9:00 AM

Exam fever? i think chill suits us best @_@


Salam.

Jenguk-jenguk dalam draft ada 2 entry yang 'on the way' untuk sampai ke pembaca (eh? ngaku pula ada 'pembaca') - Satu BBB, satu lagi Exam Fever. Oleh sebab saya tak tahu BBB tu stands for what, saya amik lah tajuk entry ni. Xpe ek cik tut.


As the title implies, saya sendiri rasa sangat cuak. Kalau fever tu lebih kepada rasa panas-panas badan, chills pula dah buat rasa macam nak kejang. Seram sejuk. Aduh, janganlah terkena panic attack pula. Dengan 11 subjek yang bakal dipertaruhkan sepanjang 3 minggu mendatang ini, semoga usaha kami terus gigih ibarat ibadah hamba kepada Tuhan, mempersembahkan yang terbaik atas dasar konsep ihsan.


3 hari yang lepas, saya telefon kakak di Malaysia. Cerita-cerita tentang mid-exam yang baru berlalu, ada baur-baur kekecewaan dalam nada. Akak saya bukak cerita tentang bakal junior yang akan datang ke Jordan. Siapa lagi kalau bukan Nik Nur Madhihah. Ahlan wasahlan.

"Tahu tak, akak baca buku Nik Nur Madhihah tu. Sedih sangat. Kuat betul dia. Nak kata susahnya hidup dia, tak cukup duit nak beli buku apatah lagi baju baru yang dah lama tak berganti tu, dia sanggup salin kamus bahasa Arab! Selalu pergi library untuk buat revision, bukan senang-senang macam kita. Nak beli buku, scholar ada, tak pun minta bantuan mak abah. Dah lah ambil 20 subject, cuba bayangkan macamana dia belajar sampai cemerlang macam tu."

"Yeke.. kagumnya"



"Tahu tak lagi, akak tak pernah jumpa orang susah sangat macam tu. Ada tu, diorang tak cukup duit. Sampai kongsi manggi sebungkus untuk dimakan 4 orang! Ya Allah tak tahu nak cakap apa. Sayu sangat. Kita ni, alhamdulillah Allah bagi banyak nikmat, kurang bersyukur. kadang makan tu pun rasa tak cukup-cukup itu ini."


Terpukul saya dengar 'tazkirah online' petang tu. MasyaAllah..


"Tapi Madhihah tu bagus, family dia pun. Tak pernah merungut. mak dia cerita, tiap-tiap pagi kalau bangun mesti dah nampak dia buat solat tahajjud. Puasa Isnin Khamis, sebab tak cukup duit nak belanja kat sekolah. Cuba bayangkan orang yang susah macam tu, kalau diorang tak pandai nak salurkan 'rasa' mahu jadi orang tiga suku. Kalau tak pandai, mesti selalu merungut atau rasa keluh kesah - rasa Tuhan tu tak adil, kenapa diorang susah sangat. Cuba bayangkan kesan psikologi yang dia rasa kalau dia tak kuat, iman tak mantap."

Akak saya sambung lagi,


"Kita kadang rasa kita berusaha kuat, gigih. Tapi keputusan tak bagus mana. Kita rasa kecewa sangat, terkadang sampai mempersoalkan kenapa aku tak dapat keputusan yang bagus padahal aku dah berusaha itu ini. Rasa pulak tu macam Tuhan tak adil pada kita. Tapi kita lupa, ada orang berusaha lebih kuat lagi dari kita. Macam dalam hadith Muadz tu, yang amalan kita nak sampai kepada Allah kena melalui 7 lapisan langit kan. kadang kita rasa amalan kita dah cukup bersinar, solat tepat waktu, isnin khamis puasa. Sekali ada lagi hamba Allah yang lain, amalan dia lagi hebat, bukan setakat solat, hati dia jaga, selalu bersyukur, akhlak, sedekah lah macam-macam. Amalan dia bila malaikat bawa ke atas, lagi bersinar terang."

"Betul, betul."


"Dah tu, usaha lagi. Jangan rasa mengalah. Kita ni selalu sangat pandang sesuatu tu baik ikut mata kita, tapi pandangan dan hikmah Allah tu kita selalu lupa."

Panjang yang kami borakkan petang tu, hampir satu jam. Tu pun rasa cam x cukup. Walaupun hajat hati nak lagi, tapi saya cukup puas petang tu. Syukur alhamdulillah. Kadang-kadang memberi tak sama dengan menerima.


Ada sorang junior recommend cerita 'Kun fayakun versi Indon'. Terzipzas katanya. Sama macam kes diorang dengan perihal exam CVS yang lalu tu. Cari yang Indon punya yek, bukan wan maimunah punya hee. Dekat YouTube.


Lepas exam kita layan wokey.


Buat semua selamat berimtihan. Semoga dikuatkan hati kita untuk buat yang terbaik dan terus berusaha. Semoga rasa lesu dan mumil kita tak lama. Terus dan terus lagi. Macam trafik light kat jalan raya, yang banyaknya hijau. lampu merah paling lama saya pernah jumpa seminit - seminit setengah. Sesekali kuning untuk kita slow down. Mujur trafik light tak selamanya hijau, mahu berlanggar kereta-kereta. Dan mujur juga tak selamanya merah atau kuning - alamatnya tak sampai ke tempat tujuan kita.


Yallah, semua. Allah ma3ana!


Recommended related reading : saifulislam > Zikir yang berhajatkan fikir

JADUAL PEPERIKSAAN AKHIR TAHUN 5
Ahad (17/5) - family medicine : 10-12 pagi

Selasa (19/5) - neurology : 10.45 - 12.45 ptg

Khamis (21/5) - ophthalmology : 10.45 - 12.45 ptg

Ahad (24/5) - Obstetrics & Gynecology : 2.30 - 4.30 ptg

Selasa (26/5) - Dermatology : 1 - 3 ptg

Khamis (28/5) - Orthopedics : 10 - 12 ptg

Ahad (31/5) - Psychiatry : 12.30 - 1.30 ptg

Isnin (1/6) - Radiology : 10.45 - 12.45 ptg

Selasa (2/6) - Forensic : 12.15 - 2.15 ptg

Rabu (3/6) - Anesthesia : 2.15 - 3.15 ptg

Khamis (4/6) - ENT : 10 - 12 tghri

5 silent voices:

Fez said...

Bagus cik semplitt kerana menyiapkan satu entry yang lebih kurang dengan entry yang saya nak tulis iaitu berkenaan dgn exam.

Mesti semua orang tgh pulun study sekarang. All de best utk semua rakan tahun 5. Kita jumpa di exam lab nanti!insyallah.

sempliciotto said...

lagi sembilan.. rabbana yassirlana umurana

lobak said...

mabrook la pd shbt2 ana yang masih berkesempatan untuk menulis di kala genting..ehe..moga usaha2 kalian diganjarinya..moga dimudahkan juga melalui hari2 getir..(mesti cik sempit nauseated baca komen bajet angel hehe)..neway gud luck exam dong..we will PReVail insyaAllah salam

sempliciotto said...

> lobak : 3 done.. 8 remaining ehee. Ding, he vomitus is already out! :D p.s : kindly please lah revised ur nickname, so fening lah kejap siput sedut, kejap lobak.aih.. i need a loyal company hehe

one_munawwarah said...

oh. thanx 4 dis entry. made my day. =)