8:54 PM

Sebelum saya dinikahkan!

Semalam ada kes ‘realiti masyarakat’ masuk ke dewan bersalin. Kes incomplete miscarriage. Known case of thyrotoxicosis complicated by atrial fibrillation (AF) yang datang dengan history of retained placenta and ‘tumpah darah’ (heavy bleeding) at 22/52 weeks of gestation. She was referred from klinik kesihatan daerah to Hospital Seremban. Suasana kebiasaan dewan bersalin yang permai nian jadi agak hectic dek jeritan pesakit yang kesakitan dan MO yang sedang berusaha untuk mengeluarkan cebisan uri (placenta) yang masih tertinggal di dalam rahim. Muda lagi, sekitar akhir 30-an barangkali.


“Sakit doktor, tolong, sakit!” Terjerit-jerit si pesakit.


“Kita nak tolong awak ni, tolong bagi kerjasama. Jangan angkat punggung tu. Sikit lagi uri nak keluar ni” si doktor pula berusaha menenangkan sambil tangannya pantas menjalankan tugas. Agak susah.


Memang lain benar rupa uri yang sudah tidak sempurna. Tidak nampak bentuk langsuang. Entah berapa banyak darah yang dah ter‘tumpah’. Mujur pesakit masih kelihatan ‘steady’.


“Aduh, sakit doktor!” Jerit pesakit lagi. Tindakan refleksi pesakit, tangan seperti mahu menepis, tubuh mahu diangkat jauh-jauh.


“Tahan sikit, memang sakit. Kita nak tolong awak keluarkan uri ini kat sini, kalau tidak kena masuk dewan bedah lagi susah.”


Tambah lagi kabutnya apabila tiada rekod antenatal langsung dan seperti datang from nowhere secara emergency. Memang pusing kepala badan HO dan MO mencari maklumat. Sedikit laporan ringkas yang dibawa dari klinik kesihatan menulis patient adalah pesakit thyrotoxicosis complicated with atrial fibrillation. Ditambah lagi apabila soalan-soalan yang ditanya dijawab secara agak reluctant oleh pesakit.


“Sejak bila awak tahu ada sakit thyroid dengan jantung? Ubat apa ambil? Ada bawa tak?”


“Tahun lepas doktor. Ada kat rumah doktor, tak bawa..”


“Kenapa tak bawa sekali.” Soalan yang bernada pernyataan dijawab dengan heningan. Diam.


Alhamdulillah, cebisan uri berjaya juga dikeluarkan walaupun kepayahan. Tetapi MO masih kelihatan kurang puas hati. Firasat mengatakan masih terdapat sisa-sisa yang tertinggal di dalam. Ultrasound disorongkan untuk tujuan kepastian.


“Sebelum ini ada pernah mengandung atau gugur tak?”


Diam


“Puan, saya tanya ni ada pernah tak?” suaranya ditinggikan sedikit.


“Ni kali kedua doktor. Kali pertama gugur.” Jawab pesakit


“Kali pertama bila?” Dua kali soalan diulang. Dengan nada berbeza.


“Sebelum saya dinikahkan!”


Bila mendengar jawapan. Semua jadi senyap sebentar. Saya sendiri kurang pasti apa yang saya rasa tika itu. Tergamam, terkejut, sedih malah geli hati pun ada. Tergamam dan terkejut sebab kali pertama jumpa kes luar nikah depan mata. Geli hati juga sebab jawapan yang diberi bukanlah yang diharapkan. Tujuan bertanya untuk dipastikan tempoh gugur, mungkinkah setahun yang lepas atau beberapa tahun atau bulan barangkali. Sedih kerana mungkin dalam keadaan kesakitan, pesakit terjawab perkara yang membuka pekungnya sendiri di depan staf-staf dewan bersalin yang agak ramai pagi itu.


“Dekat mana gugurkan?” tanya doktor lagi


“Saya gugurkan di klinik dekat bandar doktor” jawabnya


....


Astaghfirullahal‘azim.. Illegal abortion for an unmarried woman? For a muslim woman? and it's Malaysia, my country and my nation and my people? Oh yeah, fantasy has no place here not even anywhere in this world. Please self, don't be surprised. and maybe there's more to come (hopefully. not)


It's actually something that we expected. Human is human and to err is human right? We are human, so others. We all make mistakes. Our country varies, our skin varies, our family varies, our knowledge and understanding also varies then shouldn't mistake varies too?


