6:39 AM

Jom lapor diri doktor-doktor !!

Bismillah


Assalamualaikum

Apa khabar Jordan ..??
RINDUNYA....


Di sini ada satu pengumuman.
Maklumat-maklumat berguna untuk mereka yang akan melapor diri untuk berkhidmat kepada agama, masyarakat dan negara..

Jom lapor diri..

Pesanan dan perincian maklumat di bawah disediakan oleh Kak Zulaikha Che Embi kesayangan yang sekarang sedang bertugas di Hospital Serdang.. (tiada sebarang pengeditan perkataan dan ayat dibuat..)

Sila ambil perhatian....



salam.
harapnya post ni membantu sapa2 la.sori la ingat2 lupa
copy paste la ni kat blog korang(lifeof test ke apa tak ingat)-manfaat kat org lain sama


ketahuilah bahawasanya bila korang ingin melaporkan diri banyak document yang perlu di bawa:


document yang kene ada:(buat la 7 salinan dan kene disahkan):
1-ic
2-surat beranak
3-spm
4-sijil medik
5-kashful alamat
6-gambar yang berlambak2 kalau nak poyo gambar grad yang ukuran passport tu buat la banyak sket.boleh bagi


cara2:

0-amik borang KKM and MMC and borang lapor diri jpa

1-isi borang spa 8 online

2-isi dan hantar borang KKm,MMC dan JPA berserta dengan document
yang dia nak

3-call spa untk tahu bila tarikh interview



tempat2 kat putrajaya:

KKM and MMC parcel E

SPA dan JPA parcel C

sila pergi parcel e dahulu coz kalu g parcel c kene pusing satu putrajaya balik utk ke parcel e


kemudian:
2minggu kemudian dia telepon utk bitau tarikh interview,pakai cantik2.baju kurung and blazer kalau nak poyo
jawap dengan poyo


kemudian 2-3minggu dia panggil induksi.depends la berapa hari induksi tu

akan tau hospital mana kat induksi


kemudian g lapor diri kat Jabatan kesihatan negeri masing2-->
akan dapat surat-->pergi terus ke hospital bawa surat tu+
sila bawa document2 yang telah disebut di atas + photostat buku bank/surat dari bank utk no account+akaun KWSP+medical check up+borang tapisan keselamatan


akan dapat tau posting apa.then selamat berkerja.selalunya mula dengan tagging 7pg smpai 10/12mlm setiap hari sampai specialist suka korang.


Erm, banyaknye perkara kena settlekan..
Kalau sekolah rendah, menengah, masuk INTEC, ada parents yang tolong ke hulu ke hilir bersama-sama..
sekarang ni... takkan nak mintak parents cuti jugak kot nak uruskan sama-sama.. hehe..
Pandai-pandai berdikari sendiri..

Harap dapat membantu mana-mana yang perlu..

Wallahua'lam

Wassalam

2 silent voices:

kilah said...

http://mmc.gov.my/v1/docs/form/1.Sementara%20-%20kemaskini.pdf

bleh download borang ni.
sebab borang ni perlukan pengesahan saksi yg tandatangan sahkan sijil kita.

buat money order 20 rm atas nama pendaftar pengamal perubatan.

kalo tk..kena pergi bnyak kali..
kalo download borang ni,terus boleh buat dalam satu hari..

b.arab pn dia nk jugak..
so..potostat depan belakang..
sahkan di setiap muka yg bercetak..
wallahu a'lam

sempliciotto said...

many thanks to kak zulek & kilah for the info :)))