11:39 AM

Biarkan berlaku...

Bismillah


Yang Remah Temeh

Ingat lagi lagu ini...?


Get this widget | Track details | eSnips Social DNA



Ada mata -- pandang
Ada telinga -- dengar
Ada mulut -- diam

Ada tangan -- garu
Ada kaki -- goyang

Ada otak -- pandai
Ada akal -- pakai
Ada bijak -- gadai

Ada mata -- pejam
Ada mulut -- kunyah

Yang remeh
Dan yang temeh
Berlegar di sekelilingmu

Yang remeh
Dan yang temeh
Berlegar di sekelilingmu

Buatlah
Buatlah
Buatlah tak tahu

Buatlah
Buatlah
Buatlah tak tahu

Rela jadi tunggul
Rela jadi patung
Tunggu dilelong

Suruh angguk -- angguk
Suruh geleng -- geleng

Oh pujilah aku
Ampulah aku
Senang hidupmu

Ada tangan -- tadah
Ada maruah -- campak

Yang remeh
Dan yang temeh
Berlegar di sekelilingmu

Yang remeh
Dan yang temeh
Berlegar di sekelilingmu

Biarkan
Biarkan
Biarkan berlaku

Biarkan
Biarkan
Biarkan berlaku

Ada mata -- pandang
Ada telinga -- dengar
Ada mulut -- diam

Ada tangan -- garu
Ada kaki -- goyang

Ada otak -- pandai
Ada akal -- pakai
Ada bijak -- gadai

Ada mata -- pejam
Ada mulut -- kunyah

Yang remeh
Dan yang temeh
Berlegar di sekelilingmu

Yang remeh
Dan yang temeh
Berlegar di sekelilingmu

Buatlah
Buatlah
Buatlah tak tahu

Tepuklah
Tepuklah
Tepuklah tanganmu

Biarkan
Biarkan
Biarkan berlaku



Lagu ini sangat popular ketika zaman sekolah rendah saya dahulu. Jika dahulu, saya tidak berfikir maksud mendalam berbaur sindiran pada setiap bait lagu yang dialunkan. Cuti raya haji lepas, suatu hari, ketika bersama ibu ayah dalam kereta, lagu ini diputarkan oleh salah satu stesen radio negara.

Lamanya tak dengar....
Bila renung semula kata-katanya, saya terasa sendiri..
"Eh, sindir orang ke...?"


Setiap hari mata kita memandang, telinga kita mendengar, pasti ada perkara yang salah sedang berlaku di luar sana. Tapi mulut terkunci, bisu tanpa suara, tangan tiada tindakan, kaki buat perkara lain pula..

Mungkin saya lupa, agama Islam is a deen of action! bukan duduk membisu, bergoyang kaki tanpa ada usaha memperbaiki apa yang telah lari dari fitrah agama yang tercinta...


Kitakah itu yang buat tak tahu.....

Fikirkan

Wallahua'lam

1 silent voices:

FeeZ~Hafizah~cucuatokaji said...

erk..nape macam copy paste dr lensa hidup je ayat2 di atas..hehe..by the way, lagu ni memang best..sy tengah cari lirik dia dn jumpa ayat2 di atas sama dengan lensahidup..ingat sama blog tadi :) hehe