9:22 AM

OSCE Paediatric Group B 2009/2010

Bismillah

Alhamdulillah, selesai sudah part pertama peperiksaan mid term paediatric group B tahun 6 2009/2010

Method- OSCE (Objective Structured Clinical Exam),

Ada 6 stesyen kesemuanya
Tapi 3 stesyen adalah perhentian R&R
Jadi, hanya 3 stesyen sahaja kitorang bersemuka dengan soalan-soalan dan doktor-doktor

Saya bermula dengan stesyen R&R

"You, go inside the rest room"

Alhamdulillah! Memang itulah yang saya harapkan... taknak jadik orang 1st kena soal.

START! terdengar doktor-doktor resident menjerit, memulakan sesi exam OCSE kami.

8 minit berlalu....

MOVE!

Bismillah...

Mari kita lihat apa soalan di stesyen pertama..

1. Neonatal Jaundice (demam kuning) with bilirubin 22 mg/dL. Take a full history and answer related questions

History amik sebijik macam nota doktor and in this patient, dia adalah anak ketiga dan ada siblings yang pernah kena neonatal jaundice sebelum ni dan buat exchange transfusion. So this is a very important point, sebab having a previous baby with history of exchange transfusion for neonatal jaundice increase the likelihood of another newborn in the family to have an exchange transfusion if the baby develop jaundice in the first few days of life.

soalan 2- mode of treatment: exchange transfusion , another option is phototherapy (not dangerous)

soalan 3- apa mechanism of phototherapy dalam me'reduce'kan demam kuning di baby ni?
isomerization- tukarkan indirect bilirubin yang water insoluble kepada water soluble, so it can be excreted in the urine.

soalan 4- Kalau buat exchange tranfusion, apa yang dia bantu dalam me'reduce' jaundice?
Dia clear up antibody (kalau suspect hemolysis due to ABO / Rh incompatibility)
Dia clear up bilirubin

Habis...


Stesyen lain (selepas satu stesyen R&R)

Budak datang dengan facial swelling 2 days prior to admission. Take relevant history.
- Melalui history, this patient has post-streptococcal glomerulonephritis.

Jadi, pastikan anda faham post streptococcal glomerulonephritis sepenuhnya. Dari sudut history taking, physical examination, investigations, dan management. sebab memang semua itu pun yang doktor tanya.. 8 minit je ye....


Final station

A (lupe berapa umur dia) girl, presented with bruising all over the body, and skin rash 3 days prior to admission. Take relevant history, do physical examination and answer any question (memang pun doktor tanya apa2 je, tak sama dengan kawan2 lain, tapi berkaitan dengan kes ni)

Amik history yang berkaitan berdasarkan differential diagnosis yang di'generate'kan melihat kepada presenting problem si patient, and do physical examination accordingly.

Most likely this patient ada acute postviral idiopathic thrombocytopenic purpura (diagnosis of exclusion- jgn lupa tnya symptoms of leukemia, HSP, any bleeding disorder dan lain-lain disease yang boleh datang dengan bruising dan skin rash)




Rabu ni exam mini OSCE pula...
pukul 2 di Blue Hall KAUH
Doakan...


(Errr.. ade dengar citer orang tak suka blog ni ye.. tak kisah la... janji kitorang tak buat salah)- habislah kontroversi ayat ni

To be continued...

Wallahua'lam

4 silent voices:

Fez said...

Stesen Neonatal Jaundice tu, ada extra soalan,
-What is the precaution for phototherapy..

Overall soalan direct tapi kelu.. (hehe dah tahun 6 pun lidah kelu time osce :))

::Ada orang tak suka SOL?? Hehe.. Takpela, tak suka nak buat camne kan. Benci tak boleh bawa manusia ke syurga..:)::

ishikawa said...

oo... tertinggal pulak soalan

haah, overall soklan macam mudah.. tak macam group sebelum ni, yang dpt headache sbb hypertension sebab renal failure sebab recurrent UTI...

waaa.. bersyukur sgt tak dapat soalan macam tu..

apa pun.. All the best sume..

MaUt said...

haha..lawak2 kalau tak suka takpeje..tapi baca jugak, kalau tak camne bleh tetibe tak suka kan jengjeng

amik jernih buang yang keroh

ayyash said...

bleh plak x suka..lawak2..kanak2 sungguh..