(Eh, do you know that world population are divided into 4 major races namely white/caucasian, mongoloid/asian, negroid/black and australoid? and approximately 5000 ethnics group according to a 1998 scientific study. I just knew it.lol.)


But when it occurs right in front of my eyes, yes, i am surprised. semi-surprised or quarter maybe. Poor me for lacking of experiences.


Memandangkan masih terdapat cebisan uri yang tidak dapat dikeluarkan secara PV – per vagina) a.k.a VE – vaginal examination), doktor memutuskan untuk pesakit dihantar ke dewan bedah bagi membolehkan prosedur D&C – dilatation & curettage) dilakukan. Hasil ‘soal siasat’ lanjut daripada pesakit tersebut, ubat yang diberikan ketika disahkan mempunyai sakit thyrotoxicosis dan AF tidak diambil secara teratur. Malah ubat warfarin yang diberikan untuk AF langsung diberhentikan secara sendirian berhad.


Bahayanya kak! Jerit saya dalam hati. Syukur ajalmu belum sampai. Jangan kerana kejahilan sendiri atau mungkin tiada kemampuan untuk membeli ubat, rohmu berjumpa Tuhan dengan PE sebagai asbab (PE = pulmonary embolism)



Prinsip perniagaan dalam perubatan

Bayangkan anda dihampiri agen insuran ataupun promoter jualan. Pasti tebal telinga menadah mendengar kelebihan (dan kekurangan) produk yang diniagakan. Jika berminat, pasti ada soalan yang akan anda lontarkan bagi memastikan produk yang dibeli tidak membawa bersama tambahan penyesalan. The end result is mutual understanding between two parties. Win-win situation kata orang.


Bukankah dalam isu kesihatan ia perlu lebih lagi dari perniagaan barangan? Kerana yang didagangkan adalah nyawa. Yang satu itulah, tiada dua mahupun tiga. Mungkinkah silap pada doktor yang menerangkan? Atau pada pesakit yang menadah ibarat masuk kiri keluar kanan? Atau mungkin faktor-faktor lain yang terlampau panjang untuk dihuraikan. Sebetulnya, ia prinsip perniagaan dengan nyawa.


‘Menggaru’ masa depan

Ber’rotasi’ di dewan bersalin bagi semua petugas kesihatan khususnya pegawai perubatan merupakan satu kelebihan juga kerugian. Lebihnya kita menjadi ‘penyambut kehidupan’ si kecil tanpa ayah dan pendamping buat ibu yang fragile keseorangan menanggung seksa dan perit. Tapi, melihatkan kesibukan yang tidak henti-henti di dewan bersalin, tergaru sendiri. Apa agaknya kaedah terbaik untuk menjadikan peluang sebagai salah satu asbab rahmat untuk mereka kembali ke pangkal jalan? Hendak diberikan ‘tazkirah online’, boleh jadi itulah seburuk-buruk cara yang mungkin bisa membuatkan mereka ‘hilang’. Seakan menghukum sebelum dibicarakan. Bikin panas hati saja, kan?


Semoga kuat hati untuk menyampaikan, semoga rahmat dan ampunan Allah sentiasa untuk kami dan mereka, amin… Ihdina subulana, waghfirlana zunubana wa tawwafana ma’al abrar


P.S #1 : Banyaknya tanda soal. Huhu provokasi, provokasi.

P.S #2 : Kisah lama semasa berpraktikal, tergantung dalam simpanan bila dugaan datang.

3 silent voices:

ara said...

masyarakatku yg semakin menjauh dr Tuhan. syukur dia telah menikah.

Anonymous said...

hmm..
mana2 tempat pun mesti ada kes2 macam tu jugak..

syukurlah kita masih ada sensitiviti..

takut sangat bila dah hari2 jumpa kes2 dosa macam ni, hati dah lali...
dan takut dah tak mampu mencegah dengan selemah lemah iman..- benci dalam hati..

kalau benci dalam hati pun tak mampu buat.. ade ke level ebih lemah dari selemah-lemah iman

or..

tak beriman...??

eeii takutnya

nauzubillah

ainshams said...

paling menakutkan jumpe kes-kes luar nikah, sebab tugas sgb doktor muslim, bukan sekadar consult sbg doktor, tp, mengingatkan dye t/jwb sbg org Islam, menyedarkan dye ttg kesilapan yg telah dilakukan, mampukah aku..??

thanks atas perkongsian hetty!!
ehem, ape khabar tukri? nasilsin?