9:12 PM

Tautan Hati


Buat hati-hati yang saling bertaut keranaNya…

Bertemu cinta dalam halaqoh,
Hidup lebih terarah,
Menyulam tautan hati kerana Allah,
Terpaterilah ikatan akidah’


Gugusan kata-kata ini dipetik daripada sebuah novel terbaru Fatimah Syarha Mohd Noordin, ‘TAUTAN HATI’. Walaupun nama watak-watak seperti cerpen-cerpennya sebelum ini dikekalkan, namun misinya tetap satu, ‘Dakwah ilallah’. Pasti kita masih ingat lagi kepada Asiah Yusra, seorang gadis yang mendambakan dirinya kepada jalan dakwah yang penuh liku. Kali ini menghadapi cabaran yang lebih hebat daripada mad’u-mad’unya dan berhadapan dengan sahabat-sahabat yang tersungkur daripada jalan dakwah. Mujur kaedah-kaedah liciknya dalam berdakwah menjadi benteng dan kekuatan buatnya. Mungkin ramai yang menanam cita-cita untuk menjadi sepertinya, tetapi bisakah? Terlalu ideal dirasakan peribadinya. Namun masih boleh dicapai oleh akal yang satu jika benar-benar mahukannya.

Terima kasih buat adik-adik junior especially Atiqah, Azleen, dan Radin yang mencadangkan novel ini. Tak sia-sia akak melepak kat bilik awak haritu. Mula-mula ingat nak baca kat Jordan je bila awak kata nak bawak novel tu nanti, tapi tengah syok berjalan kat satu kedai buku ni, terus ternampak dan beli. Agak gelihati jugalah bila dapat tahu pihak muslimin yang mencadangkan novel ni. Nak suruh menjadi wanita seideal Asiah Yusra agaknya. Mengharapkan kasih insan secekal Khadijah, sepintar Aisyah, biarlah peribadi sekental Abu Bakar, sekuat Umar dahulu dibina (sekadar selingan). Buat Fez, mesti tak sabar kan nak baca novel ni? Nantikan kepulanganku… ^_^

Actually, tahniah buat semua krew School of Life especially cik bos kita, t_ara sebab sudi menerima famto menjadi salah seorang pekerja sebagai penulis tak tetap (sebab ikut mood). Tapi gaji cukup bulan jangan lupa ye, (ChicKing ^_^). Moga dengan adanya ramai contributors a.k.a. penulis bersama, blog ini akan sentiasa ceria hidup dan bermanfaat buat semua, insyaAllah. Dan semoga warna-warni pengalaman yang berbeza, pemikiran yang berbeza, kisah suka duka yang berbeza, teguran yang berbeza daripada orang-orang yang berbeza boleh mematangkan diri masing-masing.

‘Semua yang Allah bagi adalah kebaikan belaka sama ada reward ataupun punishment. Reward untuk disyukuri, punishment untuk kita memperbaiki diri. Semua itu merupakan peluang pahala bagi kita jika kita menghadapinya dengan tabah…’

29 silent voices:

umar said...

asiah yusra kerek

farmer said...

saya allergi aisyah yusro.habaq la mai apa yang special sgt dia ni? macam pelakon alam fantasi je bagi saya..hehe.;-P.sekadar pandangan

famto said...

nampaknya ada yang melatah dengan asiah yusra ^_~ no komen. terpulang atas masing2. itukan hanya satu watak je, teringat kata2 seorang ustaz. salah satu sebab kenapa kita membaca novel adalah untuk mengetahui dan menyelami keadaan masyarakat tu sendiri. so, kalau nak tau keadaan realiti masyarakat yang cuba digambarkan oleh saudari fatimah syarha, xsalah kita membaca hasil tulisannya. saya xnafikan mungkin terlalu idealistik watak ciptaannya, but still banyak benda yang boleh diambil esp method2 dakwah yang digunapakai. kalau allergic better xyah baca, lgpn banyak lagi sumber2 bacaan yang lain. yang herannya, knapa sesetengah orang yang allergic but dalam diam2 still baca karya2 karangan saudari fatimah syarha ni ^_^ ambillah apa2 yang dirasakan baik dan yang buruk atau xsesuai digunapakai tu bolela disimpan dahulu, jangan buang terus, mungkin ianya boleh digunapakai untuk satu zaman yang lain...wallahu a3lam

umar said...

dah kerek tu memang kerek jugak la. kalau tak suke orang mesej pun, susah sangat ke nak tegur? cakap je la "ana tak suka enta mesej ana. tolong jangan ganggu ana lagi" senang cerita. tak payah la si umar tu dok tunggu macam orang gila dibuatnya. kerek...

fez said...

hi akak famto!
awal2 lagi dh bg green light utk meminjam buku ni. cop jd org 1st ek! ni yg x sbr tggu akk balik ni. nak amik kat aipot x? :p

tengok ending entry akk ni, teringat belajar psiko. reward/reinforcemnt and punishment.
kedua2 boleh mencorak our behavior.

aishah yusro hanya satu watak. sesungguhnya benarlah, mmg tiada yg sempurna di dunia ini melainkan Dia. So jgn sensitif2 ok. :)

famto said...

famto to umar >>> just asking, penah lalui jalan hidup yg sama ke dengan watak umar tu? sounds like that la.

umar said...

erk....
eh takdelah...takder2...serius takde
cumanya nak pesan kat akhawat2 luar sana yang berperangai seperti asiah yusra. takde salahnya kalau tolak baik2. laki yang faham boleh je terima. contohnya macam elya khadeeja *warning! spoiler* yg tolak pinangan umar. umar selambe je tak frust pun.

jangan membisu je. kata ya pun tidak, kata tak pun tidak. boleh buat org jadi gile.

umar to farmer --> bukan aisyah yusro tapi asiah yusro
umar to fez --> bukan aishah yusro tapi asiah yusro

t_ara said...

asiah yusro pun boleh jadik topik perbincangan~

farmer said...

farmer to umar

betul tu umar.boleh jadi gila.kita berniat baik nak bina masjid,kalau tak suka,tolak dengan berhikmah.tak dela kita tak senang duduk.kitapun boleh toleh pada yang lain.bukan asiah yusro je yang ada dalam dunia.hehe

farmer to famto
good point->"ada antara" method dakwahnya perlu dicontohi.kalau orang allergi udang,bukan kita halang dia makan udang.teknologi sekarang dah canggih.boleh makan antiallergy.hehe.tak gitu?

umar said...

umar to farmer

eh farmer, enta ni memang sehati sejiwa ngan ana la. sep sep

Anonymous said...

ala dah lumrah lelaki takut di REJECT..cam tu gk permpuan.tapi naper risau sangat.klu betul percaya jodoh tu ditangan ALLAH,knp nak risau2.klu dah luahkan perasaan yang perasan tu ok la tu;) nak diterima @ ditolak itu permainan takdiNYA.patutnya lebih risau kalu kiter diREJECT olh ALLAH...tol tak?!

t_ara said...

terzipzass nyer dgn org atas nih..

famto said...

hebatnya asiah yusro, sampai boleh jadi topik perbincangan dalam komen ^^
skrg ni rasanya angin2 bina masjid dh makin menderu laju, bukan sepoi2 lagi dh ^^
dalam apa2 pun, yakinlah Allah dah susun yang terbaik untuk kehidupan kita. but kalau kita dah dpt yg terbaik tu, janganla pula lupakan Allah...

umar said...

eh kakak anonymous
skrg bukan soal REJECT atau tak. skrg ni soal DIAM SERIBU BAHASA ha... reject pun tak, terima pun tak adoiila...

farmer said...

asiah yusro hanya inducer untuk isu ini.isu ni memang real pon kita luar.seemed ramai yang paham 'kok len' masalah yang umar dan ana cuba ketengahkan.redha, memanglah perlu, tak de pertikaian tentang tu

farmer to umar

ana cadang ana dan enta buat kesimpulan begini: kalau nak approach orang, kita letak target masa yang kita boleh tolerate untuk kebiasaannya seseorang tu perlukan masa untuk buat keputusan, kalau sampai deadline, masih diam seribu bahasa, kita bagitau dia balik: maaf ana terpaksa tarik balik takdim ana.mungkin kita tak serasi.maaf

orang begini mungkin tak sesuai untuk hidup dengan kita (maksud ana ialah farmer dan umar) let say kita jadi kawin dengan dia :nanti kita tanya,awak nak makan apa arini? dia diam. tanya soklan kedua : kenapa awak diam saja? dia diam lagi.oh,tak ke haru biru hidup kita umar? hahah
so, better kita jauhi golongan ini awal2.ok tak idea ana?

Sollu 3alan nabi ya jamaah..

anonymous lain said...

erm.. anonymous atas tu kakak kah, atau adikkah? x kesah lah..

cadangan farmer tadi ada betul nye jugak, tapi mungkin ada jenis perempuan yang tidak suka di approach secara direct (maksudnya lelaki tadi directnly approach dia), mungkin dia lebih suka ikut orang tengah, tak pun terus direct ke mak ayah dia (nampak macam daring, tapi gentleman ..yeke?)


lagi satu, kalau nak tetapkan deadlin etu pun, bagtau terus je kat perempuan tu, ana bagi tempoh sekian2 (kelakar pulak- tapi betul jugak, bagi dia masa untuk fikir di samping tak buat lelaki tadi tu tertunggu2 sampai bila ntah), kalau tak jawab, ana anggap tidak setuju..

anonymous lain said...

buat sume, bincang2 jugak, exam jgn lupa

orang tua said...

anak2 sume, bincang elok2 ye, jangan gaduh2

umar said...

umar to farmer

nta ni, gaya bagi cadangan macam ana nak kawen je. ana cuma geram dengan asiah yusro. tu aje.

tapi ana suka ayat yg nta cadang tu, 'mungkin kita tak serasi'. nampak macam gentleman n cool. boleh praktikkan ni. hehe

umar to anonymous

yela kalau tak suke pun, cakapla. C.A.K.A.P. susah sangat ke? kalau ye pun malu sangat, sms ke sudahla. adoiiii pompuan zaman skrg. pemalu sungguh

umar to orang tua

kitorang tak gaduh pakcik/makcik, kitorang geram je. hehe.

anonymous lain said...

kesian asiah yusra tu, cuba bayangkan kalau la orang yang bernama asiah yusra tu wujud betul2 kat dunia ni, terbaca pulak comment box ni.. isk3 sedey dia.

tapi seb baik tak wujud si asiah yusra tu betul2 kat alam nyata (ye ke?), sbb ramai dah mengumpat kat belakang nih..(0_0)

Newer Anonymous said...

Salam,
menarik gak perbincangan ni..Asiah Yusro yg kontroversi. Bak kata org alim, baik tu tak semestinya sabar, pukul tak semestinya jahat...kalu tak nak, asiah sepatutnya bgtau la kan..camane pun kita kena gak selami hati Asiah ni..mana tau kot2 dia bermasalah...
p/s : ana ckp mcm tu sebab ana tak baca lagi novel ni, baru tertengok kat kedai buku 2 hari lepas...nampaknya mcm best je..)

muui said...

muui to newer anonymous
welcome to this perbincangan. yup youre rite, baik x semestinya sabar, pukul x semestinya jahat sebab ada pukul yg disyariatkan untuk mendidik...

muui to all
apepun, kita kena selami setiap watak, bukan asiah yusra je. each one ade baik yg blh diteladani dan buruk yg boleh disempadani...

selamat membaca novel nih...

end of topic

Perlin tan said...

Salam...
fuhh!!!psl asiah yusra pon bleh gadoh..
hebat sungguh wanita ciptaan penulis ni :>
apepon ana still stuju ngan asiah yusra..
sume org ade pendrian diorang sndri!!
nape perlu kite pertikaikan??
jodoh...
bukanke ALLAH dh ttpkn utk kite sjk kite lahe lg?
nape plak nk gtl2 carik?
Esther to Umar...
Boleh jadi ape yg kamu suke,
ianya bukan utk mu...
dan bleh jd ape yg kamu benci,
ia elok untk kamu!!!

Asrar said...

eeemm....
ana pon stuju ngan nti,esther..
@ perlin tan.....

saifuddin said...

fatimah syarha dah keluar novel baru. ape tah nama dia, Duhai Teman Sejatiku kot.

harap2 takde lagila watak2 kontroversi yg mengundang kemeluatan pembaca spt umar n farmer.

harap jugak takde lagi nama2 yang bombastik tapi tak realistik utk watak2 dalam novel. mustaqim al-qorodhowi, hasan al-banna, khazinatul asrar, asiah yusro, elya khadeeja. pergh...

penulis2 novel veteran pun takde guna nama2 yg bombastik.

Perlin said...

Perlin to Saifuddin.....
Itu x masalah name bombastik ataupun nametu x realistik...
bagi pendapat ana....
nama seseorang mencerminkan perangai dan watak yg dibawa oleh ssorang....
name yang baek,mncerminkan org tu seorang yg toiib..n sbaliknye..
tu la sbb penulis wat cam tu...
lgpon islam itu syumul...
so,ia sesuatu yang luar biase...something that really different than others...
that why novel yang islamik lagi menonjol,lg luar biase kalo dbandingkan dgn novel2 cinte-cinyun yg dhslkan pare pnulis veteran.....
Ada faham???
Maaf andai ana terksr bhs..
but,sepatutnye seblum enta nk wat komen about something..think first!!...
that why muncul ayat yg berbunyi.."think be4 you throw"....
Allahualam...

saifuddin said...

yelah... ana jelah yg salah...enta saja yg betul

saya tak kata novel veteran yg cintan-cintun. veteran yg saya maksudkan ialah spt a. samad said, usman awang, shahnon dan yang sewaktu dgnnya.

dan tak semua novel yg kat pasaran sumenye mee cintan. perlin pegi kedai buku jumpa novel cintan je ke? (ops... think be4 you throw)

penulis2 separa veteran macam faisal tehrani, nisah hj haron jarang menulis genre2 cintan. kalau ada pun, hanya salah satu elemen dalam novel untuk menyedapkan plot sajor.

apapun usaha fatimah syarha, zaid akhtar, ramlee awang murshid, faisal tehrani dan yg sewaktu dgnnya mmg patut sgt2 dihargai krn telah membuat satu revolusi dalam dunia penulisan tanah air. semoga lambakan novel picisan kat pasaran kelak diganti dengan novel2 islamik yg lebih bermutu dan membina fikrah.

hrm....bilalah tahap pembacaan kat mesia ni mencapai macam kat jepun dan barat. kalau kat barat tuh, boleh sampai tahap "oh malunya aku belum baca karya JRR tolkien/ JK rowling/charles dickens/RB stevenson....dsb"

kajian menunjukkan tahap pembacaan seorang rakyat malaysia hanya sehelai setengah dalam setahun...nanness

muui said...

saya baru selesai membelek-belek entry lama saya. nmpknya isu novel tautan hati ni xhabis2 lg ye.

baru baca komen dr perlin tan dan saifuddin...

jgn gaduh2 ye

ukhti_mujahadah said...

salam ijtihad
subhanallah..keh3 tergelak ana setelah menganalisa kata2 umar..
apala umar ni..kmu ni baca tak novel tu..tau kan first yusra tak balas dan tak terangkan kat umar pasal msj sebab cara tersebut tidak syarak!!!namanya pun umar tu ketua pengawas sekolah taman islam... umar almujahid tu insan ditarbiyyah!!..salah dia sebenaqnya..yg pi tanya guna msej tu pekes! kalau ikut sebenar2nya dia boleh je guna masy'ul..kan3....itu baru syarak..
lain la kalau umar tu org yang bukan dari kalangan tarbiyyah mcm fathil..jd mungkin kalau fathil yg mesej...pada ana..mungkin wajar yusro blas dan terang kat dia..sebab dia ni bukan dari kalangan insan yg ditarbiyyah...

yg kedua..diam itu tandanya setujukan..cuba try usha atau mgulang balik novel tu... kalau dulu ikut sirah para sahabiah, kalau ditanya anak gadis diam tu tau aja maksudnya..ada setengahnya malu sampai bleh nangis..ustz ana kata kalau nak tau anak gadis tu nangis sebab malu atau sedih,
katanya NANGIS SEBAB MALU, AIR MATANYA TAK RASA APA2, KALAU SEBAB SEDIH AIR MATA RASA MASIN..

ana sangat2 terasa kata2 anta
yg takkan guna msj pun tak boleh nak bgi tau..mmg la..
sebabnya, jalan itu tidak syarak apatah lgi org yg se thiqah asiah yusro nak lakukan...

yg boleh lafaz2 dan mengaku cinta zaman sekarang ni sbab, majornya dah kurang rasa malu..
dan smuanya nak cepat ikut nafsu..
dan tak mau guna masy'ul kononnya susah nak ungkap i luv u..ish3..
habislah semua ummahku..
huhuhu
kalau ana , ana tak sethiqah asiah yusro, ana direct ja ckp kalau tak pueh hati dgn ikhwah..tak pun ana ckp ja kat mak ayah ana.tak pun adik laki ana.ha, ckp kat mak ayah tu pun pakai masy'ul pa..h....
walaupun ana tidak sethiqah asiah yusro,tp ana hormati prinsip dia watak tersebut....
mantap karya fatimah syarha..sebab mampu mencetus emosi..dan membuatkan kita berfikir..keh3..

-ana bgi pandangan ikur usia ana ja..keh3...maaf ya akhi umar..dan terima kasih kerana membuatkan ana berfikir dengan kebarangkalian lelaki yg bukan berfikrah agama yg datang menyunting..keh3-
salam ijtihad..salam mujahadah