10:34 AM

pesan dia..

Dia pesan lots of things. sum thing yang orang biasa cakap time babai’ing. 

Dia cakap kita kuat selepas diuji. 

Then Dia baca satu bait puisi ibn taimiyyah..ke sape,( xingat). 

Lebih kureng maksud dia dlm BM lepas di cut2 oleh memory aku yang sering lupa, plus di tokok tambah selepas recall yang separuh berjaye, so kene la tambah tolak pilih perkataan aku sdirik sbb nak bagi comprehensible…yang penting ingat point dia..

Tak kan mampu mereka dengan usaha mereka*,
Kerana syurga itu ada di dalam dadaku
Kerana bila aku dicampakkan ke penjara mereka, 
Itulah masa khalwatku bersama penciptaku…
Kerana bila aku dibuang dari negeriku,
Itulah masa kembara ku melihat duniaNya…
Kerana bila hilang nyawaku dibunuh dibawah mata pedang,
Itulah syahid suatu kemenangan bagiku..

*ini baris pertama ketujuh tujuh perkataan aku pakai seme perkataan aku.. coz lupe betui macamana starting die…huhu..dat’s y baca pun tak ke rasa cam kureng betui, tak masuk, tak rhyme, tak sesuei semacam, so salahkan aku ye, jgn salahkan si ibn taimiyah (or sesiapa yang aku mis-quote) sbb dia menulis puisi dia dengan sangat terrerrrrrrrrrrrrrrrrrnya.

Apekah kerna imanku setipis kulit bawang, maka aku sangat tersentuh betui bila dia  bawak kan bait tuh? padahal tak pernah pulak aku tau aku ni rupenye buleh paham beit sye’er arab..(hoho,.. kagom dengan diri sdirik..) ntah mungkin sbb time tu Allah campakkan hidayah kt hati aku. sbb nak banding ngan pemikiran aku yang selalu kureng betui…bila nak phm beit sye’er gitu?

Bila aku nk sampai tahap kemanisan iman setinggi itu?

Tak kisah ape orang buat kat kita, sebab syurga itu dalam dada..
+Fuhhh… susahnye.

Tak kisah bila orang campak dalam penjara, sbb disitu masa bersama Allah 100%
+Isk2…

Tak kisah bila dibuang dari tanah sendiri, sbb disitu  masa kembara melihat duniaNya..

Tak kisah hilang nyawa dibunuh dibawah mata pedang..

Susahnye…

Susahnya…

Memang susah. Kerna syurga itu dipagari mende2 yang sukar semuanya…yang pedih2.. yang meranakan jiwa raga…sbb itu kena mujahadah. nk hidup di dunia macam hidup di syurga? lupekah engkau wahai diri sdirik…sedang Allah dah kata; dunia ini Aku jadikan tempat bersenang lenang untuk kaum yang kapir?

Mujahadah, sis.

Mujahadah.


Dia tidak lagi di sini.
Tapi kata2 dia, aku ingat sampai mati.


Budak skolah baru blaja menulih.
~me&~

8 silent voices:

Anonymous said...

fuuh sshnnye nk baca..ingt symantex error ke ape..hehehe..

bdk skolah said...

kami pulak kena belajar membaca balik...=p

dunia ini pahit kerana syurga itu manis~

lyke said...

alhamdulillah, lega btui rasa ati ps bc entry ni. kena lak dgn recent event y berlaku kat aku. cam tau2 aje. Allah maha tahu!

salad_putih said...

Susahnya...

Susahnya...

Nak buat yang sunat2 pun susah...

Apalagi nak rasa macam tu...

Betapa lemah dan kurangnya diri ini...

Ayuh mujahadah !!!!

Ayuhlah !!!!

Bangkitlah !!!!

Sekarang jugak !!!

kalau besok mati macamana ????

muui said...

Bagus3 to me&only... sangat kreatif ^^ proud of u

Bagus untuk latihan otak...

Bagus untuk makanan jiwa...

Syed Qutb pernah berkata :

"Aku merasa hairan dengan mereka yang mahukan manusia yang ditindas dan dizalimi berlutut memohon kepada penzalim dan penindas itu. Demi Allah, kalaupun dengan perkataan itu dapat menyelamatkan aku daripada tali gantung sekalipun, sesekali aku tidak akan mengucapkannnya. Aku lebih rela kembali menemui Allah dalam keadaan Ia meredhai aku dan aku meredhaiNya"

saifuddin said...

mesej tak sampai. harap maklum

kwn sekolah said...

baca lagi hingga sampai mesej ke hati

syphoon said...

maybe hanya bleh difahami oleh mereka yg kenal me&only je kot...