9:17 PM

Katanya : "Nobody graduates as a doctor"

Bismillah

Iklan : 21 hari lagi- Final,
12 hari lagi- OSCE Internal Medicine


Hari itu seperti biasa kami menghadiri kuliah sesi petang untuk rotation Internal Medicine, rotation terakhir kami sebelum menghadapi peperiksaan akhir ijazah perubatan.
Paginya, seperti biasa- 'bed side teaching' bersama doktor-doktor pakar yang dikagumi sentiasa.


Petang itu, kuliah atau lebih tepat saya katakan seminar dan sesi perbincangan (kerana doktor bukan hanya memberi, dan kami hanya mendengar, tetapi ia lebih kepada sesi diskusi dua hala pensyarah dan pelajar) menyentuh satu tajuk penting yang akan kami hadapi di wad-wad kecemasan mahupun klinik-klinik pesakit luar apabila bekerja sebagai doktor kelak- "An Approach To Upper GastroIntestinal Bleeding"


Doktor bermotivasi tinggi kami gelarkannya. Beliau memang sangat bermotivasi, dan suka memotivasikan pelajar-pelajar perubatannya. Satu yang unik, beliau sukakan ilmu falsafah dan sangat suka berfalsafah. Setiap kata-katanya, kalaupun tak semua, pasti ada mesej yang tersirat yang ingin disampaikan. Dialah Doktor Khaled Jadallah- doktor kegemaran majoriti pelajar perubatan tahun klinikal.


Perbincangan petang itu dikendalikannya. Saya menyediakan diri dengan membaca beberapa lampiran dalam buku berkenaan topik berkenaan.

Doktor tiba dengan muka yang ceria dan penuh semangat, seperti kebiasaannya. Kuliah dimulakan dengan pertanyaan khabar dan sembang bual yang santai...Beliau tahu ini adalah rotation terakhir kami sebelum final menjelma dan sebelum memegang gelaran doktor.


"So.. how is your preparation?"

"Are you ready to be a doctor?"

Banyak la jawapan yang diterima. Suasana bising seketika.

Ada yang menggeleng, ada pula kuat suaranya kedengaran di belakang kelas.. "YES!"

Amboi, semangatnya ! Detik hati saya.

Doktor kembali bersuara.

"The fact is, nobody graduates as a doctor. Nobody!"

Hmm.. apa ya maksudnya..?

"There is a lot more to learn, by time you will pick up one by one, and you will sharpen your skill day by day. Through the journey, you will know the feeling of a real doctor"

Saya mengangguk, tanda setuju. Doktor menyambung lagi.

"What more important is you graduate as someone who knows the rules of safety..."

Rules of safety...

Kali ini saya menggangguk lagi, lebih bersemangat, lebih bersetuju.

Rules of Safety..

Ya, apa yang membezakan kita dan mereka di luar sana, ketika kes-kes berkenaan perubatan berlaku, ialah kita TAHU rules of safety.

Apa yang membezakan kita dan mereka di luar sana ketika mengendalikan setiap langkah dalam pengurusan pesakit ialah rules of safety.

Dan kita diletakkan dalam 'high expectation' oleh mereka di luar sana, sebagai orang yang memegang rules of safety yang tidak mereka pelajari

Teringat pula kata-kata seorang doktor

"and the BASIC MEDICAL DEGREE is more like a license to start to really learn how to manage and treat patients"


Ijazah perubatan yang dimiliki sebenarnya hanyalah satu lesen untuk kita praktiskan RULES OF SAFETY kepada masyarakat luar yang memerlukan. Dalam erti kata lain, ia adalah satu amanah yang diletakkan ke atas kita, pengamal perubatan.

Daripada langkah awal kita mengambil 'history', melakukan 'physical examination', merangka satu-satu 'investigation' dan teliti setiap 'management' . Jangan pula sampai tersalah 'diagnosis', terlupa pantang larang dalam mem'prescribe' ubat-ubatan, atau tersalah 'management' yang diaturkan, kerana kita yang keluar dari sekolah perubatan sepatutnya menyemat rules of safety kemas-kemas dalam minda dan hati. Jangan menganiaya.

Juga ketika dalam kes-kes kecemasan, apa yang perlu dilakukan dalam waktu sesingkat cuma. Mereka di luar memerhatikan, kita doktor yang selamat atau yang membahayakan..
Saya ingin sentiasa menjadi doktor yang berusaha menghadirkan senyum di bibir pesakit, bukan air mata kesedihan kerana kehilangan. Tapi kita bukan Tuhan. Kalaupun saya tak mampu menyelamatkan nyawa, saya sangat bermohon agar kematian pesakit, asbabnya tidak disandarkan pada saya, atau dengan kata lain, pesakit yang meninggal kerana kesalahan doktor yang merawatnya. P.E.M.B.U.N.U.H ?? Nauzubillah. Sekali lagi RULES OF SAFETY yang perlu disemat dalam minda dan hati.



ARE YOU READY?

Teringat kata-kata seorang pakar perubatan di Malaysia, ketika saya dan 'Aqilah mengikut ward round di wad perempuan.

"You are almost ready!"

Saya tersenyum. Gembira mungkin.. Tetapi, sampai sekarang saya terfikir..

"Betulkah aku sudah bersedia?"

Dari segi ilmu, kemahiran berkomunikasi dan mencungkil cerita pesakit yang membawa kepada diagnosis penyakitnya, kemahiran memeriksa, kebijaksanaan memilih dengan tepat pilihan 'investigation' yang bersesuaian agar tidak berlaku pembaziran, serta ketepatan dari segi 'management' dan 'treatment' yang pesakit perlukan.

Ya, tiada siapa yang akan keluar dari sekolah perubatan sebagai doktor yang serba tahu, serba banyak pengalaman. Hanya 'title' sahaja dipegang sebagai lesen mengamalkan kemahiran-kemahiran yang dipelajari. Sifat dan hidup sebenar sebagai seorang doktor akan kita kutip sepanjang perjalanan dalam arena ini.

Tapi, apa yang lebih penting, kita PERLU keluar dari sekolah ini sebagai ahli yang TAHU dan MAHIR dengan RULES OF SAFETY dalam perubatan yang perlu dipraktikkan, kerana tiada ruang untuk kesilapan, apatah lagi kesilapan yang membawa natijah buruk kepada pesakit yang meletakkan harapan..... There's no room for error.. Ooowh.. sungguh menakutkan.

Doakan....


Wallahua'lam

p/s- bersemangat bila tengok kawan-kawan menghafal setiap step lembaran-lembaran berwarna merah buku OXFORD HANDBOOK of CLINICAL MEDICINE-Emergency cases and how to manage them.. jom!

5 silent voices:

ainshams said...

rules of safety!!
safety in dunia and akhirat, insya Allah~

teringat gaya dr KJ pon dah leh dpt semangat, blom lg salin kater2 falsafah dye! huhu~

all the best korang! slmt menghafal sgl yg termampu, smg dipermudah xm, dpt kejayaan cemerlang yg diberkati, insya Allah~

ishikawa said...

ameen. Ya Rabbal 'Alamin..

utk ain juge..
tak lama dah ni sblm final n masuk thun 6 nnt..

all the best to you too...~

kita said...

Bittaufiq untuk semua 6th year !!
Moga dipermudahkan & diberi ketenangan...

[ suka juga Dr. Khaled Jadallah :p ]



Ni quote dari sorg Anesthesiologist :

"Really, the best way to prepare would be to read as much as you can and just get out there."
(he's one of team in MSF)

Ainul Arina Madhiah said...

owh ini ye Dr Khaled Jaddalah tu? Takpe2, nanti appointment ni saya jumpa dia... sapa eh senior aritu yang semangat nak ikut? hehe

ishikawa said...

eh, ade ea senior yang semangat nak ikut... (buat2 tak ingat dan tak tau)