubs, selamat tinggal face mask, selamat tinggal semua..

Semalam, rasmi saya tinggalkan rotation anesthesiology yang hampir 2 minggu bertemankan bau cautery, orang baju biru, lampu OT/R (operation theatre/room) dan pakar-pakar hebat yang punya
ladies' finger, lion's heart dan eagles' eyes. Rotation paling ber'nafas' berbanding minors lain. Jadualnya sangat ringkas. Selalu sebelum 12 tengahari dah selesai. Pagi-pagi dalam 8.30 masuk OT. Tengok bagaimana pesakit disiapsiagakan bagi menjalani pembedahan. Lihat bagaimana pesakit diberi ubat pelali, penenang otot (erk betul ke ni untuk muscle relaxant?), ubat tahan sakit.. dari alam sedar ke alam mimpi, walau ditujah pisau seribu kali, pasti tidak akan jaga lagi!

Sampailah pembedahan tamat. Tapi doktor tak tujah pesakit ek, main hiris-hiris je. Bayangkan kulit tu dihiris pisau, dilalukan elektrik (
cautery) untuk pembedahan. Kalau pergi pembedahan tulang-tulang, siap boleh dengar 'tang-tung' doktor tebuk tulang.


Banyak-banyak pembedahan yang saya tengok, satu pembedahan oleh team Dr. Barbarawi antara yang saya kagumi dari segi
coolnya doktor, kemasnya tempat peralatan dan team yang punya chemistry sampai nampak pembedahan tu sangatlah smooth & steady. Pesakit yang dibedah - wanita pertengahan umur, ada hydrocephalus post-RTA (road traffic accident). pembedahan dibuat sebab VP shunt yang sepatutnya berfungsi untuk mengalirkan lebihan bendalir otak (CSF) yang terkumpul di ventricle ke peritoneum untuk diserap tidak menjalankan tugasnya dengan baik. Agak lama juga kami duk tercongok memerhati doktor menjalankan segala teknik untuk memeriksa bahagian shunt yang tidak berfungsi.

Mula-mula doktor explore bahagian upper abdomen atau lebih tepat right lumbar region. Tengah-tengah surgery, Dr. Barbarawi pandang kami,


"Usually, it only takes around 33 minutes for me to complete a case like this. It's one of the easiest kind of operation"


Serentak, terus pandang jam kat dinding. Time elapsed - 1 hour and 35 minutes


"But you see, it takes longer than usual, particularly on this patient. You know why?"


He paused and then continued.


"It's because you are here today, watching over me and having me to
explain everything about the procedures." He kept his tone low and steady. But even with that mask on, i knew he's smirking.

Gulp. Erk?

Lepas tu tiba-tiba doktor kenyit mata.
Aik? And i could tell he's even smiling to ear bila tengok kitorang muka macam bersalah. Kenyit mata lagi. Comel betullah doktor ni, main-main mata pulak dia. Rasa macam atuk yang cumel lagi happy dan pleasant.

"Come here and see this." Doktor panggil kitorang datang dekat op-table


"Can you see these very thick adipose tissue and also this, fibrous tissue? This woman is extremely obese and her fats annoy me, making an easy procedure, complicated."


Ow-ohh. Angguk-angguk. Faham-faham

Dengar tu?
Her fats annoy me, (so do the fibrous tissue) making an EASY -33 minutes procedure to be complicated and long.
Doktor exhausted, lebih banyak ubat digunakan, lebih complication, lebih lambat recovery, lebih lagi dan lagi..

Macam-macam boleh jadi akan datang. Something unexpected, unthinkable. Tak perlu dan bukan nak predict masa depan. Itu kerja Allah.Tapi jagalah perut-perut agar kurang boroi. At least, kita dah berusaha untuk kurangkan risk bukan setakat untuk pembedahan tapi untuk kesihatan sepanjang kehidupan. Pernah baca dalam Reader's Digest satu, dua tahun lalu - increase intraabdominal fat sebabkan manusia jadi lembap akibat kekurangan oksigen.

Saya sendiri rasa bila gemuk, macam-macam malas datang. Malas nak bergerak, nak belajar malas, nak solat lama-lama pun malas, bila sujud cepat bangkitnya. Rugi banyak benda.

Sedangkan belajar itu ibadah, solat itu dah sah-sah ibadah. Bila semua benda rasa buat sambil lewa, tak dapat nak bayangkan apa
masih ada nilaiannya di sisi Dia sedangkan orang lain lebih-lebih lagi berebut nak persembahkan yang terbaik untuk Dia. Biar amalan seindah pancaran matahari bukan setakat lampu kalimantang. Biar bersinar, bercahaya dengan terang. Nampak sangat cantik untuk Allah pandang. Kita memang kena bersaing. Sebab hamba Allah sangat ramai.

Ramai sangat..


Yang perutnya 'berat' dan 'tebal', jangan risau rasa susah. Jangan risau rasa payah. Allah tahu kesusahan itu. Allah tahu kepayahan itu. Setiap usaha, setiap keluhan, setiap rintihan semua Dia ambil kira selagi mana niat kita tetap hanya satu - untuk Dia. Yang perut 'kempis' dan 'ringan', kalian juga rasa payah untuk maintain bukan? Bak kata pepatah, nak jadi cemerlang memang susah, tapi lagi susah untuk mengekalkan kecemerlangan. Itu juga kita tak perlu risau, susah kita nak maintain, Allah juga kira sebagai amal soleh selagi mana niat kita lurus dan tulus.


Spring has begin, summer is approaching. Apalagi? Let's go physical!

6 silent voices:

Fez said...

Sit up! Sit up!

Betul la itu Dr. Barbarawi. (x puas hati lagi ni)..

"I wait until 4, dr."
"Do you?" He said sambil kenyit mata gak.

haha..

Fez said...

Dr Muhammad Barbarawi - The coolest and 'sempoi'est neurosurgeon. but jgn main2, strict juga..yang membuatkan kami kna stay muktamar neurosurgery sampai pukul 4.30.

kilah said...

i'll meet him in a month..

sempliciotto said...

>> fez : yes! indeed he is :) wait until your turn come, find him in OT and then, i'm pretty sure u'll impress more

>> kilah : you're gonna like him kilah, i'm telling you :D

jui said...

itu dr. hussam shraideh la haha~ pakcik die yg tebuk kepala yasser arafat.

p/s: shraideh family keturunan neuro surgeon

Fez said...

suka ati je semplit ni kata dr. barbarawi. tp dr barbarawi pun - he's a very mr. nice guy.