9:07 AM

SaJaraTuL BaLwA...


Baru sebentar tadi seorang sahabat arab saya menelefon…
“My exam wil be on this Tuesday, an oral exam, hmm feel quite scared, cant imagine what it would be like”.. “Dun wori my friend, Allah is with us, put ur trust on Him deeply, He wil certainly help you..”..

Sahabat saya ini saya kenali secara kebetulan ketika di surau jami’ah..perkenalan yang singkat dan mudah. Tak disangka hari tersebut telah Allah tetapkan untuk saya berjumpa dengannya. Bukan menjadi rutin saya untuk pulang lewat dari jami’ah, hanya sekali sekala. Dan pada hari tersebut saya stay back untuk menunggu seseorang. Perkenalan dengannya nyata membawa seribu satu hikmah dan makna dalam diri saya.

ALLAH IS WITH US...

Memang saya agak takut dengan exam osce yang bakal diambil ini..entah mengapa rasa macam takde idea apakah soalan yang bakal keluar..ONG walaupun tidaklah seluas Internal medicine atau Family medicine(bak kata seorang sahabat yg sedang bertungkus lumus dalam Family Med sekarang..exam beliau minggu depan jugaJ), tapi rasa macam hafal punya hafal, bila nak diulang, macam tersekat ..banyak yang rasanya kene ulang lagi..dan masuk hari ni lagi 2 hari akan exam..perasaan pun agak bolak-balik lebih2 lagi bila bukak soalan past year petang tadi, memang kene banyak hafal teori2(walaupun exam klinikal)..

Kemudian lepas masuknya waktu maghrib tadi, telepon berbunyi..sahabat arab saya ini yang memanggil..

Terasa lega bila mendengar kata-kata beliau..sememangnya dalam waktu-waktu hampir kepada imtihan, semua orang dalam keadaan yang boleh saya katakan tak seperti hari2 biasa..kadar hormone adrenaline pun meningkat..ada sdikit tachycardia hehe..dan tahap alertness pun jadi tinggi(meskipun tak minum kopi, tiba2 ada kekuatan untuk tidur dengan sedikit)…maka disaat inilah pergantungan pada ALLAH sepatutnya menjadi penenang buat kita…

Allah lah yang menciptakan doktor2 di jamiah..jadi soalan2 yang keluar juga adalah diilhamkan drNya..maka tak perlulah kita risau sebaliknya letakkan segala pergantungan padaNya..
Tugas kita untuk berusaha sehabis baik, berdoa banyak2 supaya :-

1) Soalan yang keluar adalah dr ruang lingkup yang dibaca dan dapat diingat
2) Diberi ketenangan ketika menjawab soalan
3) Ditajamkan fikiran supada mudah mengeluarkan jawapan dan dapat berfikir dengan pantas
4) Disejukkan hati doctor ketika melihat wajah kita dan doktor2 sekalian sentiasa berada dalam good moodJ
5) Doakan juga sahabat2 lain yang akan mengambil exam supaya semua berjaya!


Menjaga segala ibadah kita dengan sebaiknya dan akhir sekali..Tawakaltu ‘alALLAH! J

Artikel ini saya tulis untuk menenangkan serta mengingatkan diri sendiri dan sahabat-sahabat lain supaya tidak terlalu risau tentang exam yang bakal tibaJ. Moga Allah beri kemudahan buat kita semua..Moga Allah beri kejayaan buat kita semua..Moga segala usaha kita mendapat nilaian disisiNYA..RABBI YASSIR WALA TU’ASSIR YAA KAREEM…

*Berita gembira yang dinantikan..Alhamdulillah kemenangan PAS di Kuala Terengganu..Moga jalan kita ke arah membina kembali sebuah Negara ISLAM YANG TULEN DAN HAKIKI akan tercapai jua satu hari nanti..Mulakanlah dengan perubahan dalam diri kita sendiri demi mencapai matlamat yang lebih besar..bukankah jihad HAWA NAFSU itulah jihad yang TERBESAR??

Saidina Husin bin Ali KW berkata Nabi SAW berpesan :
“Wahai cucundaku Husin, hendaklah kamu sentiasa qanaah(memadai dengan apa yang ada) maka kamu akan menjadi kaya di sisi manusia. Hendaklah kamu melakukan semua yang fardu, maka dalam sebanyak-banyak manusia, engkaulah yang sebenarnya hamba Allah SWT. Wahai cucuku, sesungguhnya didalam syurga ada sebatang pohon yang bernama “ Sajaratul Balwa”(pohon bala), Allah Taala akan menghimpunkan orang-orang yang ditimpa bala di dunia dulu lalu dicurahkan sebanyak-banyaknya pahala ke atas mereka. Lalu Rasulullah SAW membaca firman Allah(Surah Az-Zumar ayat 10, yang bermaksud):”Sesungguhnya hanya orang yang sabarlah, yang dicukupkan pahalanya tanpa hisap”.

Moga Allah berikan segala kekuatan, ketabahan dan kesabaran buat sahabat-sahabat seISLAM kita di Palestin, Iraq, Lubnan, Afghanistan dan serata tempat di seluruh dunia..Moga mereka kelak diberikan segala kenikmatan di dalam SYURGA ILLAHI..dicukupkan pahala meraka tanpa hisab.. dan moga kita juga diberikan kekuatan dan semangat untuk terus berjuang menegakkan kalimah ALLAH dimuka bumi..agar di sana nanti, kita dan meraka akan dipertermukan dengan orang-orang soleh, sahabat2 nabi, semua nabi2 dan Rasulullah di dalam taman-taman SYURGA yang Allah anugerahkan buat orang2 yang beriman padaNYA..dan yang lebih kita impikan adalah..bersemuka dan dapat melihat ALLAH ketika di alam akhirat kelakJ..ALLAH IS WITH US!

0 silent voices: